hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [CableTV]大圍站升降機將維修影響輪椅人士 ...
開啟左側

[CableTV]大圍站升降機將維修影響輪椅人士

cheungtszfung 發表於 2016-4-30 23:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

對輪椅使用者而言,升降機很重要,但在港鐵大圍站、唯一一部,往羅湖方向的月台升降機快將維修,會停用一個多月,對倚靠升降機上落的輪椅人士,沒有升降機怎辦呢?港鐵建議他們先坐去九龍塘站,再搭對面綫的車往羅湖方向,有乘客批評令車程時間大增。

坐輪椅或行動不便的乘客,想由大圍站往羅湖方向,原本用這部升降機,就可以上到月台,但下星期一開始升降機翻新,怎麼辦?記者跟區議員葉榮根據港鐵的指示試一次。

由大圍站出發,如果要去沙田,並不是到往羅湖方向的一號月台,而是要去對面乘一部升降機先出九龍塘。九龍塘要這樣轉回來,這裡平時有很多拉行李箱的旅客,有時等候會有人龍。

現在重回大圍站,用了約四十分鐘,平常沙田去大圍只要五分鐘。記者由大圍去沙田,足足用了四十五分鐘。觀眾跟著記者的方法轉車,是否都有點頭暈?再解釋多一次 。

大圍去沙田,一個站就到,但下星期一起,唯一一部、上一號月台的升降機要翻新,坐輪椅的乘客,港鐵建議去對面二號月台,先去九龍塘,再乘升降機到樓下,過對面線再上去,再坐去沙田。

港鐵的告示指工程預計六月中完成,有需要的乘客可致電職員協助。是否真的沒有其他辦法﹖現時大圍站往沙田方向的其中一個出入口,是連接到有升降機的公共行人天橋,有意見認為,如果可以在這裡的樓梯,加裝給輪椅人士使用的升降台,就可以方便傷殘人士出入。
http://cablenews.i-cable.com/ci/ ... 5%E4%BA%BA%E5%A3%AB

另明報報導
http://news.mingpao.com/ins/inst ... 00001/1462023002509

而上水站無呢個問題,係因為兩方向月台都可以由地面進入,對較下影響無咁大、大圍仲要係馬鐵轉線站
問題在於九龍塘呢個位真係惡夢,同埋當年G出口佢又唔整升降台
不過似乎都無咩可行方案可以解決

KC7800
dogdog002 發表於 2016-4-30 23:24 | 顯示全部樓層
地鐵果面咪有幾部輪椅輔助車囉

反正而家好多站都加晒升降機

會唔會有一兩部可以借用到?
 樓主| cheungtszfung 發表於 2016-4-30 23:37 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-4-30 23:24
地鐵果面咪有幾部輪椅輔助車囉

反正而家好多站都加晒升降機

你講沿樓梯上果d

諗都唔使諗,fb有相關討論話法例上輪椅輔助車係等同lift,要安裝要入則同埋機電署批,而家入紙應該17年可以用......
KC7800
petcity 發表於 2016-5-1 00:05 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| cheungtszfung 發表於 2016-5-1 00:07 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2016-5-1 00:05
咁講,早年沙田站又係咁翻新升降機
又係要咁轉,但唔通為左唔影響需要人士而
唔翻新?的確咁會帶黎不便,但 ...

我文中都無話港鐵有問題,但佢教人九龍塘站(呢個站咩環境真係大家都知)過對面呢下先係問題,你教人用其他交通工具仲合理
沙田站整一係火炭一係大圍轉(睇方向),但呢兩個站環境點都唔會好似九龍塘咁惡劣
KC7800
petcity 發表於 2016-5-1 01:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
lrv1092 發表於 2016-5-1 01:01 | 顯示全部樓層

好多舊式公屋得一部LIFT去果一層, 封LIFT都有部爬樓梯機放大堂候命
dogdog002 發表於 2016-5-1 01:02 | 顯示全部樓層
cheungtszfung 發表於 2016-4-30 23:37
你講沿樓梯上果d

諗都唔使諗,fb有相關討論話法例上輪椅輔助車係等同lift,要安裝要入則同埋機電署批,而 ...

咁佢本身決定換升降機都唔會係琴日既事啦

而家果堆輪椅輔助機又得個擺字

好似西灣河又裝晒升降機

會唔會其實內部好多都仲係細分九鐵地鐵

搞東鐵換升降機呢班人完全唔會諗到呢部野既存在?

busfunfun 發表於 2016-5-1 01:06 | 顯示全部樓層
TAW站北行月台尾好似有個出口同天橋同level
輪椅客可唔可以用果個出入呢?
lrv1092 發表於 2016-5-1 01:09 | 顯示全部樓層

busfunfun 發表於 2016-5-1 01:06
TAW站北行月台尾好似有個出口同天橋同level
輪椅客可唔可以用果個出入呢?
...

新聞話有幾級樓梯

不過就算呢個站有, 其他站未必有月台地面出口, 但換LIFT會持續在不同站發生