hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 愛國會劉柏年主教同志:中國封聖有助福音發展 ...
開啟左側

愛國會劉柏年主教同志:中國封聖有助福音發展

M 發表於 2006-5-17 05:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新聞連結(新城電台)

真係唔明點解梵蒂岡硬係要中國聽佢支笛?如果香港主教都係
天主教愛國會指派既話就好了,自從「香港之恥」一事我已經
對陳日君反感,希望愛國會能夠為香港揀番個岩中央心意既主
教吧。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
Ketsu 發表於 2006-5-17 09:21 | 顯示全部樓層
[重覆多次]
你奉行得人地既宗教
就請守下人地既教規
呢d 野唔可以亂黎既

[又再問你]
假設呢次事件唔係響我地偉大既祖國發生
而係響其他地方
例如甚至係響台灣發生
請問你仲會唔會覺得
梵蒂岡一定要台灣
硬係要聽佢支笛係唔o岩呀?

不過個人認為
同閣下講多幾多次都冇用
但唔講又難以消氣
因為我發覺閣下所出既文
有部份確係換湯不換藥
講既野接近一樣
要覆你既文
幾乎可以quote番以前覆過你既文就得
Abusing dead rule -> Denial of reality
art0925 發表於 2006-5-17 15:24 | 顯示全部樓層
Ignore him la, he's the "Model" citizen of the pre 1978 era ma, it's a pity that he lived at the wrong time and space, if he was born 40+ Year eariler, he can replace "Lui Fung"

原帖由 Ketsu 於 2006-5-17 09:21 發表

你奉行得人地既宗教
就請守下人地既教規
呢d 野唔可以亂黎既

假設呢次事件唔係響我地偉大既祖國發生
而係響其他地方
例如甚至係響台灣發生
請問你仲會唔會覺得
梵蒂岡一定要台灣
硬係要聽佢支笛係唔 ...
238X 發表於 2006-5-17 23:30 | 顯示全部樓層

既然英國都自己整個聖公會,
天主教愛國會其實都可以咁搞。

我覺得而家似係講數階段,放長雙眼睇先喇。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Ketsu 發表於 2006-5-18 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 art0925 於 2006-5-17 15:24 發表
Ignore him la, he's the "Model" citizen of the pre 1978 era ma, it's a pity that he lived at the wrong time and space, if he was born 40+ Year eariler, he can replace "Lui Fung" ...

It's not the first time he has posted such a similar context. I don't deny that everyone could have their faith to some party. However, has he thought that he has shown too much on his faith, even at an extent that making someone (includes me) being annoyed?

I don't care he always quote some news and show his idea but I'm discontent that he always over-boosts his faith which seems not to have thought throughoutly via the news, just like "Communism is everything", "HKSAR government is always right", "The aim of knowledge property protection is protecting businessmen's interest only", etc., which are all controversial issues.

The worst case is recently I found he has shown such ridiculous ideas repeatly.

Although I don't have right to order anyone shut up in iTalk, I just want to show an idea that I think it is unhealthy to over-boost some extreme ideas.

Abusing dead rule -> Denial of reality
art0925 發表於 2006-5-18 12:36 | 顯示全部樓層
Do you think any Western Christian will actually think the China's christian churches are legimite if Chinese Catholic dare to separate...they will think of us as cult...

原帖由 238X 於 2006-5-17 23:30 發表
既然英國都自己整個聖公會,
天主教愛國會其實都可以咁搞。

我覺得而家似係講數階段,放長雙眼睇先喇。
norrislaw 發表於 2006-5-18 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-5-17 05:51 發表
新聞連結(新城電台)

教吧。

劉柏年是否因為陳日君當選為樞機主教而變得瘋狂,不知道。
但此人的言行已經凌駕了梵蒂岡的立場,想必此人用盡千方百計阻止中梵建交,否則他永世都要聽從職位比他高,反共的陳日君樞機主教。

這也是諒解的,劉柏年自己一生為共產黨賣命,現在卻要看一個反共人士的面色,何有顏面做人? 所以,中梵不能建交,最大的得益者不是中國人,不是台灣人,而是劉柏年自己。

走火入魔,鑄成大錯
238X 發表於 2006-5-18 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 art0925 於 2006-5-18 12:36 發表
Do you think any Western Christian will actually think the China's christian churches are
legimite if Chinese Catholic dare to separate...they will think of us as cult...

那當然,佢地當年咪一樣咁對新教。
唔咁做就真係奇喇!

再回 norrislaw:用你們的立場來說,
那不是「大錯」,應是處心積慮的殘害。

cky 發表於 2006-5-18 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-5-17 05:51 發表
新聞連結(新城電台)

教吧。

M 站友太妄想了, 甚至連最本身一些天主教的背景都唔知, 唔去認識就亂講
咁點解中國要梵帝崗聽佢支笛? 咁即係變相連全世界的教區都要晌中國愛國會之下
真荒謬

仲有就係唔好屈劉柏年,
人地有名銜, 唔駛再同佢屈多一個甚麼同志稱號

任何教區都係直屬於梵帝崗, 而香港教區亦是獨立單位
唔可能會由大陸那個所謂的 "天主教" 組織去指派任何事
更加唔到佢對香港天主教做任何指指點點

再者, 如果由番大陸那種咁講求階級觀念的層次來看
劉 "副主教" 的位置唔好話比陳日君低幾班, 嚴格來講, 連湯漢, 陳志明都高過佢r
劉柏年頂多還不是啦啦隊急先鋒一名而已

最後, 做主教係合上主的喜愛
唔係合領導人的喜愛, 更加唔係合愛國會的喜好

請 M 站友惡補一下基本常識再評論吧
否則只會引來貽笑大方

238X 發表於 2006-5-18 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2006-5-18 23:26 發表

請 M 站友惡補一下基本常識再評論吧
否則只會引來貽笑大方

叫板主把他永久停板,讓你們耳根清靜
(從而我的耳根更清靜) 可能比較容易實現。

當然,現在沒有站規限制這種言論,但這是
站規有漏洞。沒有理由無理批評犯規 (16 條
(e) 項) 而無理擁護卻沒事。