hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 龍運新車比上不足比下有餘?(試搭報告)(>30 pics) ...
開啟左側

[即日快報] 龍運新車比上不足比下有餘?(試搭報告)(>30 pics)

S315E 發表於 2016-6-11 09:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新車首航,本來都預咗多人
但估唔到頂得咁緊要

首先帶大家睇睇個「雪櫃」先「雪櫃」身處上門後平時好似放RS母機個位

見到呢張紙我諗大家都估到個雪櫃搞乜
而一打開個「雪櫃」,除咗聞到陣膠味之外,係乜都無
所以如果大家想用嘅話,可能面自備雪種之類
但個位放得咁近車頭相信無人會想再由個位度行番嚟放野

今日亦都係新衫出行嘅第一日…

同部份九巴新車一樣,龍運新車係有半小時免費wi-fi
每日每個器材最多可以使用兩節,總共一小時,每日時間計算為0000~2359。

下層內籠(後部)
關愛座已經改用灰色
相信配合主色調設計

新增USB插頭以雙頭雙安倍設計

插頭數目因座數而定,先到先得

如果唔係無哂電先嚟搵奶媽,相信一程車都可以差滿

順帶一提,唔用可以罩回插頭

下層座椅分開獨立椅同雙人椅(倒頭位)

獨立椅應該係為向車頭座加設安全帶而置

倒頭位就無咁大安全問題(物理上)

中間椅柄係可以放下或者收起

BTW,點解兩邊唔平衡就唔多清楚…

下層所有座椅都係不可調較角度
唔知係咪有人體工學就可以打橫行呢?

唔知因為今日落雨定本身花紋
不過鮮色有少少唔禁污糟…

新設計屏幕
一邊報站,另一邊係溫馨提示同cctv

上層部份

由於行距闊落咗,所以全車角度調較功能一刀切

無錯,55XX開始嘅座位無可能平躺
飛機?無錯,你而家坐緊嘅係九龍快運,cheap到無人有嘅廉航

今日九巴消失了

車外(聯和二車、機場頭車5513)

部份合照

路線牌備有三種顯示

新logo與新車,你喜歡嗎?

評分

參與人數 8aPower +205 HugeC +45 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介
N691 + 5 多謝分享
RG28482X + 1 + 10 Huge C
mr.ng + 10 謝分享
ky927 + 1 + 10 夠詳盡
tamaidan + 1 + 5 精闢見解
平田 + 1 給你一個like
腦夫子 + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

圖文轉載,盡在Wa Kong photography
ksmbh 發表於 2016-6-11 10:27 | 顯示全部樓層
點解WIFI要分兩節半個鐘?
比客一次用曬算啦
唔通有人貪個WIFI唔落車咩

睇個籠新色唔太好KEEP
尤其座位用奶白色
會舊同殘得好快
呢樣FLYER用黑皮位就醒啦
groom1002 發表於 2016-6-11 10:55 | 顯示全部樓層
上層得一部電視,上層仲要冇行李架cctv
PS8851@182 發表於 2016-6-11 11:13 | 顯示全部樓層

carson911 發表於 2016-6-11 11:54 | 顯示全部樓層
樓主咁勁較到Cityflyer下層(MMC)啲橩
如果唔係個句
下層所有座椅都係不可調較角度
唔知係咪有人體工學就可以打橫行呢?

根本就揾嚟拗
88開線啦
GK9141 發表於 2016-6-11 12:54 | 顯示全部樓層

即係連上層都無得較角度?
咁仲話自已係豪華巴士?

波仔,無得較角度,白光,無窗簾
根本就係多左USB同木紋地版既半豪
最估唔到係角度竟然無得較
係到扮晒懶係豪華咁,其實就差過自已上一代客車版
65xx明明用cityflyer出風口,有得較角度

何老闆 發表於 2016-6-11 14:17 | 顯示全部樓層

USB 充電膠蓋應該很快便會折斷
淺色內裝很快便會dirty...
要坐就要襯新車時坐啦
bennq 發表於 2016-6-11 15:04 | 顯示全部樓層
老老實實 個USB充電作用唔
AEL都要呢樣野 但唔見有幾多人有用
要讚ge係個電視有幾耐到下一站同埋個CCTV會同提示會loop
仲有佢側牌同個尾牌比KMB 好
NA4179x賢 發表於 2016-6-11 17:51 | 顯示全部樓層
GK9141 發表於 2016-6-11 12:54
即係連上層都無得較角度?
咁仲話自已係豪華巴士?

唔明波仔有乜問題
原本批豪華出風口郁唔到盡,坐窗口果個完全feel唔到冷氣
出風口太細,有冷氣又出唔到
仲有個附加燈位都無乜用

較唔到角度好過較到,坐距又唔係長
前面較到最後個人有入無出,有乜理由要坐隔離果個讓位先出到 ?

ky927 發表於 2016-6-11 20:45 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2016-6-11 10:27
點解WIFI要分兩節半個鐘?
比客一次用曬算啦
唔通有人貪個WIFI唔落車咩

剩係俾人long腳或者細路企下就已經夠玩殘。

真心覺得內外配色靚,拉花都型,但真係好難keep!內外都係。

話時話,我有種直覺不出半年會有人用香口膠塞USB同有人會因為爭充電而上YouTube.......