hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線214開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴新線214開辦消息

S3BL100 發表於 2016-7-29 22:43 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2016-7-29 12:38
平過98c,又唔洗搭電梯落去,似係自己區既線,就已經係214優勢
點都會有啲諗法,98c係痴緊將軍澳寶達資源 ...

乘客邊會理得條線係咪自己區資源?
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-7-29 22:52 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2016-7-29 22:26
其實對比下213M同214個服務水平,都睇到九記對214抱一個乜野寄望同立場
如果42快過214,而又唔考慮98C可 ...
其實對比下213M同214個服務水平,都睇到九記對214抱一個乜野寄望同立場
如果42快過214,而又唔考慮98C可以搶錢既因素的話
咁將42由順利經秀茂坪拉去安達,然後還返成條214畀藍田山開條正經線,咁先至係最好

其實九巴就算想改 214 東段定線都無得改,因為招標已經係咁定線,改到唔停安泰上面又會有人嘈

214 最多只能改西段定線,但因為係招標線,落地後多左班既得利益者,想改亦未必真係好容易

至於拉長 42 喇喎,順利邨的符女士係成個觀塘 TTC 第二最麻煩的人,加上佢隔離兩個區的議員政治背景都同佢相反,
你估 42 話拉就拉,人地唔會死攬總站?
望下呢個女人,連四順民意支持 23 26M 合併之時,都可以(疑似)玩手段拉倒重組,你估打佢主意咁容易?

況且 42 兩繁又真係有足夠客源,我認為呢條線幾乎無重組空間,最多等 214 開通後 42 客量下跌再減班做低佢算數

而家情況,我覺得最容易係 214 改西段走線,呈祥道直飛長沙灣再落深水步,慳到幾部車,再減少少班,俾藍田山同 16 重組,開條正經線吧啦

~誰@359~ 發表於 2016-7-29 22:59 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-29 22:52
其實九巴就算想改 214 東段定線都無得改,因為招標已經係咁定線,改到唔停安泰上面又會有人嘈

214 最 ...

214改西邊走線又係返到現實問題,就係收唔到10.5
咁不如214直接斬短,一樣係減車畀藍田開自己線,最少縮短可能借D咦唔減價

字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2016-7-29 23:06 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2016-7-29 22:59
214改西邊走線又係返到現實問題,就係收唔到10.5
咁不如214直接斬短,一樣係減車畀藍田開自己線,最少縮短 ...

咁而家 214 咪又係收唔到 $10.5,寶達有條 $7.9 去到深水步長沙灣係已成定局

~誰@359~ 發表於 2016-7-29 23:22 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-29 23:06
咁而家 214 咪又係收唔到 $10.5,寶達有條 $7.9 去到深水步長沙灣係已成定局

...

所以我一開始就話比較下213M同214,就知九記既心態係點
而實在我又唔concern佢西邊點行,班客唔滿意都仲有其他way out(當然都有可能係將來班客嗌要改214既),藍田問題先係重點
字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2016-7-29 23:42 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2016-7-29 23:22
所以我一開始就話比較下213M同214,就知九記既心態係點
而實在我又唔concern佢西邊點行,班客唔滿意都仲有 ...

藍田山問題,214 走線太慢,但因為係招標線,兼且牽涉太多利益,東段無得改

要開條正經線俾藍田山,搵 16X 改,變成碧雲道油塘版 98C,會係唯一出路,之後可能再諗下九龍城飛下橋咁囉,跟住就要諗點樣縮 214 西段減車

214 一係就唔做長沙灣,一係就唔做石硤尾然後長沙灣逆走,
但長沙灣點睇都多客過石硤尾唔少,況且如果長沙灣逆走的話,長沙灣返放工會快過 16X 返藍田,尤其是下繁東行

而且如果係 214 縮短唔做長沙灣,16X 就有需要拉長去長沙灣,又要用多幾部車

所以如果係拎 214 重組,最有效一定係 214 逆走,換 16X 全日深水步止步,做晒非繁都多客的位就可以

GW5878 發表於 2016-7-30 01:37 | 顯示全部樓層

將軍澳巴士線行觀塘山走就又話做到更多客又話順路同快
碧雲道巴士線行觀塘山走就話慢又話趕客

將軍澳條 98C 坑口搭到旺角成個鐘就冇問題
碧雲道搭 214 去到長沙灣一個鐘就有問題

將軍澳果條去荃灣既線就話行觀塘山而避行觀塘道 / 觀塘繞道最好
碧雲道果條去長沙灣既線就話應該跟 16 甚至 16X 行觀塘道 / 觀塘繞道

唔講仲以為人地特別恩待碧雲道
好心佢地啦,學佢地對住將軍澳班人既口吻,覺得慢咪唔好搭囉,係度嘈乜野啫

238X 發表於 2016-7-30 01:52 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2016-7-30 01:37

唔係喎大佬,藍田比將軍澳近觀塘海岸線同觀塘道好多,
上觀塘山真係逆走 (先遠離條直線海岸線再兜返出去),
290 調返轉頭係沿住座山行,反而係跟 A29 咁行將隧會逆走喎,
而且 290 一開波就要做哂所有地方,邊有得比?
定係你潛意識想 290 學 296C 咁落觀塘然後一嘢 KO 埋條 40 佢?

至於 98C... 平時朝早聽交通消息成日話將隧點塞點塞,
我諗 98S 上繁跟人塞將隧都未必快得過 98C 本線下話

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2016-7-30 01:59 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2016-7-30 01:37

阿生,都話左 214 而家問題唔係爬山

而係爬完山後經龍翔道,然後屈返落南昌街先落得返深水步,回程仲要屈左落荔枝角道

例子同 290 無可比之處,因為觀塘繞道無得直落龍翔道,
但如果係去九龍西,本身可以觀繞落太子道東

回程如果行得太子道東,根本應該直上繞道,無理由塞返入彩虹交匯處,
但 290 唔同,一定係行龍翔道,上唔到觀繞之餘,行山的確最快

(唔好又拎五幹定線去撻我地,你鍾意塞漆咸道係你既事)

況且如果係去長沙灣,本身行山後呈祥道直落蝴蝶谷,根本一定仲會快過經觀繞旺角,回程更甚。
所以行山根本唔係問題,問題係 214 出到西九之後亂行

所以我上面都話,16X 最遠只需要去到西九龍中心就算,無必要去埋長沙灣。
而家 98C 長沙灣去寶達都要成粒鐘,如果係 16X 拉到咁遠,情況都差唔多

至於你話 98C 坑口出旺角坐成粒鐘,問題係你地仲可以揀地鐵,亦無理由剝削山上同寶林客

但碧雲道無得揀,連紅小都唔到,嫌慢就一定係駁腳車轉地鐵,要駁多程車喎

況且人地都嫌經觀塘道的 16 出旺角太慢,但而家又唔認真係解決呢個問題

GW5878 發表於 2016-7-30 02:02 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-7-30 01:52
唔係喎大佬,藍田比將軍澳近觀塘海岸線同觀塘道好多,
上觀塘山真係逆走 (先遠離條直線海岸線再兜返出去) ...

其實根本唔需要諗係咪逆走諗得咁複雜

重點就係碧雲道同將軍澳係 Share 同一條主要幹道
果條就係將軍澳道,然後可以駁到觀塘道或者觀塘繞道

當有人覺得將軍澳行上述幹道時去荃灣係有問題
而碧雲道就應該用上述幹道去西九,跟 16 或者 16x 就冇問題 ( 注意呀,唔係旺角,因為去西九同去荃灣一樣,如果行觀塘道或觀塘繞道都係面對同一個道路網絡問題,就係繞道冇得直落龍翔道 )
咁即係有人搬左個龍門上火星

而且,之前都講過幾次,
我試過平日早繁 8:15 塞到去寶康, 98A 特車仍然比 98A 正線快 2-3 支燈位,
真係嗚呼哀哉