hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年度西貢區巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006年度西貢區巴士路線發展計劃

gn3509 發表於 2005-3-7 22:52 | 顯示全部樓層

[ref=154011]fleetline[/ref]  在 2005-3-7 10:44 PM 發表:

如果巴士服務足夠的話, 我又唔覺班次不及小巴密的巴士有幾差,
至少旺角, 九龍城, 九龍灣, 觀塘都做到, 要知道爭取一條通宵線是
一件非常困難的事.

再講小巴是否一定比巴士密?
又唔一定係.
由小西灣 ...

若果比將南居民揀小巴定巴士,相信十居其九會揀小巴,
始終小巴感覺上比巴士快
而且巴士一定密唔過小巴
只要客源充足,小巴既頻密程度可以難以想像
睇睇58S就知
若果連小巴都要開到得61咁20-30分鐘一班既,又點可能夠客開巴士線呢?

要數密過小巴既巴士線,
相信寥寥可數
不過要數密過巴士既小巴就多的是
例如:
805S VS N281
58S VS N271
606S/610S  VS N269
79S VS N277
19S VS N691
仲有好多例子不能盡錄
今期流行:690是原罪
dennislokawai 發表於 2005-3-7 22:53 | 顯示全部樓層
[ref=154011]fleetline[/ref]  在 7/3/2005 10:44 PM 發表:

如果巴士服務足夠的話, 我又唔覺班次不及小巴密的巴士有幾差,
至少旺角, 九龍城, 九龍灣, 觀塘都做到, 要知道爭取一條通宵線是
一件非常困難的事.

再講小巴是否一定比巴士密?
又唔一定係.
由小西灣去旺角的小巴61, 比同樣可以由小西灣去旺角的N118還要疏.

巴士既服務足唔足夠就好睇有幾多
客,無錯客源係多,但深宵係咪真
係有咁多客往返將南?我諗要坐滿
一架小巴,相信10分鐘左右甚至更
少時間應該都唔成問題,但巴士就
唔同,假設只係開單層,我諗真係
要20分鐘甚至以上先可以坐得滿,
你諗下咁既情況一般乘客會想有巴
士定小巴多d?我會希望係密d既小
巴囉。
我唔知小巴61既定線係點,但我相
信一般需求唔太多既時候,小巴係
俾巴士更有效率囉。
youtube.com/c/dennislokawai
gn3509 發表於 2005-3-7 22:59 | 顯示全部樓層
[ref=154021]dennislokawai[/ref]  在 2005-3-7 10:53 PM 發表:

巴士既服務足唔足夠就好睇有幾多
客,無錯客源係多,但深宵係咪真
係有咁多客往返將南?我諗要坐滿
一架小巴,相信10分鐘左右甚至更
少時間應該都唔成問題,但巴士就
唔同,假設只係開單層,我諗真係
...

61雖然係旺角去小西灣,但係佢行亞皆老街,太子道東,觀塘道,經東隧過海,主要客源根本唔係小西灣去旺角既客
今期流行:690是原罪
dennislokawai 發表於 2005-3-7 23:02 | 顯示全部樓層

[ref=154027]gn3509[/ref]  在 7/3/2005 10:59 PM 發表:

61雖然係旺角去小西灣,但係佢行亞皆老街,太子道東,觀塘道,經東隧過海,主要客源根本唔係小西灣去旺角既客

如果係咁,
條線根本就係for小西灣人往返觀塘,
而非往返旺角,
所以根本唔可以同N118直接比較。
youtube.com/c/dennislokawai
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-19 01:40 | 顯示全部樓層
[ref=154035]dennislokawai[/ref]  在 2005-3-7 23:02 發表:

如果係咁,
條線根本就係for小西灣人往返觀塘,
而非往返旺角,
所以根本唔可以同N118直接比較。

我會覺得,如果N118快,市民就會搭N118,如果61快,
就會搭61。就係咁簡單。不過明確N118快好多。

不過我懷疑是否很多人知道有條通宵小巴線叫61...

PS:印象中61好似經西灣河及筲箕灣?
Your global lifestyle partner..
KC3555 發表於 2005-3-19 10:49 | 顯示全部樓層
[ref=165680]2A_DL13[/ref]  在 19-3-2005 01:40 AM 發表:
不過我懷疑是否很多人知道有條通宵小巴線叫61...

多,如果晚上在觀塘都見到平均一班車約10個客左右,
呢條只不過係通宵流水線來,而且成半個鐘一班。
再者,係經西灣河及筲箕灣
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ccicoltd 發表於 2005-3-19 13:12 | 顯示全部樓層

[ref=165680]2A_DL13[/ref]  在 2005-3-19 01:40 發表:

61 往旺角,在筲箕灣之後的港島區行車路線跟 682 相若。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-19 13:41 | 顯示全部樓層
[ref=165961]ccicoltd[/ref]  在 2005-3-19 13:12 發表:

61 往旺角,在筲箕灣之後的港島區行車路線跟 682 相若。

小弟懶查,61是西灣河落東區走廊,定係北角?
Your global lifestyle partner..
transbus 發表於 2005-3-19 14:39 | 顯示全部樓層
[ref=165980]2A_DL13[/ref]  在 19-3-2005 13:41 發表:

小弟懶查,61是西灣河落東區走廊,定係北角?

北角.
過開後經觀塘道.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣