hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) (冇人提)過幾日就係文革五十週年
開啟左側

(冇人提)過幾日就係文革五十週年

RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-14 00:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

文革就係由 1966 年 5 月 16 號發出既五一六通知呢日開始
下星期一適逢文革 50 週年
雖然我曾經 FF 過呢日會係香港公眾假期
但最後當然冇實行
但聽講上面呢排都有 d 活動係關於文革 50 年
歡迎討論文革有關既話題
同埋都可以預測一下遲下會唔會有下一場文革
反青沙撐獅隧
E21A 發表於 2016-5-15 09:59 | 顯示全部樓層
琴晚rthk 有一個節目中國故事,係講民革時期廣西發生既一場大屠殺,係一場鮮為人知既歷史,好值得大家去睇http://podcast.rthk.hk/podcast/item_epi.php?pid=1019

btw反思民革最直接既方法就係反共

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
RobynnNKendyFan + 3 多謝分享

查看全部評分

AVD1 發表於 2016-5-15 15:48 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2016-5-15 09:59
琴晚rthk 有一個節目中國故事,係講民革時期廣西發生既一場大屠殺,係一場鮮為人知既歷史,好值得大家去睇h ...
btw反思民革最直接既方法就係反共

某程度上係 o既,根本共產黨就係成個中華民族 o既萬惡之源,
共產黨一日存在,中華民族原有本質及道德觀根本冇可能復興。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
E21A 發表於 2016-5-15 16:11 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-5-15 15:48
某程度上係 o既,根本共產黨就係成個中華民族 o既萬惡之源,
共產黨一日存在,中華民族原有本質及道德觀 ...

可惜現今中國大陸毛左毒廦已極深,要消滅共產黨既代價太大,幾乎不可能
所謂的反共,就是要反對共產黨入侵香港及自由祖國等地,並將其勢力清除,保護我們的家園

樓主| RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-15 17:08 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2016-5-15 09:59
琴晚rthk 有一個節目中國故事,係講民革時期廣西發生既一場大屠殺,係一場鮮為人知既歷史,好值得大家去睇h ...

而家出左街唔方便睇
返到屋企睇下先
呢單野真係唔講都唔知
反青沙撐獅隧
E21A 發表於 2016-5-15 19:16 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-15 17:08
而家出左街唔方便睇
返到屋企睇下先
呢單野真係唔講都唔知

睇黎師兄對民革史好有興趣
再整多單-道縣事件,一樣係南京大屠殺mode進行
仲有一單係重慶大武鬥,一場由紅衛兵發動既小型常規戰爭
民革時期,係一個完全可以隨便殺人既極恐怖年代,係世界歷史上最黑暗既時期

好多時講到民革,係好刻意去掩飾呢類難以想像既事
通常都係講遊街批鬥破壞文物,呢d都係小兒科喳
 樓主| RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-15 21:04 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2016-5-15 19:16
睇黎師兄對民革史好有興趣
再整多單-道縣事件,一樣係南京大屠殺mode進行
仲有一單係重慶大武鬥,一場由 ...

個人覺得呢段歷史唔可以唔識
即使有 d 事件係難以接受
同埋個人覺得呢段時間對 e 家都有影響
分分鐘隨時會影響我同你 tim
反青沙撐獅隧
 樓主| RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-16 11:25 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-5-15 15:48
共產黨一日存在,中華民族原有本質及道德觀 ...

而家響大陸既社會入面人命幾乎冇價值
呢樣響好多事件入面都反映到出黎
反青沙撐獅隧
AVD1 發表於 2016-5-16 13:56 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-16 11:25
而家響大陸既社會入面人命幾乎冇價值
呢樣響好多事件入面都反映到出黎 ...

向來都冇架啦,
大陸咁多人,死一個半個又有咩所謂,
共產黨來來去去最重視就係自己個權,有權就自然有錢。
文革其實未又係老毛自己搞出黎,為 o既未又係自己個權。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 英雄所見略同

查看全部評分

AVD1 發表於 2016-5-16 14:20 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-15 21:04
個人覺得呢段歷史唔可以唔識
即使有 d 事件係難以接受  
同埋個人覺得呢段時間對 e 家都有影響  

根本共產黨成立咁耐整個思想都係冇改變,
共產黨自己根本就其身不正,如果唔係又點解咁驚所謂西方媒體入侵大陸地方。

講黎講去,共產黨最怕一樣野就係人民,
假如中國人一反共產黨,共產黨根本冇得玩。

而家講到習近平想玩文革復辟,根本就係痴人說夢,
而家已經唔係六七十年代個陣知識份子有限,批死哂堆知識份子,留返哂堆鄉下佬就以為人地可以幫佢賣命?
雖然而家大陸都仲有好多鄉下佬,仲有班死硬派認為共產黨係新中國 o既希望,但係呢班人根本已經唔再係年輕個批。

年輕個批而家仲會同你所謂「愛國」之後賣埋條命比你?
頂多未就係盲目跟風,之後未又係繼續我行我素。打倒日本仔已經係事例,口中話日本仔乜乜物物,自己就拎住部日本相機影黎影去。

共產黨由此至終又有冇真係當中國人係人?無論係文革之前同之後都係冇。
自從文革之後,知識份子沒落,一大班鄉下佬以為自己幫個國家批鬥過資產階級就以為自己係烈士,實情共產黨只係當班土佬係棋子,你死你事。
至於共產黨高層到今時今日都仲係停留緊為權去鬥餐死,習近平所謂咩打貪其實未又係為左自己個權。

我個人而言,文革冇可能會再發生,就算習近平而家大玩個人崇拜都係咁話。
不過共產黨仲係咁怕人民,六四翻版反而係有機會再出現。至在係點樣發生而已。係比共產黨自己迫出黎,定係人民想要民主而自己行出黎爭取?
如果係後者,或者對共產黨個面子都叫好些小,但係如果係前者,相信到時就會係共產黨滅亡之時。