hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運巴士A33轉全日消息
開啟左側

[路線消息] 龍運巴士A33轉全日消息

shakugan2005 發表於 2016-8-24 22:38 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2016-8-24 21:49
A33快版本可能是註定失敗版本
原因:
服務範圍同E33相同

收到咁貴放邊都冇用, 頂盡都係收T39個價, 不過當時T39客量又如何先?
JCSCANIA 發表於 2016-8-24 22:40 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-8-24 21:29
A31P唔算廢線嘅

佢個樣真係想等蝕錢之後申請加價

A31P, 點樣呢?好不好方便呢?
KG1428 發表於 2016-8-24 22:40 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-8-24 22:38
收到咁貴放邊都冇用, 頂盡都係收T39個價, 不過當時T39客量又如何先?

T39是取代屯門<>東涌渡輪服務
客量無得同A33比

最好A33放在屯門碼頭會好D
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
JCSCANIA 發表於 2016-8-24 22:43 | 顯示全部樓層

A33 常規班或特快班咁亂晒呀!

不如分開最好, 給乘客睇清楚A33或A33X
shakugan2005 發表於 2016-8-24 22:47 | 顯示全部樓層
JCSCANIA 發表於 2016-8-24 22:40
A31P, 點樣呢?好不好方便呢?

唔走去加234B班, 甚至53都話建議減班, 汀九深井一帶根本支持唔到條咁既線, 只不過A31要兜青衣本身已經唔快先令A31P睇落正常D
shakugan2005 發表於 2016-8-24 22:55 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2016-8-24 22:40
T39是取代屯門東涌渡輪服務
客量無得同A33比

咁T39客量點先? 渡輪客量又點先?  富泰開既A33已經有版睇, 當時富泰開既A33都好似係經屯門碼頭, 就算擺落屯門碼頭開又有咩分別? 依家頂多睇下黃金海岸酒店食到幾多客, 但上路班次肯定客量極低
KG1428 發表於 2016-8-24 23:03 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-8-24 22:55
咁T39客量點先? 渡輪客量又點先?  富泰開既A33已經有版睇, 當時富泰開既A33都好似係經屯門碼頭, 就算擺落 ...

屯門碼頭有跨境渡輪服務
A33放在屯門碼頭無咩問題
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
dogdog002 發表於 2016-8-24 23:29 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2016-8-24 23:03
屯門碼頭有跨境渡輪服務
A33放在屯門碼頭無咩問題

其實澳門有船直接去香港機場

再講TurboJet有車送客由屯門碼頭去機場

fw1321 發表於 2016-8-25 04:07 | 顯示全部樓層

其實由富泰年代到宜家 A33 客量都唔好, 除了貴之餘係本身班次太少, 要真係咁岩去到機場
咁岩時間先會坐囉。反而宜家全日係會吸引到一定數目既機場客, 尤其係 E33 本身客都唔少,
有時想擺件行李都唔易。同埋唔少客去機場都唔鍾意兜後勤區果堆令人頭都暈既迴旋處。

不過正如樓上好多人提到, 最大敗筆都係 A33 兩條走線都用相同編號... 快線沿途果班客
上了慢線, 兜埋青山公路, 同 E33 兜後勤區既時間唔會差太多, 如果咁唔好彩撞正朝早
塞哈羅既話就真係哈哈哈...

其實如果最後 A33 快線係諗住做到 20 分鐘甚至更密, 我覺得慢線直情應該拆出嚟行第二度啦,
市中心果邊根本就唔需要條慢線存在。

話時話, 如果屯門公路擠塞, A33 快線既然唔駛停轉車站, 係咪會改行欖隧呢?

lsc04d11 發表於 2016-8-25 08:37 | 顯示全部樓層

屯門站263排隊位有banner宣傳a33特快,50分鐘直達機場,相片後補。
最勁係a33,經青山公路,班次 隻字不提。
鬼估到a33特快係一條線,a33又係另一條咩?
睇黎962b/962s可以改名做962b及962b特快。。。