hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間
開啟左側

[路線消息] 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間

GK3258 發表於 2016-8-20 21:47 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2016-8-20 14:21
今日下午所見,部分龍運A線客量:

A47X: 0(1400機場開)、~6(1500機場開)

A47現時客量都已經上升唔少,證明唔洗轉車dou多少量路都係有客源,反而即使A47X觀感幾好,都唔代表係咪真係有客源,呢幾日相信巴迷佔左唔少比例。龍運今次發脾氣得黎累死自己。

橫看香港巴膠
siusiupeople 發表於 2016-8-20 22:03 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-8-20 21:47
A47現時客量都已經上升唔少,證明唔洗轉車dou多少量路都係有客源,反而即使A47X觀感幾好,都唔代表係咪真 ...

無野既, 到時條線交唔到成績搵班建制垃圾算帳仲好,
龍運大可以要脅佢地唔行番原方案就成條取消.

簽名被屏蔽
TP人 發表於 2016-8-20 22:13 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-8-20 21:47
A47現時客量都已經上升唔少,證明唔洗轉車dou多少量路都係有客源,反而即使A47X觀感幾好,都唔代表係咪真 ...

龍運點會累死自己?
開咁多載空氣 A 線,
隨時出年唔駛做回贈優惠之餘,
仲可以申請加價
巴士公司點會死錯人

今日係咁椅去過大埔總站 (亦係大埔唯一上客站) 湊熱鬧,
除巴士迷之外, 係好多街坊行過都埋去睇吓 A47X 係乜嘢,
仲用手機影相,
之後街坊都唔係即刻搭就走咗
究竟有幾多人會於之後的日子揀番坐佢?
真係要俾番一頭半個月佢先知
不過起碼九月四日,大家一定要識揀先

創出自己一片天空  重新領回自我國度
GK3258 發表於 2016-8-21 02:25 | 顯示全部樓層

TP人 發表於 2016-8-20 22:13
龍運點會累死自己?
開咁多載空氣 A 線,

唉做數還做數,既然想減少營利不如推短暫優惠,又打好自己品牌又可以乘機promote自己線,例如一日一條免費,總好過呢條載空A47X。有無得加句“一小時一班,有客即開”,明知如果大埔一個站無客就點都唔會有客,咁不如唔好開算吧啦。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 總好過呢條載空A47X

查看全部評分

橫看香港巴膠
ksmbh 發表於 2016-8-21 03:04 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2016-8-20 19:06
睇完大埔谷既討論,A47X既受歡迎程度竟然比想像中好,至少有一班係咪都要轉車既人,例如汀角路沿線同火車站 ...

火車站都做到一堆轉車屋苑客既
話曬成堆shuttle停
不過我覺得都係應該兜埋大埔中心
至少cover到火車站同大埔中心兩個轉車點先
最多唔夠客就兜埋大學站
做埋酒店客夠穩鎮~
dtfaiwong 發表於 2016-8-21 13:33 | 顯示全部樓層
兜就一定多客?如果係嘅話舊嘅A33應該就好客,結果大部分人都係搭輕鐵去番市中心坐E33,究竟要轉車係唔係咁大問題?
如果係掉轉A車兜哂成個大埔但E車係火車站直去,咁E車又係唔係會冇人坐呢?
bestwishes706 發表於 2016-8-21 13:55 | 顯示全部樓層

dtfaiwong 發表於 2016-8-21 13:33
兜就一定多客?如果係嘅話舊嘅A33應該就好客,結果大部分人都係搭輕鐵去番市中心坐E33,究竟要轉車係唔係咁 ...

係要合理地兜,對良田客黎講,258D已經慢,A33去到兆山已經趕客啦

加上佢唔入碼頭,既然要轉車,點解要搭佢先

點樣合理兜又唔趕客?良田入紅橋之後行屯門公路,或者跟N30P走線,已經好好多
carson911 發表於 2016-8-21 13:56 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-8-21 03:04
火車站都做到一堆轉車屋苑客既
話曬成堆shuttle停
不過我覺得都係應該兜埋大埔中心

A47X用返首輪建議走線就可以
如果兜大學只會同A47重疊
88開線啦
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-21 16:04 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-20 18:33
呢種講法唔太make sense。

稍為有少少地理、城市規劃常識嘅人(可惜呢班保皇黨區議員無)都知道,富亨、 ...

假設龍運真係好醒的話現有A47X做法其實唔係講唔通
郊區人口的確冇咁多
但同時本身冇選擇可言
對於一班本身就會轉車既人A47X其實唔差
大埔墟站附近本身亦有兩個選區既客源坐陣
龍運亦醒水地減價
睇返片之前A47X走線基本上差唔多半個鐘先出得公路
成本亦都唔少

其實成件事如果A47X一早就係而家個方案既
未必會有咁大反響
最多只會係其他區希望有份
而唔係本來有份變做冇份

最後就係睇龍運醒唔醒既時候
如果A47最後想全日
用途變為填補太和同富亨既空位
咁成件事應該就會唔同好多
當然我會懷疑龍運係唔係真係咁醒
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
FBI2 發表於 2016-8-21 16:10 | 顯示全部樓層

TP人 發表於 2016-8-20 22:13
龍運點會累死自己?
開咁多載空氣 A 線,

龍運最想做係:
盤數差>用機制加價>唔加A線價同時E線加雙倍價>E線條條兜東涌北兜到區外客都驚>A線食埋講豬O

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工