hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 機管局研究東涌東 - 機場鐵路
開啟左側

機管局研究東涌東 - 機場鐵路

mak5052 發表於 2016-5-14 19:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

據昨天明報報導, 機管局在上月尾招標, 延請顧問研究東涌東新市鎮 - 機場博覽館間鐵路之可行性, 而田北辰亦建議興建類似走線之輕軌線, 以架空線興建, 全長7km, 在港珠澳橋頭及機場北商業區設中途站, 估計全程十五分即可, 成本約為百五億, 圖為相關報導, 附走線:

大家認為, 這線應否成為市區線收費系統一部份? 該以重鐵 or 其它形式鐵路營運?
===完===
dogdog002 發表於 2016-5-14 19:59 | 顯示全部樓層
重點: 田北辰

on11358 發表於 2016-5-14 20:28 | 顯示全部樓層

我想講城巴俾S1/S56行車時間(總站到總站都係30分鐘),由東涌去機場都要30分鐘未單單都過晒鐘?

唔介意俾貴少少仲有大量E線可以揀,兜晒貨運區去到機場都係20分鐘內,咁都滿足唔到需求似係人嘅問題。
YY487 發表於 2016-5-14 21:44 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
cklee19810419 發表於 2016-5-14 22:34 | 顯示全部樓層
點解下下都要鐵路??
JH_LE4612 發表於 2016-5-15 08:06 | 顯示全部樓層
佢係咪用最北面嘅博覽館嚟計,咁嘅話其實東涌東至博覽館輕軌唔會幫到東涌市中心同逸東嗰頭。

當然,發展機場北商業區同口岸,令世界其他地方嘅人一入機場就可以即刻簽文件工幹之類,係可以令香港競爭力上升嘅,因為機場商業區喺其他已發展國家都比較少有。不過另外一個原因係,相信政府都知到東涌線冇得加班嘅問題,原區就業嘅重要性將會大為上升。唔清楚東涌東西兩個發展區嘅規劃、公私營房屋比例等問題,不過若果輕軌喺東涌東開(港珠澳又關東涌東事多少少),似乎東涌東私樓應該較多?抑或佢希望做到港鐵閘內轉乘?定要慳成本所以先東涌東著地先?冇錯東涌市中心係要搭巴士,甚至東涌西(逸東)同東涌北都係要靠巴士,拆S64C/X亦只係想做好呢班客。東涌直出機場繁時幾班一定得,但現有客源可以支持到一條咁樣嘅全日線嗎?短期內新增嘅客源只會係東涌北,亦即S56或37M轉車或E車直出。唔熟東涌不過覺得開短棍同做小型特快已經可以服務到呢三個地區嘅人。

至於東涌東,縱使相信會較高檔,但鐵路似乎係做樣多過實際用途,好似機場快線咁,係唔多人搭,但作為一個國際機場點都要有嚟比人睇架?當機場客去港珠澳用新開巴士線,機場去東涌我當佢再開巴士,博覽館同機場北商業區嘅輕軌只會照顧到喺嗰頭翻工嘅人(我唔太覺會有本地人搭輕軌入博覽館睇展覽),但新增嘅客源真係需要一條150億輕軌?亦即係輕軌嘅主要用途係接駁港珠澳客入港鐵系統,亦即係邊組人呢我唔講太多,不過東涌東人用呢條輕軌只係順便。

個人立場唔太支持新嘅輕軌系統,因為覺得巴士都做到嘅野點解要起多條線行輕軌?除非輕軌嘅空間其他車輛都可以用,但架空嘅一定冇可能。我亦覺得港珠澳南橋一定唔會塞車,放多幾架巴士唔會係大問題,行得上去等輕軌我巴士已經上左車,行車時間同效率差唔多,咁起輕軌只會係做show。當然我都算係短視嘅人,但除非成個機場北商業區同港珠澳有中環灣仔咁多人,否則見唔到起輕軌嘅新增效率何在。Sor for 1999
HF3204@243M 發表於 2016-5-15 09:51 | 顯示全部樓層

將輕鐵駁落嚟東涌再加到四卡一抽咪算囉
 樓主| mak5052 發表於 2016-5-15 13:44 | 顯示全部樓層
除了獨立成高架輕軌線、輕鐵南延線外,其實此線是否可成為東大嶼都會線一部份?
建議將此線穿山至梅窩,然後進入東大嶼都會,即政府構思之東大嶼都會鐵路走廊一部份,點看?至於往返屯門方面,建議用回早年的西部外走廊(西區—東大嶼都會—欣澳—黃金海岸—屯門)處理
另外,新線若成事,以下哪個制式會最好?

1:南港島線模式,由三卡無人駕駛市區線列車行走
2:韓國之「輕電鐵」模式,由兩至四卡之小型無人駕駛列車行走(例:即將通車的仁川地鐵二號線,列車見此:http://www.2427junction.com/koreareporti2.html
3:機場客運大樓內穿梭列車模式,使用膠輪列車
4:中低速磁浮列車(例:長沙磁浮快線,見此:https://www.facebook.com/CCTV.CH/posts/1421810801239808
5:如未來之啟德輕軌,使用單軌列車
dogdog002 發表於 2016-5-15 17:23 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2016-5-15 08:06
佢係咪用最北面嘅博覽館嚟計,咁嘅話其實東涌東至博覽館輕軌唔會幫到東涌市中心同逸東嗰頭。

當然,發展機 ...

要知道機管局只係識起商場而唔識管理機場

一號大樓逼爆而二號變半死場真係無眼睇

佢只係想佢起果批寫字樓變成鐵路上蓋而唔係搭穿梭巴士

不過客量就

我地偉大既政府已經諗好左要用綠Van黎連接東涌同埋港豬噢大橋

我諗加多一兩部綠Van載客去佢批寫字樓應該無問題既

JH_LE4612 發表於 2016-5-16 09:50 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2016-5-15 09:51
將輕鐵駁落嚟東涌再加到四卡一抽咪算囉

師兄請冷靜,雖然我都知搭輕鐵跑過七十好吸引,但望住屯赤上面嘅左軚超跑下下過百其實只會更唔好受。我認為屯赤同將軍澳跨海大橋有樣野似,就係專責幫某一區域做特快同時半分流,當然屯赤嘅另一作用係做港珠澳大環迴圈嘅東環,一條六線雙程嘅隧道已經好夠,都係嗰句,屯赤北橋都好,南橋都好,我都唔信會塞車,路面空間一定可以食哂所有車流量,甚至double都可能得,毋需加輕鐵分流北橋一帶交通,同埋我唔覺得依家港鐵做輕鐵做得好開心,雖然架架塞爆每人平均搭廿分鐘食你三四蚊咁,但冇上蓋物業補鐵條數都唔會夠靚,難怪人工低同人手流失率高(陰謀論),再開多條盞燒錢,而如果唔剩去屯碼亦會令中間路段逼爆。

另會mak師兄
除了獨立成高架輕軌線、輕鐵南延線外,其實此線是否可成為東大嶼都會線一部份?
建議將此線穿山至梅窩,然後進入東大嶼都會,即政府構思之東大嶼都會鐵路走廊一部份,點看?至於往返屯門方面,建議用回早年的西部外走廊(西區—東大嶼都會—欣澳—黃金海岸—屯門)處理
個人唔支持東大嶼計劃,不過如果要將珠澳嘅朋友由橋頭,同埋將機場北商業區翻工嘅同事送去中環CBD,冇錯東大嶼都會線會係重點,你當佢東涌線啦,唔算慢但又平,唔會係比國際間嘅朋友用架啦,而世界各地嘅朋友會用翻機場快線,所以有分工嘅。報導中嘅走線,加上梅窩、人工島同中上環係一條直線,所以輕軌同東大嶼都會線連接唔係冇可能。

另外,新線若成事,以下哪個制式會最好?
唔熟鐵路,不過你預磁浮=貴=做騷=自煮____=大白象,通勤交通講求效率同實用性,反而旅遊區燒下錢又冇乜所謂,除非投資可以令全球企業家聞風而至,否則我會反對。個人亦唔鐘意單軌,尤其有跨海段嘅單軌,我覺得成本一定會比路軌車高?同埋維修成本,仲有樣野我畏高,要搞單軌我寧願你玩水晶吊車算(所以反對啟德起單軌,實際上係政府嘅諮詢令我對單軌失去信心)。無人駕駛列車又係噱頭,你係咪都要放個人入車入面,除非你話條中型鐵路多人到要犧牲駕駛室空間嚟企,咁我寧願你加班仲實際;或者你話機場都無人左咁多年,或者少站線用無人技術會比多站線更穩陣。用鐵路做嘅話我未冧到用咩住,不過佢要係跑得嘅,同時唔chok,話哂起得出嚟起碼要用三四十年,若然係有設計嘅有人輕軌我可以,但有設計嘅單軌我驚。都係嗰句,巴士算啦,我冇政府咁有遠見。

同埋回dogdog師兄,作為一個一年飛兩三轉嘅人,T2食飯係幾好嘅,雖然T1平少少,我只當T2係P2同T1嘅有蓋通道咁解,就好似元朗雞地行去西鐵站咁。T2起得嗰度就唔好expect佢有咩加閘口嘅功能,佢已經達到左舒緩機場櫃位嘅目的,剔左checklist就唔駛再理。佢唔係要起三跑我都唔知佢會有咩藉口封翻T2。當機管局同政府嘅想法比我地呢度任何一位版友都更為極端嘅時候,我都係開定包花生算,少鹽唔該。