hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 大家覺得港鐵購買的高鐵列車外觀顏色靚唔靚? ...
開啟左側

大家覺得港鐵購買的高鐵列車外觀顏色靚唔靚?

peterson 發表於 2016-5-21 13:58 | 顯示全部樓層

港鐵應該係得罪左設計師......
睇睇SP1900上面LCD 轉線報站 個logo就知
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
tomtom2015 發表於 2016-5-21 19:09 | 顯示全部樓層
話時話,呢架高鐵列車好似2013年已經出新聞稿話製作好,而家係咪仲係青島發毛?
Haydn 發表於 2016-5-21 19:26 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-5-20 22:09
你睇C Train R train 南港島綫 仿千九 甚至連埋 輕鐵/鐵巴 (頭盔: 輕鐵隻色好似係九記諗)有邊隻係真 ...

個人認為
C車外型已經係新車入面最靚最順眼果款...
dogdog002 發表於 2016-5-21 23:00 | 顯示全部樓層

Haydn 發表於 2016-5-21 19:26
個人認為
C車外型已經係新車入面最靚最順眼果款...

外型都算數
紅黑灰果下先離頂

地鐵以前最光輝 機鐵 東涌綫 迪士尼綫係好Match 好Fresh

而家南北綫新車仲要整個騎呢長方型係度門度
Haydn 發表於 2016-5-22 00:15 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-5-21 23:00
外型都算數
紅黑灰果下先離頂

咁C車既花都有d似A/K車,個人認為都ok,有番d地鐵(唔係港鐵)style,特別係條紅線,可以接受。
不過南港島線、南北線、去到高鐵,望到個花,個心都離一離
alexleechaksum 發表於 2016-5-22 00:37 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-5-22 00:15
咁C車既花都有d似A/K車,個人認為都ok,有番d地鐵(唔係港鐵)style,特別係條紅線,可以接受。
不過南港島 ...

姐係咁

宜家玩統一唔係問題
但係都搵個好啲嘅設計嚟統一唔該

同埋講起東鐵韓製新車
我覺得座位旁個扶手好怪
唔知大家有無同感...
E3Tsubasa 發表於 2016-5-22 19:49 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2016-5-22 00:37
姐係咁

宜家玩統一唔係問題

100%同意
比起千九,M-train,C-train,A-train真係大退步
我以前夢見(R-train未登場時)隻手卡住,正正就係同R-train個設計一模一樣
我一定唔扶(當時夢見的車門係K-train,R-train同佢同廠,唔通預知到!?好邪)
講返高鐵,佢油KTT色或者假千九,R-train,S-train,Q-train隻色好過啦
dogdog002 發表於 2016-5-23 23:51 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-5-22 00:15
不過南港島 ...

應該話C車係無拉花可言至真 純粹橫間色彩

至少有小小曲綫東涌綫 機鐵先可以計算

第一個新車身顏色 東鐵巴 跟足東涌綫 明明做得幾好,仲對東西鐵轉色有所期望

淺灰 深紅 深灰 呢個Match係唔差,用埋係好似尖東P出口果種指示牌

跟著C train 就變左 紅黑灰,明既,鮮紅色大家都明既

concorde3388 發表於 2016-5-24 00:30 | 顯示全部樓層
外型唔緊要,反正系香港都係行地底。
反而內籠冇咩人講。隱約見到啲座位顏色類似ktt
JCSCANIA 發表於 2016-5-24 12:06 | 顯示全部樓層

正呀!!!有型呀!