hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實九巴35X行呈祥道係近年X線中最奇怪走線 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 其實九巴35X行呈祥道係近年X線中最奇怪走線

rickywk 發表於 2016-5-25 21:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢輪轉坐36X返工,~0809梨木道上車,~0845左右九龍站落車,相比正線36B,貴得有道理,真係快左近30分鐘,但客量就平平,我日日數,最叻仔果日大約有70個客,最差果日大約55人。
相比35X,35X就明顯旺場得多,但行呈祥道真係因快得慢,好似今朝咁,呈祥道撞車,倒塞返上路,比我班36X追到35X尾車(呢班尾車o係我行落梨木道坐36X遇到),之後用九巴app睇班尾車慘況,我架36X去到西貢街,架35X都未到油麻地。

我起碼有兩次o係青山上路塞車追到35X尾車。

始終唔明35X點解唔上西九龍走廊,我相信35X走要乘客群都係旺角,尖沙咀一帶,點解仲要死都唔放棄深水埗,太子一帶?而且太子都可以跟238Po係始創對面落客,與其日日買大細,倒不如放棄深水埗,太子。

講多句,36X主要落客站係旺角同佐敦,太子係次要落客站。主要客源係梨木樹同石籬

238X 發表於 2016-5-25 23:39 | 顯示全部樓層

你都識講 35X 多人搭啲

抵搭同多人,你估巴士公司覺得邊樣緊要啲?

咁睇法,35X / 36X 隨時調換走線。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
GW4866 發表於 2016-5-25 23:43 | 顯示全部樓層
以早繁長沙灣道交通情況黎講,行呈翔道+大埔道根本快唔過35A本身
由未開35X之前我都講,去程應該要行西廊先夠快
就算停落橋燈位都會快過宜家
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| rickywk 發表於 2016-5-26 07:46 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-5-25 23:39

35X有安蔭同石梨擴展部份獨市位,加上終點位好,多水魚係正常
neoplan720p 發表於 2016-5-26 09:54 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-5-25 23:39

咁樣去比較兩線客量又唔太公平嘅。

一來兩線係北葵嘅服務範圍唔同;
二來35X落到尖沙咀;36X去到佐敦就埋單,隨時一個尖沙咀都可以差10-15個客。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ricky619 發表於 2016-5-26 12:01 | 顯示全部樓層
35X 明明唔係經快速公路, 有乜理由收特快價錢,雖然冇違反收費標準.

alsonchc 發表於 2016-5-26 12:20 | 顯示全部樓層

我認為如果以事後觀感去評論當初點解唔一早咁做,而忽略客觀因素係有D唔公平的

1. 客量已證明35X比36X更優勝
特快係有風險的, 尤其係服務範圍縮窄, 最典型既莫過於眾所周知既6X, 條線宣傳可以講係前所未有, 取消前仆直到...

2. 235X前車可鑑
當初235X係仆到直一直先取消的, 35X尋求第2條出路, 唔敢茂茂然飛深水埗同太子係可以理解的

3. 先例可循
35X係比36X開早3個月, 加上有35X經深水埗, 36X先更加有條件飛兩區

4. 36X北葵路線比35X長
梨木樹開其實比安蔭開距離更長, 如果36X再經埋深水埗旺角先去佐敦, 就失去埋梨木樹班客, 對佢地黎講毫無競爭力可言
講真, 早繁出油麻地佐敦坐36B既人真係少之有少, 分秒必爭之下, 坐左36M轉鐵了

真係多謝D山頭區議員當初Ban左36B完全轉36X既方案, 如果唔係就浪費晒D車

理性討論+互相尊重
hk20020062 發表於 2016-5-26 16:49 | 顯示全部樓層
35X 失敗在於開太早同停大埔道 (停一個西洋菜里已經夠)
hadboy5 發表於 2016-5-26 20:37 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2016-5-26 12:20
我認為如果以事後觀感去評論當初點解唔一早咁做,而忽略客觀因素係有D唔公平的

1. 客量已證明35X比36X更優 ...

當年36X 唔係收天價係跟返36B 去收錢,塞少個長沙灣深水埗之餘又可以善用埋36A ,何樂而不為
GW4866 發表於 2016-5-26 21:37 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2016-5-26 12:20

1. 客量已證明35X比36X更優 ...

1)
咁要睇下35X班客係咪深水埗(大埔道)落
2)
你知唔知點解235X取消?
係因為35A改線延長至尖東取代235X
唔關235X有無客事
4)
去程計其實由梨木樹同安蔭開出路程同時間係差唔多,
唔好諗到梨木樹係好遠...一條大直路落黎左轉已經係石蔭

另外好似有人話過因為36B/X行上海街所以比起行彌敦道既35A/X無咁吸引
打開門,行出去,去遠啲!