hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 親疏有別
開啟左側

親疏有別

S3N280_FX8032 發表於 2006-5-19 02:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

特首曾蔭權昨日18/5(星期四)下午出席立法會答問大會,民主黨議員單仲楷
問特區政府親疏有別的做法處理與政黨的關係,曾蔭權指出親疏有別是民主政制下
的正常現象,即使政府與部份人的價值觀相同,具體落實方式亦可能不同,他會繼
續爭取政黨支持及凝聚共識。另外曾蔭權有批評部份人為反對而反對及選擇做反對
派,只要是政府的政策都反對,只是為了削弱政府威信,追求自我滿足及傳媒曝光
,背後沒有任何理念。他無論如何討好、巴結、說親,得到都是一鼻子灰,他要老
實工作,老實對自己,對政黨人士及面對反對派。

以上文章部份內容來自以下網址:
曾蔭權﹕有人為反對而反對

歡迎各位板友討論到底曾蔭權是否和民主派親疏有別呢?

首先我自己的立場先:
我覺得曾蔭權現在為博取中央的信任,等佢可以順利連任做新一屆的行政長官就親近
親近民建聯及自由黨,因為這兩個黨派有不少都係親中人仕。而民主派就一個都冇,
加上上年12月政改方案被立法會否決左之後,曾蔭權已經對民主派非常不滿,近期
民主派好似有話派人出來與曾蔭權爭做特首,已經另到曾蔭權和民主派機本上係已經
冇野講啦。其實我覺得曾是否太小氣呢?我覺得曾蔭權應該接納民主派的意見、各政
黨及全香港市民的意見去制訂施放,先能夠另社會和諧。希望曾蔭權以後唔好再用為
反對而反對及親疏有別這些字眼來形容民主派。

喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
3ASV196 發表於 2006-5-19 02:58 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N280_FX8032 於 2006-5-19 02:03 發表
特首曾蔭權昨日18/5(星期四)下午出席立法會答問大會,民主黨議員單仲楷
問特區政府親疏有別的做法處理與政黨的關係,曾蔭權指出親疏有別是民主政制下
的正常現象,即使政府與部份人的價值觀相同,具體落實 ...

好多時, 唔同意見就係唔同意見, 親疏有別本身我都覺得唔係問題,
係人之常情....依家問題在於, 大家立場太唔同, 根本唔會拎到共識,
既然係咁, 議員仍然可以投佢想投的票, 但政府亦可以有自己選擇
親疏關係....我覺得問題不大....亦無打壓過民主派聲音同權利...

至於閣下講" 曾蔭權應該接納民主派的意見、各政黨及全香港市民
的意見去制訂施放,先能夠另社會和諧。"  我想如果係做到, 都
一早做左...
3ASV196.KE7270
Fun_FC 發表於 2006-5-19 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-5-19 02:58 發表

至於閣下講" 曾蔭權應該接納民主派的意見、各政黨及全香港市民
的意見去制訂施放,先能夠另社會和諧。"  我想如果係做到, 都
一早做左...

咁又帶了一個有趣的問題,特首唔聽親中人士意見。
真係左右做人難,不過左係阿頭,特首親左的,都不無道理。
superbus 發表於 2006-5-19 23:04 | 顯示全部樓層

講起為反對而反對
我第一時間諗到特首既左右手-民X聯

另外問有冇人為支持而支持?
Cantona 發表於 2006-5-19 23:06 | 顯示全部樓層
話唔定,佢對左派既妥協只不過是權宜之計。等待特首選舉完成後,曾特首便不再需要再對左派那麼奉承....
到時,有可能重新實施「balance of power」的施政模式,不會偏重某一個派系,盡量保持各方勢力均等

現時,曾特首對左派「突然地」親密起來。越做得著跡,越是虛假....
從特首過往的言談舉止,或做事方針,你又信不信他是真心與左派結盟呢?

大談「親疏有別」,與左派結盟,目的大有可能只為短期的政治利益,而沒有長期的結盟基礎
053h4 發表於 2006-5-20 00:55 | 顯示全部樓層
volvo58x 發表於 2006-5-21 12:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Cantona 於 2006-5-19 23:06 發表
話唔定,佢對左派既妥協只不過是權宜之計。等待特首選舉完成後,曾特首便不再需要再對左派那麼奉承....
到時,有可能重新實施「balance of power」的施政模式,不會偏重某一個派系,盡量保持各方勢力均等

現時 ...

曾sir而家既政治方針就係同英國政治家henry palmerston如出一轍,呢個人解釋政治,形容"我們並沒有永遠的盟友,也沒有永遠的敵人,只有利益才是永恆的..."果然係咁...曾生的確係一個"港英餘孽"

Love is all we need!!!
Cantona 發表於 2006-5-21 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo58x 於 2006-5-21 12:55 發表

曾sir而家既政治方針就係同英國政治家henry palmerston如出一轍,呢個人解釋政治,形容"我們並沒有永遠的盟友,也沒有永遠的敵人,只有利益才是永恆的..."果然係咁...曾生的確係一個"港英餘孽" ...

不過,我亦相信曾先生的智慧。他怎會看不穿,左派是信不過的?
volvo58x 發表於 2006-5-21 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Cantona 於 2006-5-21 23:31 發表

不過,我亦相信曾先生的智慧。他怎會看不穿,左派是信不過的?

始終係港英訓練出黎既官員..點都好過呀董個d做生意黎搞政治...但係無計..佢唔靠左派佢係無咩前途...咁話哂中國都係左邊...曾sir靠右邊....對於佢既政途無咩益處。
有無板友聽過呀曾sir會係連任後分配左派人仕去做各司局級官員呢?
Love is all we need!!!
Cantona 發表於 2006-5-21 23:54 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo58x 於 2006-5-21 23:37 發表

始終係港英訓練出黎既官員..點都好過呀董個d做生意黎搞政治...但係無計..佢唔靠左派佢係無咩前途...咁話哂中國都係左邊...曾sir靠右邊....對於佢既政途無咩益處。
有無板友聽過呀曾sir會係連任後分配左派人 ...

我深信曾特首對左派靠攏只不過是權宜之計,目的是爭取左派支持令其順利連任特首
最終曾先生將會重行balance of power政策,即是連任後不會再對任何一派別、政黨傾斜

至於對民建聯成員出任局長,我覺得機會不低
不過,唔好唔記得,香港既最高權力核心係行政會議,而局長已排除出行會之外
因此,左派擔任局長也不等如曾先生重用左派,吸納他們進入權力核心

都係果句,你當曾特首傻既咩?重用左派?