hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 呢間香港地系吾系美心開的
開啟左側

呢間香港地系吾系美心開的

kc_loo 發表於 2016-5-15 14:20 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-5-15 12:27
好似而家夜晚兩邊都係海南雞飯+焗豬扒飯

下午茶就係出前一丁

但都多左沙律菜, 雞扒飽等等

你都無錯, 但其實快餐, 中餐大家都有一定规律
大家黑椒雞扒飯, 海南雞飯, 燒味飯但質素已經有分別
差一條天橋, 人流已經睇到質素一定有分別

dogdog002 發表於 2016-5-15 17:08 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2016-5-15 14:20
但都多左沙律菜, 雞扒飽等等

你都無錯, 但其實快餐, 中餐大家都有一定规律

香港地咪就係因為你地成日覺得貴Line會俾好少少既貨色而加你價俾人搵笨囉

搞到愈開愈多international fusion marketplace 被人㩒著搶

你話自己市場 但有其他選擇咩

kc_loo 發表於 2016-5-15 18:51 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-5-15 17:08
香港地咪就係因為你地成日覺得貴Line會俾好少少既貨色而加你價俾人搵笨囉

搞到愈開愈多international  ...

市場唔係無選擇, 一個坑口有齊大家樂, 大快活, 美心, 仲有其他食店,
試過放假去食lunch, 黑椒雞扒飯大大塊雞扒放飯面, 飲埋熱飲都係$42,
我食飯堂都要呢個價
以前美心MX 係橋口位, TEA TIME 唔多人, 夜晚可以得5台人,
到而家MX 搬去到尾位, TEA TIME, DINNER 都9成滿
除非你認為去既消費者都係傻, 否則市場已經話左俾你知事實

(我呢兩日tea 都係去厚德MX)

SE7378 發表於 2016-5-15 21:56 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-5-15 17:08

搞到愈開愈多international  ...

如果講到無選擇,其實香港通訊市場更加係佼佼者,
你睇下除左 Smartone、中國移動同埋中國聯通之外,
有幾多係比李氏旗下的長和同 PCCW 壟斷,
HKT 話就話分拆左出黎,但母公司咪又係 PCCW,
csl.、1010 之前又被 HKT 收購 (especially csl.,月費: $69 -> $198,真係揾鬼買),
Sun Mobile 有六成股權又係比 HKT 揸住,再加埋長和個 3,真係 ...

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
dogdog002 發表於 2016-5-15 22:03 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2016-5-15 18:51
E

市場唔係無選擇, 一個坑口有齊大家樂, 大快活, 美心, 仲有其他食店,

雞扒飯美心MX出面係做緊$37

咁就賺左你額外五蚊,或者逼你用五蚊去換杯野飲囉

上面當然延伸到去其他範圍啦,包括百佳惠康

你要知道好多地方已經被領展搞到得番成個商場都係大家樂大快活

問題係如果你覺得係Taste買既橙會甜過百佳既咁你咪即係被人搵左笨囉

dogdog002 發表於 2016-5-15 22:09 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2016-5-15 21:56
如果講到無選擇,其實香港通訊市場更加係佼佼者,
你睇下除左 Smartone、中國移動同埋中國聯通之外,
有 ...

唔同唔同

樓上果位人兄應該會用1010之後就會覺得上網快左覺得好抵

甚至睇唔起用csl. 或者太陽台既人

係壟斷既世界都會搵到優越感
kc_loo 發表於 2016-5-15 22:16 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-5-15 22:03
雞扒飯美心MX出面係做緊$37

咁就賺左你額外五蚊,或者逼你用五蚊去換杯野飲囉

$37 你講包野飲?  勁喎, 你叻叻,
我去到工廠飯堂食都要到$40
的確個飯本身唔跟飲野, 好似係 $37 定$38 咁上下...
咁即係同你講所謂"出面"一樣....咁滿意啦?
何況....如果真係多左手5 有野飲, 我唔認為有咩"迫", 定唔迫. $5 熱飲事實上都好合理
如果你講$42 有野飲, 同$37 無set 可以買, 買野飲要正價, 以香港人習慣, 無set 先最大件事
多謝你幫手證實MX 原來環境好左, 但比"出面" 都唔貴, 唔該你

大家大快活, 一樣四寶飯, 唔同分店, 同一個價錢, 同一時間, 一間包野飲, 一間唔包,
你點比較?  

你講邊度係無選擇我唔知, 我只同你講坑口,
不過東港城果間已經close 左, 你無方法知之前係點,
但厚德MX 你可以睇到, 的確受歡迎
我只可以用實證同你講, 消費者已經反映左個喜好俾你知,
除非你當去既都係傻仔

至於Taste, 其實除左部分百住特價Taste 唔跟, 或者部份Taste 獨有外國貨,
可刖大部分情況下, Taste 同百佳價錢上無分別,
就算真係有分別有如何?  一間叫Taste,  一間叫百佳一有咩好比較?
唔通你搵百佳同惠康比?
不過, 我坑口, 都係唔鍾意去Taste, 你可以去百佳, 惠康, 無所謂

lsc04d11 發表於 2016-5-17 20:53 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2016-5-15 22:16
$37 你講包野飲?  勁喎, 你叻叻,
我去到工廠飯堂食都要到$40
的確個飯本身唔跟飲野, 好似係 $37 定$38 咁 ...

Taste上年有個報章廣告,大大隻字寫fushion, taste, international都用同一定價,保證同一件貨係一樣價錢。
只不過每個品牌會有一些獨特的貨……

不過market place幾年前就開始擺到明係要貴過惠康唔知幾多%,明明惠康好多野都係9毫子、8毫子尾,market place乜毫子尾都有!

講番茶餐廳,香港好多人會話貴,但食多幾次就會覺得行得遠,出多好多汗唔抵,去到最後都係「死死地氣」接受一間最近既快餐店,而唔理每餐俾多幾蚊。
所以我覺得市場並唔係「真心」接受升級版的MX、香港地等等,因為非集團式既經營者,玩平價賣餐既話一定唔夠租同人工黎……
AVD1 發表於 2016-5-23 15:28 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2016-5-4 20:33
個人真心覺得論選擇, 食物質素, 環境, MX 都比美心MX 好好多
貴幾蚊個人覺得值

我個人真心認為講快餐,都係大家樂好食得多,
MX? 美心 MX? 就算以前美心快餐,算數啦
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kc_loo 發表於 2016-6-2 20:39 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-5-23 15:28
我個人真心認為講快餐,都係大家樂好食得多,
MX? 美心 MX? 就算以前美心快餐,算數啦   ...

大家樂tea 問題配搭好古怪, 好難叫野食
食過佢所謂"迷理餐蛋飯", 一睇佢包豉油用李錦記包裝豉油, 就知佢出事

可能大家口味唔同, 但MX 的確進步了不少