hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實新巴/城巴可唔可以放棄部分專營權? ...
開啟左側

[問題] 其實新巴/城巴可唔可以放棄部分專營權?

brianso198 發表於 2016-7-27 20:44 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-7-27 20:25
我始終有樣野好唔明

點解你地無隧道快車,茅頭指向北角,而唔係巴士公司?

本身102唔係唔夠條件拆但巴士公司唔肯,
同意對外應該係巴士公司而唔係北角...

不過佢有D位太過火...
2A/18X拎黎直接比較係會令有班站友觀感差,
果位站友之前有一部分行為畀人感覺佢為左保北角利益而犧牲後段班人利益...

brianso198 發表於 2016-7-27 20:51 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-27 12:23
722 北角消防局個站係乜野黎?

公道講句,
722果個所謂既北角同一般人所想的北角又真係太遠喎...

053h4 發表於 2016-7-27 20:53 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
brianso198 發表於 2016-7-27 20:55 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-7-27 20:53
沙中線通車前過海線重組唔洗諗

就係好似118+110重組咁,講唔掂數落行政指令

110/118呢組無落過行指...

就算無其實都唔係重點,
巴士公司本身肯唔肯行多步先重要...

但以現時條件真係唔覺得會行...
kay 發表於 2016-7-27 20:59 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-7-27 20:44
就呢個帖而言樓主自己唔見得好好,佢係新巴2A果度講左D乜?

我唔反對版友既觀點,

你見我都無附和佢

不過我都想知2A比九巴做會點
如果做到九巴2/6級數,10-12分真係開10-12,或者大家條氣順D

但九巴好多二三檔路線,近幾年班次減多過加...

好似212,個位數變15/20,2F又係咁,11C又係咁

開12/15分既就全部變晒20或30,例如11D/18

其實港島區好多二三檔路線,班次已經減得7788

再減就係取消,好似23A/25C既下場

以新創建地盤,今日SIL未通,暫時唔見邊區有資源過剩
反而度度都唔夠車就真,2A/82頹,720都可以好頹

話新巴眼中只有8P/18X/23/112都不為過,8P/23/112就多資源,當然有需要,18X無客又唔會揀佢脫班
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2016-7-27 21:05 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-7-27 20:59
你見我都無附和佢

不過我都想知2A比九巴做會點

佢用錯左方法營運路線結果搞到咁,
好老實,
當年如果有留到720A既話720就未必好似而家個貓樣...

港島區唔可以唔用分流去將堆客分走,
反而一條線不斷死碌係無著數...

但2A呢D做得太多流水客既根本惟一方向係不斷死碌,
不過呢間公司連派車都樣衰過人畀人罵都不為過...

唔少耀東人都覺得新巴條2A越來越疏車同架車越來越細架...

呢D就係乘客既直接觀感,
倒返轉果D咩取消2A之類言論我好反感,
雖然呢個月我坐2A既次數只係110既1/4都唔知有無,
但2A呢條線係耀興東人重要性係相當之高...

當然我覺得如果要回車的話2A有需要研究洗唔洗下繁開一兩班特快班次唔做北角甚至鰂魚涌...
不過一班起兩班止就好啦,太多的話康怡真係會出事的...

對面海個問題係資源就係得咁多,
如果要開足班次的話班次水平只可以跌...

乘客既第一觀感固然差,
不過如果計準時間開足車既話其實個觀感會改善左係真...

不過呢個例子唔適用於新巴2A身上,
連開車都開唔足,
想穩定班次?難矣...
佢個問題同以前九巴好似,
不過佢係開線開得太過份跟住路線重組不斷推哂入去死胡同,
18X而家想收返都無可能...

kay 發表於 2016-7-27 22:26 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-7-27 21:05
佢用錯左方法營運路線結果搞到咁,
好老實,
當年如果有留到720A既話720就未必好似而家個貓樣...

咁講,樓主積返少少口德既
我相信可以笑到最後一刻既人,係佢

其實對住新創建,唔向佢爆粗鬧臭佢已經仁慈
版規話唔比講要尊重,如果比講,成版粗口都得

結果人人都做偽君子扮理性

不過,係政府比新創建續專營權,我地可以點出聲?

好多人有怨無路訴就真既
不過訴苦又會比人插,例如咩唔搭新創建搭地鐵小巴
無人迫你搭佢,唔好自己中個頭埋去,避之則吉

西區咪身體力行,大量乘客搭地鐵

結果損失既咪又新創建

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
ahken + 1 + 10 英雄所見略同
gu9434@24 + 10 西區咪身體力行,大量乘客搭地鐵.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2016-7-27 22:41 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-7-27 22:26
咁講,樓主積返少少口德既
我相信可以笑到最後一刻既人,係佢

樓主抽新創建水好正常(事實上呢間公司近年既服務質素有目共賭)
事實上近年我有刻意避開搭新創建,
雖然有時搭都會搭不過次數係無以前咁多...

但有D野唔好抽過火畀人覺得盲反甚至乎令人覺得你只顧該區利益而唔係由整體出發...

點解2A果度我講咁多野,
就係因為覺得樓主言論太有問題先至出聲...

坦白,
如果佢唔用呢個方法講2A的話有D位我都唔想再出聲,
不過佢用呢個方法講2A的話作為住左廿幾年耀興東既人唔會唔出聲...

因為佢咁講係抵觸左作為一個耀東人既底線...
2A我唔要佢好密密到三四分鐘一班,
我要佢班次穩定出齊11.3M以上既車我就收貨,
唔好日日整幾部33XX仲要搞到一大堆人上唔到車畀人覺得劣質服務...

站在2A角度呢個問題所在,
區議員?唔知乜黎...

有時巴士真係要自己救...

樓主| ahken 發表於 2016-7-28 08:45 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-7-27 16:37
老九110私極都係五部仲要其中四部係外來柯打。

咁又唔同講法, 得一部叫做係要嘔出黎

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
 樓主| ahken 發表於 2016-7-28 08:53 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-7-27 16:34
原來2A只係得你哋北角人用?

我有講話"將資源好好咁俾番東區用, 不論筲箕灣至北角", 開頭話只放番落18的確講得冇咁好(一條18點食得哂2A+18X咁多部車....?)

P.S. 已經唔想再評論其他公司內部既事, 既然有心維護公司點解要將乘客意見當耳邊風?

截至2023年3月2日, 已有877累積積分