hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [20/6/2016] 280X-04車又有12米車客串
開啟左側

[特見一刻] [20/6/2016] 280X-04車又有12米車客串

leolaw 發表於 2016-6-20 13:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

del, sorry

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 給你一個like

查看全部評分

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
碇真治 發表於 2016-6-20 17:20 | 顯示全部樓層
唔通九巴真係想穗禾苑解禁?依排不斷有12m行280x。
expertuser2004 發表於 2016-6-20 21:41 | 顯示全部樓層
12米上到穗禾苑是好事, 但實情真是要巴迷上去確認過先知是不是全日解禁

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| leolaw 發表於 2016-6-20 23:33 | 顯示全部樓層

碇真治 發表於 2016-6-20 17:20
唔通九巴真係想穗禾苑解禁?依排不斷有12m行280x。

今日冇機會follow-up 呢架車往後行蹤...唔知係咪行全日.

對上一次呢班車出12米,
按某行蹤網 + 觀察 eta,

上次架 3asv (JP208 ??) 上到穗禾後, 非常有可能同當日穗禾編定開12:21pm嘅白板81K交換車,
架JP208改做81K,
隨後唔知做咗幾多單 OR 幾多轉81K之後,
280X部12米後來行 281M,
281M有架短龍改行81K,
81K有短龍改行 280X...

上次車務都似係即刻班架短車代替.

之前嗰d全部都係補一單, 頂多行一轉就換車,
所以唔傾向用 "解禁" 二字.

正如網友講, 去到真係有12米行足全日, 或者行足蛇車所有編定班次
(81K-S4車 甚至 S3車) 才會對有否 "解禁" 樂觀一點...

當然, 如果11.3米白板到最後一日迫住要退晒,
然後天氣仲係咁熱 or 因其他原因唔能夠按時派足夠 (短) 車出街,

咁的確唔排除有 "唔換車行多幾轉" 呢一日,

或者 299x vs "穗禾三寶"
終須要問..."哪一邊可以有限度派12米"
或者 "兩邊都無可避免有限度派12米"

到呢一刻, 我傾向相信, 暫時都似係保持 280X 開足班次,
有時未能即時搵到 (足夠) 短車調配, 才搵12米攝一陣頂著先嗰種.

3ASV 都有機會抽調上山行一陣, 倒是喜出望外...
唔知係咪有批英國裝嵌 3ASV 車身窄少少 (2.46米??)
窄少少會唔會容易D出站??

PKD32 發表於 2016-6-21 00:57 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2016-6-20 23:33
今日冇機會follow-up 呢架車往後行蹤...唔知係咪行全日.

對上一次呢班車出12米,

覺得就算係,都應該會限制只准中軸車
happykeroro 發表於 2016-6-21 12:54 | 顯示全部樓層
之前有一排81K其中一班約1530 - 1600 由火炭山尾街開往新田圍
係用過12米車的
85A order
唔知而家仲有無

樓主| leolaw 發表於 2016-6-21 14:07 | 顯示全部樓層

happykeroro 發表於 2016-6-21 12:54
之前有一排81K其中一班約1530 - 1600 由火炭山尾街開往新田圍
係用過12米車的
85A order

照近月睇就唔覺有85A車支援81K。
四月至六月多數會見到 82K-01車 支援 81K

新田圍開

15:23

穗禾苑開

14:40 , 16:02 / 16:08
petcity 發表於 2016-6-21 21:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KG1428 發表於 2016-6-21 23:19 | 顯示全部樓層
用得的話

九巴又多一批短車做後備

九巴呢排用12米車試行不用得12米車的線
已經試左但無12米車掛牌有:103,94,96R,76K
未試只餘:
45,46,53,64K,77K,91,91R

31M,269M另計(因呢D線用12米車但不是行足全程)
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
toyl 發表於 2016-6-22 00:01 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2016-6-21 23:19
用得的話

九巴又多一批短車做後備

91R應該唔洗試,12米躉行過91,而且再加上坑口道有3ASV掛過298M,應該無其他問題。

你另外舉部份例子,路面係有金剛圈,一係要好似24咁要運輸署刊憲放寬至12米或者批許可證,否則繼續遙遙無期。