hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 電台記者窒天文台科學主任
開啟左側

電台記者窒天文台科學主任

ASV66 發表於 2006-5-17 07:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

珍珠襲港, 風力強橫, 澳門早o係尋日黃昏已改掛3號風球, 但係香港天文台遲遲唔掛三號風球, 天文台今朝7點更聲言數小時後先至"考慮"掛3號風球.

點知到左7點15分, 天文台又突然改掛3號, 令人無所適從; 電台訪問天文台時, 記者更顯出質疑態度, 窒天文台科學主任......

依照以往經驗, 係以風力達到某程度而決定掛邊個警告訊號, 但係今次天文台以雨勢不大而遲遲唔掛3號, 究竟係咪有問題?
B12 發表於 2006-5-17 08:00 | 顯示全部樓層
直情抵窒啦,尋晚幾大風呀…我估唔到我今朝起身都係一號。
學下澳門地球物理暨氣象局啦,人地真係發揮到訊號的作用
bose_hung 發表於 2006-5-17 09:40 | 顯示全部樓層
原帖由 B12 於 2006-5-17 08:00 發表
直情抵窒啦,尋晚幾大風呀…我估唔到我今朝起身都係一號。
學下澳門地球物理暨氣象局啦,人地真係發揮到訊號的作用

但係以沙田o黎講,
小弟今朝返學都冇乜風,
地下又唔係特別多樹葉、樹枝仔,
只係有好幾個工地用鐵欄被吹倒,
咁又係咪應該鬧天文台:
「都唔係好大風,
 仲乜出三號波?」

香港話晒都係叫「大地方」,
而且山多高樓多,
好多時D風俾呢D山呀、高樓呀阻一阻,
風向、風速都可以唔同晒,
邊可以用你起居生活附近地區做指標呀?
你估天文台為你一個服務咩!

早兩年試過出八號波,
但係成日都只係吹強風,
有部份地方更只係「間中吹強風」,
(冇吹過烈風)
結果俾人鬧「無端端做少日,賺少不知幾多錢!」……

究竟依家D香港人乜鬼心態o架 ?!
點做都要搵o黎鬧~~
Ketsu 發表於 2006-5-17 10:01 | 顯示全部樓層

原帖由 bose_hung 於 2006-5-17 09:40 發表

早兩年試過出八號波,
但係成日都只係吹強風,
有部份地方更只係「間中吹強風」,
(冇吹過烈風)
結果俾人鬧「無端端做少日,賺少不知幾多錢!」……

究竟依家D香港人乜鬼心態o架 ?!
點做都要搵o黎鬧~~

響香港係咁架喇
有時面對一個問題
你做就俾一班人鬧
但唔做又俾另一班人鬧
(你睇下屯門公園唱歌發出嘈音既問題就知)

再加上近呢幾年
都唔好講種種人為上既錯誤喇
好似連個天都玩埋野咁
搞到做乜點都硬係會有錯咁
總之做唔做都俾人鬧...

有時覺得都好無奈
同慨嘆一句:「點做好呀?」
Abusing dead rule -> Denial of reality
307 發表於 2006-5-17 12:29 | 顯示全部樓層
做得唔好就要俾人鬧ga lah...
佢地咁多數據響手,
唔係應該更清楚個決定應該點樣做咩?

依家咁樣,真係令人無所適從喎...
試想像下呢個係三號同八號,
個情況會好唔同ga...
只罵不建議=不負責任
bose_hung 發表於 2006-5-17 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2006-5-17 12:29 發表
做得唔好就要俾人鬧ga lah...
佢地咁多數據響手,
唔係應該更清楚個決定應該點樣做咩?

數據多就「應該更清楚個決定應該點樣做」?
你諗清楚先講啦,唔該!

一D數據就話某D地方大風,
有D數據就話某D地方冇乜風,
咁出唔出三號波呀?

「做得唔好就要俾人鬧」,
你就講到好聽!
識唔識乜o野叫做「順得哥情失嫂意」呀?
Please 到呢個就得罪另一個,
咁點做先叫呀?
淨係識得叫人「做好D」,
又唔切身處地諗人o地係點諗,
仲要唔講自己意見係點喎!
至少話俾人知,
自己係認為點做先叫「好」o丫~~

連咁基本o既o野都唔做就指指點點,
呢D人就最鬼乞人憎!
(對於小弟o黎講,
 你就係呢隻呀!)
皓庭 發表於 2006-5-17 14:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV66 於 2006-5-17 07:54 發表
珍珠襲港, 風力強橫, 澳門早o係尋日黃昏已改掛3號風球, 但係香港天文台遲遲唔掛三號風球, 天文台今朝7點更聲言數小時後先至"考慮"掛3號風球.

點知到左7點15分, 天文台又突然改掛3號, 令人無所適從;  ...

我想問有幾無所適從?聽聞一直都講話會係早上會改掛,幾個小時之後會改掛,我一直都聽到電台電視機有講囉,仲叫你做好防風措施,難道你聽唔到?咁'突然'啊?
M 發表於 2006-5-17 16:29 | 顯示全部樓層
早發三號風球係人情,遲發係道理。都唔明d人點解連實際數據睇都唔
睇就話天文台不是。

如果我係天文台台長,見到班市民咁樣,恐怕我都要執正黎做,等到全
港所有氣象站起碼有幾個鐘吹強風先掛三號風球。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
3av188 發表於 2006-5-17 17:30 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-5-17 16:29 發表
早發三號風球係人情,遲發係道理。都唔明d人點解連實際數據睇都唔
睇就話天文台不是。

如果我係天文台台長,見到班市民咁樣,恐怕我都要執正黎做,等到全

今次天文台已經執正黎做

天文台有壓力,市民有工作壓力,大家都有壓力,呢個世界公平嫁....
3AV188.HD199
Fun_FC 發表於 2006-5-17 17:38 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-5-17 16:29 發表
睇就話天文台不是。

如果幾個鐘吹強風才發就死啦!你有冇睇過發出3號強風信號定義?
好似你咁講唔係執正黎做,只係在玩野!

P.S. 各位,熱帶氣旋警告現在不會再「掛」,而是「發出」。