hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 2016年8月4日龍運巴士車務調動
開啟左側

2016年8月4日龍運巴士車務調動

kingprowm 發表於 2016-8-7 19:03 | 顯示全部樓層

GK9141 發表於 2016-8-7 17:35
A31到而家仲係未有抽油煙機掛牌但已幾差唔多日日全出抽油煙機
而家基本上得返A41仲係無得搭抽油煙機
...

現在有 7 架 12米和 6 架 12.8米抽油煙機, 不知是否留來 A31 重組和 開辦 A31P, A32 用

同埋唔知改經長安既 A31 用唔用到 12.8米, 如果長安 pass 到應該用到

GR1473 發表於 2016-8-7 22:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GK9141 發表於 2016-8-7 22:52 | 顯示全部樓層

咁係運吉唔批既問題定九巴全心想佢食柴?
不過依條線都行開衰運
以前就食柴,而家就想上新車因為岩岩好撞正運吉搬龍門搞到差一步離開唔到食柴命(如果係運吉問題既話)
唔係運吉問題就證明九巴真係唔重視49x

kingprowm 發表於 2016-8-7 23:04 | 顯示全部樓層

GK9141 發表於 2016-8-7 22:52
咁係運吉唔批既問題定九巴全心想佢食柴?
不過依條線都行開衰運
以前就食柴,而家就想上新車因為岩岩好撞 ...

唯有忍到所有 ATR 退役應有 ATENU 掛牌,
我唔信 49X 高客量九巴會全線直梯車
GK9141 發表於 2016-8-7 23:13 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2016-8-7 23:04
唯有忍到所有 ATR 退役應有 ATENU 掛牌,
我唔信 49X 高客量九巴會全線直梯車
...

唔奇,依條係高客量食柴線(同類型仲有九巴278x 40x,城巴930)
無啦,而家都認命,似終係永遠榮譽高客量食柴線
[發洩mode]
連個天都唔俾49x有新車分,條條應上既線成功上晒12.8唯獨就係唯一到準備上49x就整單運吉搬龍門,結果86k 87k 249m區內線幫埋手推49x攞榮譽食柴線既地位,49x反而要食區內線因為搬龍門而食左原本係屬於自已既新車之後嘔返出黎既舊車
個天都要玩49x,無野好講,睇黎食柴就係依條線既永恆不變,永遠無法改變,無人能夠改變既特色同(苦)命運
已經遇左依條廢線2033年先全線ATENU,新既相反就係叫49x, 49x全面使用12.8m新車?發下夢好啦,全面使用12m T/U牌facelift都係發夢/2033年先有機會見到
睇下巴典入面養老線個List9成都係d空氣線,如果只計個list入面既非空氣養老線,49x係唯一一條由朝到晚都頂閘但又係個list入面(930 278x 40x等都係間中頂閘,未至於49x咁日夜頂閘),所以可以話係全港用車待遇最差既線no.1
結合運氣差同巴士公司唔太重視既神級終極(黑仔)食柴線49x

[/發洩mode]
食柴之王49x 食柴程度全港no.1

碇真治 發表於 2016-8-7 23:45 | 顯示全部樓層

琴日我見到49x有出3ATENU,見到沙田市中心出黎行一D問題都冇,個陣仲係繁忙時間,行得好順,我覺得運吉處唔會唔批,可能我比較敏感,究竟係運吉處唔批,的係有人唔想49x批左,分少左新車。
GR1473 發表於 2016-8-8 01:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kingprowm 發表於 2016-8-8 01:43 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2016-8-8 01:15
你要死撐都冇用,的確係有原因令到12.8米車唔可以新掛任何隧道線。除非相關問題已解決,否則其餘行隧道又 ...

其實運吉應該彈性處理, 例如現在 12.8米批左城隧, 欖隧, 西隧線, 暫時行呢三條隧道既任何線理論上都批得, 呢三條以外既唔批咪得囉
Oliver_ME16 發表於 2016-8-9 01:25 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2016-8-8 01:15
你要死撐都冇用,的確係有原因令到12.8米車唔可以新掛任何隧道線。除非相關問題已解決,否則其餘行隧道又 ...

A47剛剛八月頭掛左12米8,唔知你點睇呢?
我...
PS8851@182 發表於 2016-8-9 11:50 | 顯示全部樓層