hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從新資訊「新巴城巴提昇東區巴士服務」廣告的感想 ...
開啟左側

從新資訊「新巴城巴提昇東區巴士服務」廣告的感想

sa 發表於 2006-5-17 11:00 | 顯示全部樓層

原帖由 komodo 於 2006-5-17 10:30 發表

89X都係,都唔知憑乜野去X。

快在經大老山隧道...

九巴真正特快線, 首推馬鞍山雙寶 85X 86X
dennislokawai 發表於 2006-5-17 11:02 | 顯示全部樓層
原帖由 sa 於 2006-5-17 11:00 AM 發表

快在經大老山隧道...

我覺得九巴真正特快線,
一定有296D份,
條線簡直成條邨巴線咁...

希望佢唔會俾人爭取到入將南啦...
youtube.com/c/dennislokawai
Ketsu 發表於 2006-5-17 11:05 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-5-17 11:02 發表

我覺得九巴真正特快線,
一定有296D份,
條線簡直成條巴線咁...

希望佢唔會俾人爭取到入將南啦...

咁263都應該榜上有名啦
Abusing dead rule -> Denial of reality
Cantona 發表於 2006-5-17 11:18 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-5-17 01:05 發表
例如無左 8 號之後則魚涌出灣仔
唔係幾方便... 下下都要等 2A 出碼頭,
2 號唔知邊度落、 M722 太貴...

8號行快線,可令柴灣西居民享受特快來往灣仔、銅鑼瀛的巴士服務

相反,則魚涌出灣仔仍有班次相當頻密的2A,去銅鑼灣也有81
不見得不方便
nwfb1601 發表於 2006-5-17 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-5-17 01:22 發表

咁可以點行呢?

只要0個 D 馬鞍山線學 681 咁行哂成條大老山公路,唔
再係亞公角街度慢慢un,我已經可以係陳主席面前叩頭
致謝。

都唔明點解九記唔識得善用大老山公路0既......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Cantona 發表於 2006-5-17 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 komodo 於 2006-5-17 10:30 發表

89X都係,都唔知憑乜野去X。

如果講沙田,相信只有80X才可真正稱作特快線
dennislokawai 發表於 2006-5-17 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 Cantona 於 2006-5-17 11:23 AM 發表

如果講沙田,相信只有80X才可真正稱作特快線

83X都可以~
youtube.com/c/dennislokawai
nwfb1001 發表於 2006-5-17 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2006-5-17 11:23 發表

只要0個 D 馬鞍山線學 681 咁行哂成條大老山公路,唔
再係亞公角街度慢慢un,我已經可以係陳主席面前叩頭
致謝。 http://img.photobucket.com/album ...

但行亞公角街,不見得慢好多
komodo 發表於 2006-5-17 11:58 | 顯示全部樓層
原帖由 sa 於 2006-5-17 11:00 發表
快在經大老山隧道...

89X要做名副其實的「特快線」,在我心目中,一係就快去沙田,一係就快去觀塘。快去沙田,可以學80X。快去觀塘,可以考慮於2號幹線3A出口落觀塘道。問題係,89X兩樣都不是,其定位做來往圓州角小瀝源與觀塘彩虹罷。唔行直接的大老山隧道難道行西沙公路?其設計根本係一條流水線。那麼,憑什麼收特快線的價錢?所以,我覺得行大老山隧道就是「特快線」是不合理的。

順道回應238X君的回文#9,剛翻閱過運輸署出版的《Public Transport in Hong Kong  - A Guide to Services 1994/5》(好似之後未冇再出新版),其實九巴的「特快線」有好多,原來當年所有行經大老山隧道的路線,包括84M、85M與89C以及一眾「X」線,都被分類為New Territories Express Route是也。需然我不認同,不過相信sa君所言的確係事實。現在的線路分類就無從稽考。九巴其實以「特快線」之名提供流水線服務,收貴了乘客,已經不是新鮮的事情。
傘外的世界有一片蔚藍
shtsang 發表於 2006-5-17 12:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-5-17 11:05 發表
咁263都應該榜上有名啦

如果好似以前咁,唔兜埋安定友愛係就咯......
不過唔好講笑,296A都算係特快架,尤其係尚德
去牛頭角一段.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應