hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區路線發展計劃:結果
開啟左側

[路線消息] 荃灣區路線發展計劃:結果

238X 發表於 2016-7-2 01:11 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2016-7-2 01:02
兩條線都係做青衣來往沙田,已經係藉口
咩 249X 放青機其實加多錢重

38B 只係九巴用嚟敷衍有人舊年話「明白 38A 經營困難,不如拉去沙田或東九」而整出嚟嘅垃圾,唔好咁認真

如果係有心做,一係條線就去東九而唔係沙田,一係就朝早出海濱夜晚返石門 (咁可能仲可以執 240X 啲滄海遺珠)

而家同將架車倒落咸水海無分別
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
HF3204@243M 發表於 2016-7-2 01:23 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-7-2 01:11
38B 只係九巴用嚟敷衍有人舊年話「明白 38A 經營困難,不如拉去沙田或東九」而整出嚟嘅垃圾,唔好咁認真

...

架車做完一單就可以乘機攞去打仗
真係多謝晒
HF3204@243M 發表於 2016-7-2 01:33 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-7-2 00:40
不如咁講啦,你249X全日,總站唔keep住擺青機,做到青北,點會有籍口抽49X車做249X...

不過49X呢d,荃灣去 ...

回多一點
只係青衣冇車開線,而狗狗死都要開全日青沙線夾硬撐大個網絡
先無諯端擺 49X 上枱

狗狗肯加 47X 轉 43 43M 43A 我都收貨
有三重轉乘既話,其實 42A 轉 286X 都 OK 架,係回程麻煩咗啲啫
青衣有車多不如放晒落去948/密車線度好過啦
Ravenclaw 發表於 2016-7-2 01:56 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2016-7-2 01:02
兩條線都係做青衣來往沙田,已經係藉口
咩 249X 放青機其實加多錢重

emm...

我見前面系度嘈非繁,所以我都系只淋非繁...

非繁我就一定target沙市,而我唔expect大圍好多居民會去青衣城...

但如果真系有,非繁咪當249X做到囉...

繁時我冇淋呀,咪繁時佢有抽49X車咩?(唔記得...)
ST5670@1A 發表於 2016-7-2 03:11 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2016-7-2 00:18
真係好笑,如果行山真係快既話,睇怕將軍澳隧道應該類似昂船洲大橋果類冇乜車行既大白象
不如講過事實比 ...

不如講個事實俾你知
98A係做山上&山下接駁線同轉乘,早繁特班死唔斷氣,行隧道冇用,係唔會夠行山多客,客倉係哂觀塘<->秀茂坪外圍、寶達、山上&山下<->山上,而且你講行隧道特班比正線遲兩分鐘到,落到觀塘就係正線前面,特班轉左直行上隧道條路明顯短好多,早繁一塞就夠和味,有排等,行山條正線,大把人上上落落都跟到係後面,有客點都好過快得黎得個吉

290行山係有客,入將隧學E22A唔快得好多,仲未計落觀塘道會唔會被人要求加站,如果290唔停寶達入安達、安泰直落彩雲反而真係會有客,直程做好同290A分工;扯290入將隧落觀塘道係咪再想同40累鬥累?

如果想快,都要考慮有冇客倉做,一味講特快,忽視左需求有幾大就講乜都冇用,係市中心上89X出觀塘唔快,89仲快啲,但係89X客倉係第一城、愉翠<->東九龍;49X落埋荃灣有客,一落就蕙荃,轉出去就到市中心,再去番北橋入青衣,又去到荃灣核心位,又唔慢;249X出去番城河東,經大圍上青沙,入青衣南落番去去,兩者分工好明顯,但249X做全日真係勉強左啲,非繁30仲諗得過下,做20就谷唔到客,49X下繁出荃灣,青衣,未到沙市都半滿,沙市上到要企甚至爆,249X就……到青沙前唔會爆,或者淨係得幾個企,用沙市計,去青衣,49X吸引啲,大圍個邊先會揀249X(就算搭46X幾快上城隧轉49X都好,一程直達先至係重點)
AVD1 發表於 2016-7-2 03:18 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-7-2 01:11

...

咁講真個句,你海濱又會唔會同意九巴摺左條 38A 換條全日東九或者沙田線返黎先?
資源有限 o既情況下,點都要有取捨 ……

係唔知點解西約咁把炮而已,
又 40 又 48P 仲有 A31P ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-7-2 03:21 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2016-7-1 23:57
荃灣至油塘係單向繁時線嗎?

RPP 就話係雙向路線,星期一至五 6:30am - 10:00pm。
不過我認為呢條係招標線,以九巴近年招標 o既舉動,分分鐘一黎就全日服務都未定 ……
JX9097 發表於 2016-7-2 03:29 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-7-2 03:21
RPP 就話係雙向路線,星期一至五 6:30am - 10:00pm。
不過我認為呢條係招標線,以九巴近年招標 o既舉動, ...

其實呢條線隨時比將荃線更不可失
因為若果新巴投得的話
開特車殺傷力會更大
AVD1 發表於 2016-7-2 03:34 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-7-2 03:29
其實呢條線隨時比將荃線更不可失
因為若果新巴投得的話
開特車殺傷力會更大

我係有興趣想睇兩間巴士公司投標個陣會唔會諗深入荃灣其他細區,
還是仲係要放返荃灣西站。

假如九巴係玩班次班收費的話,而新巴就玩深入荃灣細區,
或者新巴真係有機會嬴都未定。
JX9097 發表於 2016-7-2 03:46 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-7-2 03:34
我係有興趣想睇兩間巴士公司投標個陣會唔會諗深入荃灣其他細區,
還是仲係要放返荃灣西站。

其實可能九巴諗緊油荃線放麗城都唔出奇(見佢一路hold住40延長)