hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線214開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴新線214開辦消息

mrm23 發表於 2016-7-23 19:17 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2016-7-23 15:20
2F本身已經被九記cut 到非繁20分一班...

不過我諗214唔止收$5.8

大典話收 7.9
唔知最後會唔會變左 86C /86 殺線轉乘組合
214-> 84M/286M...

siusiupeople 發表於 2016-7-23 19:25 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2016-7-23 19:17
大典話收 7.9
唔知最後會唔會變左 86C /86 殺線轉乘組合
214-> 84M/286M...

點會殺線? 86C轉286C BAN 左啦喎.
簽名被屏蔽
KG1428 發表於 2016-7-23 21:51 | 顯示全部樓層
最好2B取消作罷啦
因為2B除竹園外,其他完全有其他路線可以選擇

不過要看竹園班人反應
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
mrm23 發表於 2016-7-23 22:12 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-23 19:25
點會殺線? 86C轉286C BAN 左啦喎.

年年都一次架啦,
九記出年咪又再 propose 過囉..
284 發表於 2016-7-23 22:21 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2016-7-23 21:51
最好2B取消作罷啦
因為2B除竹園外,其他完全有其他路線可以選擇

唔取消都得,非繁減到 60 分鐘一班
Ravenclaw 發表於 2016-7-23 22:22 | 顯示全部樓層
想取消2B?

最起碼要加 7M<>2F ...

個代價應該系2F要來回繞經樂富巴士總站,比人轉7M(然後佢地最好全部費事等7M,比多$5.70上103)...

竹園呢,2B呢個格呢,唔兜樂富執上山客,就咁富美街就衝左上山呢,唔會好客囉...

龍翔中心就可以絕大部份路段唔洗淋雨地,經行人頭道往來竹園商場既,所以唔好淋住做 黃大仙<>竹園 ...

7M/103呢d,樂富上山翻竹園好鬼多雞執架...
284 發表於 2016-7-23 22:24 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-7-23 22:22
想取消2B?

最起碼要加 7M2F ...

你以為來回繞經 XX 就可以代替 2B?

89D一早來回繞經廣源啦,點解又要開83X全日?

Ravenclaw 發表於 2016-7-23 22:41 | 顯示全部樓層
284 發表於 2016-7-23 22:24
你以為來回繞經 XX 就可以代替 2B?

89D一早來回繞經廣源啦,點解又要開83X全日?

冇架啦,竟然竹園班人連由龍翔中心行翻上去竹園都唔肯既時候,咁真系唯有叫佢地去樂富轉車...

竹園要用巴士做上山,系得呢個位最集中最易做,送到班人去總站,行過隔黎轉都唔肯,冇辦法架啦...

竹園可以7M+103叫2飛上山,一架15分車加一架20分車,聯合班次理論上達到區內線應有班次,所以果度系最適合集中竹園班人系果度上山...

overall會好過等架30分班車,如果咁都唔接受,冇辦法架啦,2B有得搞...

同埋:

1. 進一步拉開2F同214往來黃大仙既時間呀嗎...

2. 等2F做多班流水,樂富<>慈雲山,因為入埋總站,方便過3C,咁3C由可以多d空間改線啦(呢度有d友仔好想3C架)...

83X全日系因為水泉澳,有新大型住宅區落成,有得咁比,仲有,我唔想離題討論83X/89D...

KG1428 發表於 2016-7-23 22:48 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-7-23 22:41
冇架啦,竟然竹園班人連由龍翔中心行翻上去竹園都唔肯既時候,咁真系唯有叫佢地去樂富轉車...

竹園要用 ...

211都得啦

話哂211可以轉40/2F

去程價錢=2B價
回程價錢=2F價

大大份BBI可以即時KO一條2B
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
S3BL100 發表於 2016-7-23 23:35 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-7-23 17:11
呢條線可以算係九龍區又一條大長途線

其實按近年原則,係不應該開辦

聞說運吉設計定線/批新巴士線的原則,係

1. 盡量唔入繁忙地區
2. 盡量避免同現有交通重疊
3. 參考地區需求同諮詢結果

問題係

1. 繁忙地區根本任你定,213D 213X 都可以做全日

2. 係咪為左唔重疊而要專登搞到條線奇奇怪怪,搞到效果仲差?
214 由坪石去西九咁多種走線,而家行法係最差。
當然行龍翔道係為左避免同 42 重疊,但咪一樣同 2B 2F 重疊…
最恐怖的地方係,屈落荔枝角道,然後去到南昌街再左轉上山。
落荔枝角道避免同 2B 2F 重疊,但結果又同 42 重疊咁囉。
行山唔係問題,但龍翔道走,就應該先落長沙灣再返深水步,而唔係西九段亂行

3. 地區見到有條新線實話好架,油塘碧雲道見到爭取多年的過山西九線願望成真又一定話好架,
邊有人會諗到碧雲道要坐個幾鐘先去到長沙灣?

不過聽返來話…

因為條線招標前已經諮詢過地區,而且按招標機制,巴士公司唔可以落地前擅自修改走線,
一定要跟本來招標定線咁行,否則會對落選的巴士公司唔公平

所以只能夠落地後睇下實際情況同客流變化,再視乎需要決定重唔重組

不過問題來啦,落地後就即時多左班持份者同既得利益者。
例如如果之後想改 214 西九段調轉行,或者改行界限街/太子道西,唔做石硤尾生意,佢地會唔會咁順攤放手?

到時如果因為太兜路乘客唔搭,咪又係一條浪費資源、唔合乎乘客實際需要,但又唔可以執笠的巴士線,搞出個大頭佛

咁,點解唔係招標前先深思熟慮,將條定線執靚D,而只係識得地圖上面亂畫?

fb.com/scientisthk2usa/