hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 問啟德(舊機場)隧道
開啟左側

問啟德(舊機場)隧道

nwfb1601 發表於 2006-5-20 17:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

睇返 hk-place 0既資料,啟德(舊機場)隧道其實早
係1976年就落成,但就去到1982 年先至通車。究竟
乜0野原因令到啟德隧道咁遲先通車呢?

歡迎討論。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-20 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2006-5-20 17:57 發表
睇返 hk-place 0既資料,啟德(舊機場)隧道其實早
係1976年就落成,但就去到1982 年先至通車。究竟
乜0野原因令到啟德隧道咁遲先通車呢?

歡迎討論。 ...

以下係聽我家父所講,是否屬實,我唔知道,所以我講完唔會評論

話說當年興建九龍灣隧道(即現啟德隧道/舊機場隧道)時,個建築師/工程師設計出錯
完工後發現東行管道九龍城道入口嚴重傾斜,可能令車輛翻車,
為進行補救工作,要將隧道通車日期由1976年延遲至1982 年

而這入口原意係分流車輛,但事件發生後,改為緊急入口

p.s.如果無錯的話啟德隧道係全港唯一一條超過一公里的地底隧道
sa 發表於 2006-5-21 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-5-20 22:23 發表

話說當年興建九龍灣隧道(即現啟德隧道/舊機場隧道)時,個建築師/工程師設計出錯
為進行 ...

那個緊急入口竟然有無用過??

同埋佢呢個入口位好唔方便...不單至巴士用唔到
而且該處都好少其它車駛過
DIH 發表於 2006-5-21 12:25 | 顯示全部樓層

另外,啟德隧道相信亦是全港唯一一條在管內有分岔路(往宋皇臺道)的行車隧道。
KR1691@102 發表於 2006-5-21 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-5-20 22:23 發表

...話說當年興建九龍灣隧道(即現啟德隧道/舊機場隧道)時,個建築師/工程師設計出錯
為進行補救工作,要將隧道通車日期由1976年延遲至1982 年...

即使冇呢個問題,機隧出口o既東九龍天橋遲至1979年先動工興建,即使1976年隧道落成,D車響土瓜灣點出入?由觀
塘過o黎全部行新山道出土瓜灣道?塞爆都似啦。

據報載木廠街由1978年起有足足一年唔可以直通,方便九龍城道口進行隧道工程,巴士全部改行宋皇臺道。呢一點亦佐
證機隧於1976年之後工程尚未完成,唔知是否落成後o既改建?
"I'm not a plastic guy"
 樓主| nwfb1601 發表於 2006-5-21 19:49 | 顯示全部樓層

為進行 ...

咁另一個問題又0黎喇,就算呢個改建工程係 1982 完成
,但點解當年啟德隧道又要行單管雙程0既?

唔通第二管道仲有小工程未做?

同埋我想知埋機場隧道路(即係而家0既啟福道)0係幾
時動工同通車。

唔該哂!
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-22 00:23 | 顯示全部樓層

原帖由 KR1691@102 於 2006-5-21 13:01 發表

即使冇呢個問題,機隧出口o既東九龍天橋遲至1979年先動工興建,即使1976年隧道落成,D車響土瓜灣點出入?由觀
塘過o黎全部行新山道出土瓜灣道?塞爆都似啦。

據報載木廠街由1978年起有足足一年唔可以直通 ...

剛看到一些資料,土瓜灣遊樂場及室內運動場現址原為一座小山丘,小山丘在興建東九龍走廊時被劈開,(所指亦即係現在上橋位附近位置)
但同時出現地理問題使馬坑涌道分成東西兩段
 樓主| nwfb1601 發表於 2006-5-26 21:10 | 顯示全部樓層
原帖由 KR1691@102 於 2006-5-21 13:01 發表

據報載木廠街由1978年起有足足一年唔可以直通,方便九龍城道口進行隧道工程,巴士全部改行宋皇臺道。呢一點亦佐
證機隧於1976年之後工程尚未完成,唔知是否落成後o既改建?

應該唔關事,因為第三管道係去到馬頭角道0個陣就
同主管道匯合,就算要封都係封馬頭角道先。

P.S. 如果條隧道當初叫九龍灣隧道咪好囉.......咁就唔
使搞到而家要改名咁煩......
shinobu 發表於 2006-5-27 10:18 | 顯示全部樓層

為進行 ...

想問一下,  東行管道九龍城道入口是在那裡的?
謝謝
SSBT 發表於 2006-5-27 11:15 | 顯示全部樓層

原帖由 shinobu 於 2006-5-27 10:18 發表

想問一下,  東行管道九龍城道入口是在那裡的?
謝謝

九龍城道、馬坑涌道交界
=0=