hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 呢一幕, 其實可以避免? [是日283線沙市19:43班次開單層] ...
開啟左側

呢一幕, 其實可以避免? [是日283線沙市19:43班次開單層]

leolaw 發表於 2016-8-15 21:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

首先, 我冇特登留意之前一班開幾多點, 但隔離282沙市19:35嗰班車仲等緊客未夠鐘開車
283站頭已經得返部 AVC, 仲出埋時間開19:43

我過多幾分鐘先至得閒影佢:

至於標題所講嘅 "呢一幕, 其實可以避免"
筆者要強調相裡面電視嘅 19 時 43 分

呢架單層車都有做沙市 18:20 嗰班 283, 如果係因為原本架雙層中途壞車 & 沙廠仲係鬧緊車荒,
18:20 呢班單層似乎就好難避免 / 好難搵車換.

19:38 呢個時候, 299X 有部 KF6694 已經泊埋牆邊擺咗唔衹10分鐘, 預定20:40離開
而 299X 另一部泊牆邊車 JC3987, 亦都已經駛回299X泊位準備開19:40

當然, 我唔知架 6694 係咪已經預咗稍後 (過往慣例...282計最遲開20:05 ) 要做一圈 282,
使283師傅唔可以套架 6694 做19:43 用雙層開一圈...

至於大約18:55 - 19:00嘅班次, 唔知係咪繼續出呢架車??
如果係, 其實81K-S4車做完穗禾18:06 那一單, 返到新田圍係咪可以叫司機揸架車去沙市,
交低架蛇四車俾站頭, 然後揸單層返廠收工......

不過架81K-S4車唔知早返廠係咪要大洗 / 滅蟲 / 換廣告 banner / 日修 / 甚至有少少嘢架車要整一整...
時間上亦唔容易夾啱同283單層交換 (擺站擺耐咗可能就變283失班, 要81K蛇佬在沙市等候, 對執行司機工作時數指引亦唔知會否有影響)
呢樣就當我吹吓水算

但299X泊一小時嗰架......唔通依家內部已經唔俾平日套299X-01車或299X-P01車支援 282/283/284 !!??

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
HT408 發表於 2016-8-15 23:14 | 顯示全部樓層
今日呢部車本來係換落嚟俾284,但唔知點解最尾落咗283,套咗部ATR俾284
 樓主| leolaw 發表於 2016-8-15 23:31 | 顯示全部樓層

講開284......原本一至五朝早理論上淨係一架 299x-S2 車做完 284 要返回 299x
但今日 284 堆 5663 同 725 都走晒去做 299x, 眼都突突地.

得 6270 留守 284 [表定傍晚做80m]......

好似好彩執到部5174出嚟,
如果唔係80M 就唔知駛唔駛又要整D
九龍塘站 17 分鐘一班車 ar, 18分鐘一班車之類嘅古怪班次

話時話, 跟據 280x 經驗...如果冇起車上嚟, 284堆 1車同50車平日
如果迫著換部11.3米甚至中軸驅動12米...其實都只係入去穗禾條 80M 坑兩次
特別係284-50車係兩次入站都唔駛載客出九龍塘, 可以到穗禾站落客後立即安排私走

當然 80M 值唔值得搵12米去避免失班......師傅操咗車未 / 駛唔駛操下車......

下次好唔好響行蹤網顯示晒d古怪情況出嚟, 等圍城人見到就可以考慮7點幾去九龍塘做吓功課......
見識一下80m由15分變18分一班嘅情況

樓主| leolaw 發表於 2016-8-15 23:36 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-8-15 23:14
今日呢部車本來係換落嚟俾284,但唔知點解最尾落咗283,套咗部ATR俾284

可能時間夾唔啱, 而 283 亦要避免失班就有理冇理
得架 avc 啱時間就都頂著當先...??

還是濱景花園嗰邊對 "傳統能源單層" 有意見

PS8851@182 發表於 2016-8-15 23:51 | 顯示全部樓層
RG28482X 發表於 2016-8-16 00:11 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2016-8-15 23:36

[舉手]濱景居民 我寧願俾部單層/Facelift,都唔要短豬/威豬
當然短龍最好

THomas20010808 發表於 2016-8-16 00:15 | 顯示全部樓層

PS8851@182 發表於 2016-8-15 23:51
今日下午1點幾已經見部AVC行緊283, 另外見1005報柯打283架TA8681有時又行下282同284; HX9590今朝又行284又 ...

282-S02 要order 283,同時283有 83a and 182 order
HT408 發表於 2016-8-16 00:19 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2016-8-15 23:36

聽講話車務組柯打284唔可以出單層(雖然日日都拉AVC落嚟)
PKD32 發表於 2016-8-16 00:21 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-8-16 00:19
聽講話車務組柯打284唔可以出單層(雖然日日都拉AVC落嚟)

但用電動青年就可以,咁呢個係咩道理?
PS8851@182 發表於 2016-8-16 00:35 | 顯示全部樓層