hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運巴士A33轉全日消息
開啟左側

[路線消息] 龍運巴士A33轉全日消息

nokia 發表於 2016-8-27 17:24 | 顯示全部樓層

好心龍運喇!

一個屯門,攪到亂七八糟,
先嚟通宵版大混戰,N30、N30P、N30S、NA33,都唔知邊條打邊條,大佬呀!啲遊客可能一年去一次旅行,要乘客記咁多?不如搭的士冇咁嬲!

跟著宜家又考考大家記性:日間版大兜亂,
A33(係豐景上A33以為直入機場,點知去了黃金海岸)、
A33特快(同之前唔特又乜分別?)、
A33P、
E33、
E33P,
大佬呀!咁複雜,不如每小時開一班A52、A58、A59、A60、A66、A67,好似大家都有認識吧!

究竟龍運下次會玩啲乜嘢?去迎接港珠澳大橋通車呢?

shakugan2005 發表於 2016-8-27 19:28 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2016-8-27 17:24
好心龍運喇!

A59已經停止服務超過十年, A58更停止服務超過廿年, 請改搭輕鐵
bestwishes706 發表於 2016-8-27 19:46 | 顯示全部樓層
好心龍運喇!

其實機場巴士有自己一套編號系統,不過我都覺得需要重組下

不如咁,新路通車後,趁堆巴士線重組

將龍運30系編號全改,行新路路線改編50系,唔行新路就統一編40系

即係假設
A31P-->A51
A33-->A52
A36-->A55
A37-->A56
A43-->A59
A43P-->A59P

53 54 57 58預留

唔行新路就
A31-->A45
A32-->A46
地鐵屯門線MTR 發表於 2016-8-27 22:46 | 顯示全部樓層

A33 咁樣開真係好易令人搭錯,我都幾同意拉其中一條去富泰方便多D人。

A33:
呢家A33(經青公)路線,屯赤開之後轉為掃管忽開,經置樂、友愛、豐景園、屯碼上屯赤

A33B:
富泰、兆康、良田、山景、龍門居、湖山路上番皇珠路,屯赤開左之後經蝴蝶入屯赤

咁應該屯門大部分人都方便左

kmb63x 發表於 2016-8-28 02:11 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2016-8-27 17:18
虎地個站咁偏僻真係好難吸引富泰兆康客囉  ...

富泰有條超密既k51要轉車同藍地比方便好多就算藍地行經藍地交匯處、青麟路去建生都經唔到富泰..
虎地啱啱就晒兆康富泰,朝早富泰啲人都會去等63x/960x.. 遠佢地就唔會行過去等

andy92 發表於 2016-8-28 09:33 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2016-8-28 02:11
富泰有條超密既k51要轉車同藍地比方便好多就算藍地行經藍地交匯處、青麟路去建生都經唔到富泰..
虎地啱啱 ...

你試下拎住喼由兆康苑拉去虎地巴士站先再講喇

虎地朝早等車果D人我諗來自疊茵庭多過富泰 ...
kmb63x 發表於 2016-8-28 09:59 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2016-8-28 09:33
你試下拎住喼由兆康苑拉去虎地巴士站先再講喇

虎地朝早等車果D人我諗來自疊茵庭多過富泰 ...

置樂/卓爾居既人要搭機場巴士唔係又要拖住個喼去市中心所以經青麟路果邊入建生再跟k58經良田會係停虎地既alternative..但富泰就會遠左
kiwai 發表於 2016-8-28 10:24 | 顯示全部樓層

好心龍運喇!

先嚟通宵版大混戰,N30、N30P、N30S、NA33,都唔知邊條打邊條,大佬呀!啲遊客可能一年去一次旅行,要乘客記咁多?不如搭的士冇咁嬲!
其實有幾亂?
只要去最近自己屋企的龍運巴士站, 睇下站牌上有咩N線, 咪知有咩車返自己屋企囉

epsilon 發表於 2016-8-28 22:54 | 顯示全部樓層
城巴啲過海線/北嶼線開超多分支就德政,
龍運開多幾條主線就係混亂。
tonyton 發表於 2016-8-28 23:36 | 顯示全部樓層

好心龍運喇!

咁邊間航空公司去邊個PORT我又洗唔洗記埋先去旅行?
你都識講一年一次
唔洗識記呀?..識去之前搵定咪得