hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 沙田區巴士路線發展計劃 - 結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 沙田區巴士路線發展計劃 - 結果

mrkelvinyu 發表於 2016-7-5 09:27 | 顯示全部樓層

89D 嗰度,我建議開條線黃泥頭<>烏溪沙,跟89D咁行,15-60分鐘一班,當輔助808兼踢89D出黃泥頭
siusiupeople 發表於 2016-7-5 09:32 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-5 00:24
無人話過區議員一定啱晒有D區議員係山頭係唔用腦
但唔用腦得過巴士公司同TD真係同佢地一齊傻
今年A47X已經 ...
無人話過區議員一定啱晒有D區議員係山頭係唔用腦
但唔用腦得過巴士公司同TD真係同佢地一齊傻

今年A47X已經型咖啦
仲整一單83X/89D齊齊非繁服務黃泥頭
老九唔識撤回方案既咩?
唔係呀
老運唔識半硬推咩?
唔係呀

粗字那句真好笑, 你到呢個田地都仲要繼續盲撐區議會, 之不過撐到你咁核突當真令人作嘔,
係你班人擁護呢個制度在先, 所以議員山頭無腦係你一手一腳所闖出來的禍,
知唔知咩叫自作自受呀? 我一早講左議會制度扭曲有問題, 製造山頭惡棍,
又講過你聽區議會只會阻撓巴士重組, 歐陽杞俊都講得好清楚,
但你班人咩態度呀? 人身攻擊、抽水樣樣齊, 我唔係叫你地反省 (因為你們從來唔會),
只係講番你知呢個惡果係選民要承受。

講番正題,
撤回方案即係水泉澳繼續無車出東九, 黃泥頭繼續吃馬鞍山免費餐,
同你宜家83X 全日, 89D 又入黃泥頭有咩分別?
半硬推你班人一樣插到運吉反肚咋, N969 改道, 59A 縮短有板你睇啦,
駛唔駛我搵番D 舊POST 你睇丫? 你個龍門去左邊呀?

跌左落地咪認左佢囉, 唔駛拎番D 沙係手保住自己個顏面架.

249X其實而家朝早九點幾既班次貌似唔算多人
但同其他線唔同既係雙向都有一定數量既人搭
全日未必做唔起
當然青沙做得更好既249X自然更好

咁咪係囉, 青沙擴展網絡對大家都好, 49X 減那少少車算得係咩?

不過同某小人講定先
做好青沙唔等同要執行/支持老九部分廢方案

好笑, 方案就係咁, 一係要一係唔要,
你唔袋住先行左先點會有下一步改進空間呀? 呢個咁簡單的道理我又有講過架.

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-7-5 09:34 | 顯示全部樓層
mrkelvinyu 發表於 2016-7-5 09:27
89D 嗰度,我建議開條線黃泥頭烏溪沙,跟89D咁行,15-60分鐘一班,當輔助808兼踢89D出黃泥頭
...

一陣阿王虎生陳敏娟話條線疏車BAN 你你點算?
簽名被屏蔽
vicky0521 發表於 2016-7-5 09:40 | 顯示全部樓層

287X 繼續入柏景灣都正常,因為個站真係多人上車,但至少要取消海富苑站
SE7378 發表於 2016-7-5 09:41 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-5 00:41
如果好似而家咁89D兜路既
都算最多話效率唔夠好
但而家問題在於黃泥頭多車左又唔會特別多客左

正所謂,政治只有私利,無道德可言,
而家 689 政府的整體民意已陷入低谷,但眾所周知 689 係想連任特首,
如果因 TD 要硬推方案,得罪 DC 仲要比佢地炒上右報 (e.g. 生果、零毛),或者申訴專員公署去煲大件事,
不但 TD 沙田區運輸主任有機會飯碗不保,連 689 政府民望都分分鐘再次受到拖累,你話划唔划算 ?

最驚就係牽一髮而動全身,個個都同你翻舊賬,尤其是東區 7.14 事件,仲有取消 692 ...

所以,TD 話之你條巴士線點迂迴法,DC ban 定唔 ban 佢根本都不痛不癢,
某程度上,更係完全符合保鐵政策,令政府做大股東的 MTR 可以漁人得利 tim ...

一日世界上繼續有 selfishness 的出現,大家夢寐以求的理想巴士服務,真係發下夢就有 ...

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
siusiupeople 發表於 2016-7-5 09:43 | 顯示全部樓層
alex_yu1992 發表於 2016-7-4 22:32
其實89D飛唔倒黃泥頭來黎來去都係808頂唔倒咁多客
運吉唔一日唔攪808, 89D好難飛黃泥頭
...

喂加個83K轉85X 轉乘咪得囉, 808 全日開6-8 分鐘一班車架.
簽名被屏蔽
GU9338 發表於 2016-7-5 09:50 | 顯示全部樓層

vicky0521 發表於 2016-7-5 09:40
287X 繼續入柏景灣都正常,因為個站真係多人上車,但至少要取消海富苑站

取消海富苑對提升運作效率無乜作用 ,
如果驚轉車客日曬雨淋 , 幫奧運站加 / 延伸帝柏海灣巴士站上蓋比較實際

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
cobalt174 + 1 精闢見解
neoplan720p + 1 如果驚轉車客日曬雨淋 , 幫奧運站加 / 延伸.

查看全部評分

請用文明來說服我。
alex_yu1992 發表於 2016-7-5 09:51 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-5 09:43
喂加個83K轉85X 轉乘咪得囉, 808 全日開6-8 分鐘一班車架.

係加個轉乘就解決倒,
係咁易就好。
根本就無可能
樓上有版友都講出
要808加班唔係一件易事
PZ8988 發表於 2016-7-5 10:57 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-5 09:43

83K轉85X,不如搞86K轉82X
濱景做轉乘已經搞掂
neoplan720p 發表於 2016-7-5 11:03 | 顯示全部樓層

alex_yu1992 發表於 2016-7-5 09:51
係加個轉乘就解決倒,
係咁易就好。
根本就無可能

都係果句,如果89D對黃泥頭至馬鞍山短途客咁重要嘅話,咁唔該區議員爭取89D全日來回都兜黃泥頭。

繁時要硬食808,非繁可以有89D同808,完全唔make sense喎。

反正黃泥頭班保皇黨,應該想對死馬鞍山班反對派好耐。

【認真】講到尾,黃泥頭區議員都係抱住「一線不能少」嘅心態啫。
留89D根本無意思:
1. 繁時依然要硬食808,唔知等幾多班先上到;
2. 由馬鞍山返去黃泥頭,89D要俾全費,根本唔著數。

好啦,開心啦,而家黃泥頭賺哂啦,非繁有兩條線去東九。
民建聯、新民黨可以掛banner同時成功爭取「保留89D繼續繞經黃泥頭」及「83X擴展至全日服務」。

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。