hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間
開啟左側

[路線消息] 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間

053h4 發表於 2016-8-22 04:32 | 顯示全部樓層

fabregas820 發表於 2016-8-22 02:05
其實點解個個睇得大中咁重要呢~~~    好似A47咁~日日一班經大中~ 都唔會有人搭~一句話貴~   快唔到E41幾多  ...

根本E41就係行左出大埔最快果條路
其他路線點行大埔左轉右轉都係會轉走晒D客(有E車的情況下,各區唔爭取條A線線自己個選區?)

有人話A47全日,我就唔信大埔居民會上架經科學園左轉右轉的A車lor

好話唔好聽,城巴話A線搶錢,大多數A線E線都唔會同路
制造A車快過E車的情況(通常來講)

龍運E線已經行最快條路
好似前面E33夠少站,屯中我見就落七成客,A33就做唔起
條A47根本就同E33相同思路下的產物

如果E33大欖落屯公經屯碼山景兆康先去屯中,睇下重有幾多客?

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-8-22 04:40 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2016-8-21 19:13
A29經嘅坑口
就好似A47X經大埔中心咁重要
何況A29又經鑽石山,黃大仙,(回程又經觀塘)

人地話鑽石山黃大仙有E22A, 點會上貴又快唔到幾多的A29當年幾多人睇死條A29無客,又話蝕

講真,好話唔好聽,做生意計,好似龍運A線
左轉右轉大埔點行點設計都唔會快過E41,結果睇怕最終都係死路一條

你可以話大埔唔需要A線,拎晒堆車行E41就夠ga
但龍運會唔會咁做先?

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-22 12:51 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-21 18:27
你帶出嘅重點,可以好多野值得討論:

1. 究竟用大埔墟站定大埔中心做轉乘點好?

1.
綜合唔同基本因素既話大埔中心係唔錯既選擇
但問題係本身個站已經好爆
同埋本身已經有E41
本身A47定A47X其中一個目的
係為而家冇機場線既地方提供服務
係lee個層面上A47X放大埔墟站其實有合理之處
兼且唔會同而家E41做同一堆客

當然我唔否定既係而家咁做法未必對成個大埔都好理想
當初我都係覺得成件事係傻仔行為
但亦唔係完全講唔通
特別是落到區既反應又同想像中唔同

2/3.
個人睇法:
而家不論龍運定城記都大力開展A線
龍運者為甚
原因係以前A/E線只係機場同東涌分工
到而家可以睇到A線將會主打客運大樓同港珠澳
部分E線應該就會要入東涌北
變相有更多空間去開更多路線
A47X成功定係失敗難下定論
但最起碼佢開到大埔墟站一帶既客源
which is一直都係被ignore既一個地方

而家既情況
E線肯定唔會有得大郁
靠既唯有係不斷開A線補位
有客既自然想收貴D推去A線
通勤既要轉車亦冇得走雞

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 精闢見解

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
fabregas820 發表於 2016-8-22 12:55 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-8-22 04:32
其他路線點行大埔左轉右轉都係會轉走晒D客(有E車的情況下,各區唔爭取條 ...

好同意師兄所講~~~~一係拉E41去遠D  太和好似71K咁出泳池 之後去到東涌去埋映彎園等地方~拉長佢黎做~  做成A47X( 如可以大埔加站)  加站後都快E41   20MINS-30MINS  就做得起A47X
fabregas820 發表於 2016-8-22 12:58 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-22 12:51
1.
綜合唔同基本因素既話大埔中心係唔錯既選擇
但問題係本身個站已經好爆

佢個站位係嫁~電梯落去就係站~隔離全部K巴~隔離有75K 74K 64K   (眼見而家都有班應該係75K 74K 64K   )住既人搭A47X 方便轉車~
當然D人嘈既係K巴去大火坐47X  貴個原先方案  30.9
K巴我唔知幾錢~當4蚊~4+27.7  31.7~比原先方案  30.9貴
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-22 13:01 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-8-22 04:32
其他路線點行大埔左轉右轉都係會轉走晒D客(有E車的情況下,各區唔爭取條 ...

而家A線將會多一個客源
which is E線係去唔到

點解我會話事到如今不如A47全日
睇既都係大埔仲有位未覆蓋到
白石角大學一帶龍運心郁郁其實都想做

依而家既玩法
抬條E33P非繁做A33S
我又唔信真係完全冇人搭
反正而家A線客量唔高都可以狂開
我都唔同意成條A線同E線重疊咁開

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
fabregas820 發表於 2016-8-22 13:11 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-22 13:01
而家A線將會多一個客源
which is E線係去唔到

如改線不如
大火
廣福村
新興花園
富亨( 74K,75K 個個站的話就唔洗兜個圈)
直上公路~
Alex_Tsang 發表於 2016-8-22 17:41 | 顯示全部樓層
fabregas820 發表於 2016-8-22 13:11
如改線不如
大火
廣福村

要改就行埋太和梅樹坑出林錦交匯處上公路,要行晒成個大埔就每個客源都要去,而唔係招呼左大埔中心唔招呼梅樹坑,招呼太和唔去富亨。

反正咁多人覺得在區內混三十分鐘先上公路也沒所謂,最緊要樓下有車,而沒有考慮過等到車內沒有位坐,究竟係會上定係再等呢?港人思維永遠要方便自己,而唔係如何善用公共交通系統換來的便捷,如果認為樓下無車係唔可以,咁就唔好去搭飛機,平日返工唔好坐東鐵了。
YY487 發表於 2016-8-22 17:47 | 顯示全部樓層
Alex_Tsang 發表於 2016-8-22 17:41
要改就行埋太和梅樹坑出林錦交匯處上公路,要行晒成個大埔就每個客源都要去,而唔係招呼左大埔中心唔招呼 ...

如果條線未上公路已經冇位坐,即係證明條線客似雲來
如果條線上到公路都唔使企,即係證明條線載客率唔掂
你而家就係話,條線冇人搭就係好,巴士公司蝕錢搏加價就係好
我完全唔明閣下言論嘅邏輯係邊

簽名被屏蔽
Alex_Tsang 發表於 2016-8-22 18:43 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2016-8-22 17:47
如果條線未上公路已經冇位坐,即係證明條線客似雲來
如果條線上到公路都唔使企,即係證明條 ...

我何來有說過沒有人坐就好,請睇清楚先講。

點解咁多人未開就講係廢線,第一港人方便慣了,只要唔在樓下就已經係垃圾。第二因為係建制派議員建議獲通過,依個係政治考量多於實際操作,因為好多人已經將固有反建制思維注入民生服務內,只要唔係泛民的人提議就要反過徹底。

政治與我無關,日日對住一班政治演員在工作上週旋已經十分疲憊。

在大埔,基本上除了林錦均益士多打後,汀角路大埔工業邨打後去大埔墟站坐的士去轉車多個十五分鐘,大部份地方都可以十五分鐘內到大埔墟車站,轉多一程車集中一個地方出車,唔係好過走晒成個大埔要三十分鐘先上到公路唔好嗎?好多時候意氣用事不是解決問題,要講實際操作,有沒有效率,我睇唔到行完成個大埔的A47X有幾有效率!