hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [新聞(18/5/2006)]九巴擬削乘客量少路線
開啟左側

[新聞(18/5/2006)]九巴擬削乘客量少路線

KY9143 發表於 2006-5-19 02:09 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-5-19 00:40 發表

綠小 28K 就係因為要照顧閣下女友的需要才開辦的。

如果下下都要顧及少數利益,其實真係乜都做唔成。

(這不表示我完全贊成取消 70,只是對類似問題的一些看法)

唔好講條28K,
對於呢條所謂取代70既綠頂線,
我依然對佢無話可說...

更甚者係而家70取消唔到...
開黎更加唔知做乜...
"鬼打鬼也"
Beautiful Fighters
china 發表於 2006-5-19 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2006-5-19 01:03 發表

係應該要預左交通唔方便,係交通費開支係要預多少少。
何況,樟樹灘都有紅色小巴出佐敦道。

有時我都想如果依家仲有50
咁青山公路(小欖/深井)就唔駛俾十六蚊紅小玩晒
就算係慢,我估最多都係收緊70既價錢

有d野都係有好過無既
KY9143 發表於 2006-5-19 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2006-5-19 01:44 發表

巴士點快都快唔過私家車,平與貴都係價值觀問題

要九巴學班小巴咁兜客搶生意,我諗香港交通保證
大亂,學一位朋友話齋:而家唔係八十年代,囉架中巴
105 ML爬四五架九巴頭去中環搶客

香港交通模式不斷轉變 ...

所以D人咪變相楂車囉...

人地對面海玩既係貼近私家車路線既走法...
人地唔上電視賣廣告都識得點去宣傳一條線,
有D係九巴做唔到...或者咁講,唔去做

講真...
以九巴既能力...
係咪真係做唔到呢?
其實又唔係...
問題係有冇心做而已
Beautiful Fighters
kd7941 發表於 2006-5-19 06:40 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2006-5-19 00:31 發表

咁又係...

唉...其實除左呢d   仲有應該改善下司機既駕駛態度

絕大部分(唔係全部)既司機都係碌車多過乜,比起新城...新城班司機真係好進取,見位涉位。   次次搭聯營線,我對錶...搭新城總會快搭九巴5分 ...

仲以為你話咩駕駛態度

個個貪快左攝右攝 咁其他車點算? 插水既時候究竟有冇諗過其他後面等緊既車?
你話黃竹坑去新浦崗要八個字  我成日都坐到九巴既107係七個字華貴去到家計會喎,
但係冇左攝右攝喎

成日話咩渣得進取 唔碌車 不如去坐紅小, 的士丫  分分鐘成條路俾你用晒tim
過份碌車既可以話佢唔o岩 但唔插水就話駕駛態度唔正確,
咁我寧願香港多幾個唔插水既司機囉
kd7941 發表於 2006-5-19 06:43 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2006-5-19 01:44 發表

要九巴學班小巴咁兜客搶生意,我諗香港交通保證
大亂,學一位朋友話齋:

唔駛兜客丫
要九巴車長個個都好似部份版友咁諗
要o係中線上客呀 左攝右攝呀
九巴o係路上面有咁多車
咁樣已經可以大亂喇
lokheng 發表於 2006-5-19 07:06 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-5-19 00:40 發表
綠小 28K 就係因為要照顧閣下女友的需要才開辦的。

如果下下都要顧及少數利益,其實真係乜都做唔成。

(這不表示我完全贊成取消 70,只是對類似問題的一些看法)
原帖由 chan6723 於 2006-5-19 01:03 發表

咁當然住係大埔公路,就緊係冇得揀,要「屈就」一下啦。
即係等同冇可能住沙頭角但要求巴士公司開條線俾你
出九龍一樣。住係大埔公路,老實講有條 28K 小巴去
駁火車 (其實仲有條 72A),已經算係仁智義盡。

小弟無意冒犯閣下女友,但問心一句,住係郊區就真
係應該要預左交通唔方便,係交通費開支係要預多少少。
何況,樟樹灘都有紅色小巴出佐敦道。

奇就奇在我同佢拍左拖4個月,
anytime送/接佢從來未見過28k/任何綠頂既蹤影,
撫心自問,閣下係咪住70沿線呢?
亦係咪70既使用者呢????如果兩者都唔係既話,
用旁觀者態度叫人犧牲,我不太欣賞,
話就話有紅小$15,比起$6.7/$8.?既70,
我女友依然係70既乘客,有頭髮邊個想做辣哩,
佢都唔想住果度嫁.......

正如大家都話70x可以唔經或者舉腳支持唔經大窩西支路,
咁住果度既,係咪人黎既先........
雖然要全車人陪兜,但始終有需要...
你地講既埔公5子,最密都要20分鐘一班,
咁都睇唔開.....陳兄/238兄,
請問你地樓下最密/最方便既路線,
最疏係幾多分鐘一班呢????
大窩西既居民都有班次密d既70x.....
樟樹灘呢???????
仲有,有位朋友仔話沙頭角去九龍,
宜家係講緊由有變無,唔係由無變有呀!
kingprowm 發表於 2006-5-19 08:33 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2006-5-19 00:31 發表

咁又係...

唉...其實除左呢d   仲有應該改善下司機既駕駛態度

絕大部分(唔係全部)既司機都係碌車多過乜,比起新城...新城班司機真係好進取,見位涉位。   次次搭聯營線,我對錶...搭新城總會快搭九巴5分 ...

仲有... 都係果句... 好心派新車公平一點 !!!
唔好淨係識得某區不斷換新車,
某區不斷得舊車用, 應該各區輪流都有才合理,
所以九巴真係幫唔落, 抵佢客量下跌
ksmbh 發表於 2006-5-19 09:34 | 顯示全部樓層
原帖由 lokheng 於 2006-5-19 07:06 發表

奇就奇在我同佢拍左拖4個月,
anytime送/接佢從來未見過28k/任何綠頂既蹤影,
撫心自問,閣下係咪住70沿線呢?
亦係咪70既使用者呢????如果兩者都唔係既話,
用旁觀者態度叫人犧牲,我不太欣賞,
話就話有紅小 ...

28k好似早收.
所以你地出完街可能已經收左車...
九巴角度想取消70冇可厚非,
不過我夜晚大埔出黎都好鐘意搭佢,
$6.7出到市區又可以吹風近乎包車,
一日有熱車都會搭既.
Fun_FC 發表於 2006-5-19 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-5-19 08:33 發表

我有點懷疑,其實班客仔在唔在乎坐新車定舊車?
shtsang 發表於 2006-5-19 10:22 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2006-5-19 08:33 發表

不如將AVW上晒41A呀,咁樣咪吸晒流失左地鐵既客囉,
好唔好呀
我就打死都唔信70用直梯車呀,會班班坐滿呀
祖記保方抵死,做壞事係會有報應