hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 元朗區路線發展計劃:結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 元朗區路線發展計劃:結果

kay 發表於 2016-7-10 18:06 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-7-10 13:04
大馬路大把車,68M根本唔爆

搶元朗南68E呢條全日線係毫無道理

少數乘客要轉車唔見得不合理

你九巴利用68E cut 268B,264M d車

依家又話68E返大馬路但又要減68M兩部

傻既都知將68E調黎調去都係為cut車

Cut 車不成就成個方案唔做,真係笑話
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2016-7-10 19:13 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-7-10 18:06

根本68M乘載率低左好多, 如果怕人把資源調來調去, 抽68M+68F開條大馬路-青衣線一樣得
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-7-10 21:19 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-7-9 12:56
有68F係度,想象空間多好多

例如68E可以擺元朗站

251M 都係失敗收場, 因為錦田要的明顯只係一條快速接駁線,
所以251A/251B 應運而生。

為左要人人有車搭, 不惜用多D 資源, 不是吧?
簽名被屏蔽
tony223 發表於 2016-7-10 23:12 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-7-10 11:29
星期日夜晚我見係大欖成40-50人坐68E入元朗南

根本以68E不行元朗南而無一條直出市區的巴士線交換係無可能 ...

問題係元朗南需要係一條青衣線定係一條可以去大欖隧道轉車既路線?

如果元朗南真係有好大需要要有青衣車既,都仲可以講得通
但如果純粹只係為左有條可以去大欖隧道轉車既路線而要留68E,搭68F出新元中轉車一樣都可以做到呢個功能(最多葵涌同尖沙咀/紅磡要搭巴士要上欖隧轉多一次),而且68F非繁仲要密過68E

至於68M,你話客量低要重組,
當你搵68A出來學63X/68X當年玩洪水橋分家又好,甚至比你延長去葵涌吸客又好
但點都唔係為左元朗南而再打大馬路路線既主意

053h4 發表於 2016-7-11 09:33 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2016-7-10 23:12
問題係元朗南需要係一條青衣線定係一條可以去大欖隧道轉車既路線?

如果元朗南真係有好大需要要有青衣車 ...

元元朗南係需要一條好似68M或68E咁同所有欖隧線做轉乘又可以轉鐵的路線

明明大馬路個三個站大把車68M又唔滿

自己區區有直車就一要搶人條線?你咁講拆左個欖隧轉車站啦
爭取天水圍大馬路區區好似276系咁幾條線去青衣啦

大馬路一樣可以坐68M去新中轉68Elor不過正常合理的人會去欖隧轉埋279X

根本大馬路就大把選擇,要去青衣有兩條線
自己要直車就要搶人個一千零一條線,迫人去新元朗中心轉車幅減少選擇?
做人唔係掛

簽名被屏蔽
andrewyl 發表於 2016-7-11 11:25 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2016-7-9 23:41
如果洪水橋既話,分分鐘出天耀/元朗轉E34A/B同等+搭A37差不多時間
但價錢差不多爭$10左右

我 都 想 架 A37 係 天 水 圍 開 ,
但 好 似 你 所 講 由 天 恩 開 理 應 就 無 位 擺 ,
改 係 天 中 開 , 我 諗 呢 架 車 好 肯 定 同 E 仔 無 分 別 要 兜 勻 天 水 圍 先 出 到 去 .
係 快 在 唔 兜 東 涌 / 後 勤 區 .
所 以 而 家 係 有 折 衷 方 法 有 籍 口 唔 兜 勻 全 天 水 圍 .
但 半 個 天 水 圍 都 有 A 車 坐 , 快 D 到 機 場 .

最 主 要 睇 番 A37 係 唔 係 唔 停 天 富 個 邊 ,
純 粹 行 經 天 華 路 就 入 天 中 落 天 慈 就 出 番 去 定 係 要 停 天 華 路 .

另 外 , 我 唔 知 平 時 屏 山 朝 早 有 幾 多 人 去 坐 A36 出 機 場 ,
真 係 惟 數 唔 少 既 話 , 有 個 解 決 方 法 係 將 A36 07:20 唯 一 班 次 照 行 屏 山 ,
改 經 朗 天 路 入 , 天 華 路 , 行 天 城 街 入 天 中 , 再 落 天 慈 .
其 餘 時 間 就 照 行 計 劃 路 線 係 天 影 路 過 .

咁 就 解 決 佐 問 題 先 , 補 償 屏 山 無 佐 架 車 .  

GU9338 發表於 2016-7-11 11:52 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-7-10 16:08
轉車叫離譜? 洗唔洗條大馬路有齊晒所有地區有直車啊

大馬路已經大把車, 68M絕對大把位, 轉68E+279X好難 ...

279X 唔易上的 ,
早排試過等 10 分鐘 279X 黎高載都上唔到 , 好彩過幾分鐘有 68E , 但都多人到要企 , 老實講感覺係好差

不過其實引伸到另一個問題 ,
係唔加資源下去擴闊轉車站網絡都好易出事 ,
68E 做元朗南如是 , 我之前講拉線入又一城如是 , 就算唔講巴士 , 地鐵拉入康城都大把坑口寶林人嘈

現實環境往往同想像有一段距離
請用文明來說服我。
siusiupeople 發表於 2016-7-11 12:17 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-7-10 18:06

又咁講, 264M同268B 真係抵CUT,
前者遊完成個天水圍得番幾丁友出元朗, 返入去用緊長途線做流水客, 唔蝕就假,
268B 都係, 企的班次絕無僅有, 出ATSE 又唔滿, 如果唔係吊住條尾, 成條取消都不為過.
簽名被屏蔽
rkkwan 發表於 2016-7-11 12:46 | 顯示全部樓層
68E 元朗公園開車後12分鐘後到新元中,一定有位。就啱時間坐68M去轉車,唔係太陰公。
neoplan720p 發表於 2016-7-11 16:52 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2016-7-11 11:25
我 都 想 架 A37 係 天 水 圍 開 ,
但 好 似 你 所 講 由 天 恩 開 理 應 就 無 位 擺 ,
改 係 天 中  ...

初頭睇A37嘅走線,我都覺得好奇怪同騎呢。

因為由洪水橋開,要走入去天水圍兜大圈,對洪水橋可謂「零」吸引力。

不過,如果諗埋幾年後通車嘅屯赤連接路,咁成件事會make sense 好多。
A37改係天水圍北開,一路南行至洪水橋就上公路,直去機場(到時洪水橋會係尾站,超著數;而天水圍一路南下洪水橋,都會變得好正路);
A36就專做元朗。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。