hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 又一城地區只值有 203C+702?
開啟左側

[問題] 又一城地區只值有 203C+702?

238X 發表於 2016-7-2 00:14 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-6-29 00:20
仲有例如2D改佢行達之路+大坑東道沿線三大公屋都唔想做

2D 一直都有經大坑東道,三大公屋係無做南山邨啫
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
siusiupeople 發表於 2016-7-2 00:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Man@MFHK 發表於 2016-7-2 01:13 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-2 00:25
將所有油佐旺的客送晒比60X? 好野, 唔寫個服字比你都唔得.

63X一係就去到美孚比人免費轉60X,縮上白田但要減價。
一係就68X出到太子之後出返界限街跟104行法上白田,回程就留返俾268X做旺角啦,求其兜落旺角警署對面做返太子客就夠。104拉去又一城做總站。
其實仲有一條更值得搞既線,就係縮904上白田換104擺又一城。
Volvo B8L
EX-TL 發表於 2016-7-2 01:37 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2016-7-2 01:13
一係就68X出到太子之後出返界限街跟104行法上白田, ...

石硤尾個個屋邨都係老人邨, 俾咁多野佢地只會得物無所用! 白田 大坑東 澤安俾啲買菜 覆診 探親用的區內線夠晒, 沙田路線就話順路經過, 2E 104可以出去佐敦 紅磡 灣仔 上環行下街, 佢地去屯門 元朗 西環有乜做?
Ravenclaw 發表於 2016-7-2 02:08 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2016-7-2 01:13
一係就68X出到太子之後出返界限街跟104行法上白田, ...

白田<>彌敦道 系靠104架,唔好搞搞震啦...
唔好同我講開過條區內線,區內線好難屈乘客...呀唔系,屈納稅人d錢比$7.8去補貼白田人去彌敦道...
EX-TL 發表於 2016-7-2 02:09 | 顯示全部樓層
jacks_bus 發表於 2016-7-1 21:47
小弟住果邊, 要番機場, 其實搭鐵都要轉幾次, 行上歌和老街又太遠, 其實值唔值得開條A/E線.
...

返工就上歌和老街搭E22啦, 又一村你想出太子 旺角 深水埗 紅磡轉車, 第一程車都有排你搭, 但係好似冇一條公交路線係行晒成條達之路(203S得朝早一班南行), 搭到又一城行上去不如落埋地底, 咁啦, 41M出到巴域街沿南昌街行出長沙灣道搭E21好似冇咁辛苦, 而且平過E22.

開一條新線入去, 十年前小弟在F板建議過一條得一兩班車的N20, 就係行又一村(唔記得有無經石硤尾)之後出界限街, 經窩打老道上何文田, 以愛民為總站: N20

雖則當時建議係用通宵名義, 實情係能夠試到真正用作通勤的客量, 反而我認為日間路線難以集中乘客去用, 客量比深夜開一兩班車出九龍更低.
AVD1 發表於 2016-7-2 03:32 | 顯示全部樓層

忽然奇想,
上面有人提 268B 同 269B,
既然而家 268B 個客量都唔係好個陣,又有條 269B 可以駁大欖隧道轉車站,
某程度上拎 268B 黎搞我覺得都可以係試點。

我諗緊而家整個欖隧網路係冇線去到九龍塘、九龍城、土瓜灣,
既然如此,拎條 268B 改路,行:
過大欖隧道後 > 原線 > 上呈翔道 > 龍翔道 > 歌和老街 > (睇下入唔入 達之路 - 又一城個總站) > 窩打老道 > 上何文田落返土瓜灣再去紅磡。

假如條線可以最終唔需要去紅磡碼頭做總站,
我個人認為可以經九龍城再返入去九龍城碼頭,甚至鋪路將來入啟德發展區。

以而家 268B 個收費標準,呢條線點樣改都唔會加價。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| GU9338 發表於 2016-7-2 09:18 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-7-2 03:32
忽然奇想,
上面有人提 268B 同 269B,
既然而家 268B 個客量都唔係好個陣,又有條 269B 可以駁大欖隧道轉 ...

沙中線過多幾年通車 ,
到時西鐵直達何文田 , 土瓜灣同啟德 , 你建議既 268B 下場 ...

不過還掂 268B 星期六日都係運空氣多過載客 ,
其實原則上拎佢改好過郁 68X 268X
請用文明來說服我。
Man@MFHK 發表於 2016-7-2 15:45 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-7-2 02:08
白田彌敦道 系靠104架,唔好搞搞震啦...
唔好同我講開過條區內線,區內線好難屈乘客...呀唔系,屈納稅人d ...

換904上去一樣去到彌敦道去到旺角,係去唔到油麻地佐敦啫⋯⋯
放生104落又一城可以加快回車縮短行車時間,白田人又有條西隧線過海無損失。
Volvo B8L
nathan5506 發表於 2016-7-2 17:26 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2016-7-2 15:45
換904上去一樣去到彌敦道去到旺角,係去唔到油麻地佐敦啫⋯⋯
放生104落又一城可以加快回車縮短行車時間 ...

假設你來回大坑東道轉達之路
最多只係慳1-2車
效用不大