hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 屯門區巴士路線發展計劃 - 結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 屯門區巴士路線發展計劃 - 結果

ccchhhuuunnn 發表於 2016-7-2 00:45 | 顯示全部樓層

平田 發表於 2016-7-1 15:46
A33全唔全日,大家當然莫不關心,預咗載空氣,到時一個小時一班載空氣後,特快班次就唔駛開!

E33P下繁班 ...

E33/P衰在分贓唔勻
P仔兜咁耐,直達線唔搭寧願轉車
lsc04d11 發表於 2016-7-2 10:26 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-7-1 14:53
66M 入山景,浪費時間起碼接近 5 分鐘
石排頭路盞燈實在太惡等 ... 朝早嘅 258S 好多時比呢盞燈搞到遲 3  ...

呢個唔係理由啦。

61M入三聖,轉入去三聖街要半分鐘,三聖街轉番出青公都要分幾鐘……(睇下有冇讓路司機,朝早哈羅車龍若塞到青山灣,61M要轉番出去都唔易)
68A入洪福,燈耐已經係其次,行程其實行好遠……
69M入天瑞仲死!天瑞路右轉分得到既時間已少,天瑞總站出黎,705,705,761P咁密,只等輕鐵而DELAY既燈可以5分鐘。

咁66M兜入山景,都係咁啦。如果咁樣可以大CUT 57M再俾62X全日,個犧牲好抵WO……
(61M唔入三聖,咪去番三聖邨等囉,你等52X,53都係O個個站者,鬼叫以前有261M)
(69M入天瑞總站只是回應天瑞一個站既乘客訴求)
(68A有幾多洪福居民會棄鐵保巴,仲要再去轉車站轉車都係問題……如果係轉遠D,上63X轉都得嫁,或者68X/268X欖隧轉,睇黎主要都係俾D荃灣/大窩口唔轉車之客,68A又唔經葵涌LU)
lsc04d11 發表於 2016-7-2 10:35 | 顯示全部樓層
(DEL)
又話我SEND唔出去既……點知原來又覆左...

樓主| bestwishes706 發表於 2016-7-3 11:21 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2016-7-2 00:45
E33/P衰在分贓唔勻
P仔兜咁耐,直達線唔搭寧願轉車

南北分家一條跟960走線,一條跟259D經屯市走線,已經冇咁多不滿聲音,既然元朗都重組到,點解屯門又唔得。

A37入天水圍走E34A相反路線去吸客,A33仲又係屯市安友,跟259D都還好,但而家成個屯門西 屯門北唔到,咁點吸客,繼續蝕錢把...
andy92 發表於 2016-7-3 12:18 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-7-3 11:21
南北分家一條跟960走線,一條跟259D經屯市走線,已經冇咁多不滿聲音,既然元朗都重組到,點解屯門又唔得 ...

一條跟960走線,一條跟259D經屯市都係分唔勻,山景兆康富泰欣田都係無車搭

A33 要吸客一定要拉上屯門北,因為 E33P 由兆康富泰欣田去客運大樓黎講實在太慢,車程起碼 70-80 分鐘
參考番而家 A33 屯市去機場時間約 35-40分鐘,就算拉上屯門北全程應該只需50 分鐘左右,會快E33P 20-30 分鐘

Ravenclaw 發表於 2016-7-3 13:14 | 顯示全部樓層
62X/259D個問題,果句,62X全日?冇問題,但259D全日唔經市中心?算把啦,呢個方案唔做好過...

屯南長途線,唔系龍門居走人既,系冇好結果既...
HS1588 發表於 2016-7-3 14:07 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-7-3 13:14
62X/259D個問題,果句,62X全日?冇問題,但259D全日唔經市中心?算把啦,呢個方案唔做好過...

屯南長途線 ...

小小生仲話因為 cut 唔到 57M 搞到 259D 無得飛市中心 , 老實講其實真係唔做好過
非繁 259D 市中心一個站既上落客量遠多過碼頭咁多個站 ,
有乜理由要客倉去市中心轉車 ?
你整條 62X 全日又做得 30 分鐘一班, 根本個重組係資源分配比例上面係失衡
根本做完對九巴都未必有著數 , 全日拆線用多左車 , 仲有機會少左客 , 做黎真係多餘

再講 57M , 其實 cut 非繁真係意見唔大
但係 57M 繁時係雙向客源 , 分分鐘下繁出荔景仲多人過返屯門
而走去 cut 到淨做屯門客 , 66M 又加得一部車 , 補償方案都係唔合理
仲有既係 66M 又要懶好人曬幾分鐘入山景總站 , 平時景麗堆客坐其他車都係中電大興街上落車再行架啦
比多個藉口大興果面反對 , 反正 66M 定點班次行青雲路又快 , 加得一部車但車程又耐左 , 點解要支持 ?

Avengers 發表於 2016-7-3 14:55 | 顯示全部樓層
小弟第一次在此回文,請多多指教。

259D個問題,尋日小弟坐下午4點龍門居開個架259D,到屯門泳池之後20個人就上公路,
咁嘅客量全日飛安友嘅話真係無眼睇,除非九巴想轉車站班人有大量空位嘅觀塘車坐
與其比個機會老九CUT 259D非繁,倒不如維持依家個玩法好過

不過話時話,依家轉車站去安友嘅有60M,60X,61X,263,眼見佢地過轉車站後嘅載客量都唔及碼頭區路線高,
萬一之後真係CUT 259D非繁同做起62X入轉車站嘅話,至時就真係條條線半載空返市中心了

siusiupeople 發表於 2016-7-3 16:12 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb兄 發表於 2016-7-3 16:19 | 顯示全部樓層