hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解會冇太古坊紅隧全日特快?
開啟左側

[問題] 點解會冇太古坊紅隧全日特快?

S3BL100 發表於 2016-9-1 13:02 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-9-1 12:10
無論係單方向定係雙方向, 無論係當日RDP定今日既客量發展...事實係118都少左客在先~
你要好似搞112X咁用 ...

118 少左兩成客,但少左客既只係一個方向,你就假設可以 20% 除以二去計算減幾多車,本身已經係基於錯誤假設

如果另一個方向本身已經係頂緊閘,咁減 10% 車會令到個別時段經常有人上唔到車

同埋當日提議減兩車係基於兩樣野:
1. 城巴以為改完路可以減時改時段,減兩車都唔影響班次,
但九巴一方面要保障自己利益,另一方面佢地本身未改路前都係唔夠跑要私牌,
爭持後最後都係改唔到時段,亦因此除上繁港島方向外基本上無減過車
2. 以當日客量,減兩車可能九龍方向都仲夠載

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-9-1 13:24 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-9-1 12:32
岩, 所以都係果句, 避風和果個站真係一個備選, 而唔係一個一改就一定要咁做既捆綁式條件~

另外, 你既講 ...

非繁有條件拆,同時係咪無需要拆?112 連非繁都過鐘搞到每轉頭尾要各私兩部車,
再者你地班人嘈旺角無左架快少少既車落炮台山北角嘛

下繁更加唔使講,有幾多人下繁至深夜要入銅鑼灣?班班 112 都坐爆?

至於上繁,其實有 110 已經食左唔少紅隧口客,另外要留意既係 112 紅隧口埋站前到底有幾多乘客,當中又有幾多係 sogo 前落晒車。
反正紅隧口落天樂里仲有 101 111 116,係咪真係唔拆得,我又會懷疑。

反而擔心下 112 116 之間相互搶客仲實際

fb.com/scientisthk2usa/
stevechau 發表於 2016-9-1 13:54 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-9-1 12:48
而家一單時間已經計算左呢樣野,但一個時段的長度並無計算一單行車時間在內,
而時段基本上唔改得,否 ...

係就係...不過大家個出發點由當日到而家對改線既出發點都有唔同...
我亦都只能夠話唔係我或你邊個錯, 只係出發點唔同著眼點都唔同JE~

講到呢度, 早就知道版友你既出發點係總之改到野行先, 而未去理改到D咩出黎~
而我就比較係搞好左個PLAN之後先再諗到底巴士公司/TD受唔受~
因為小弟既諗法往往就會見到版你既類似建議會COVER得唔好, 而118既教訓就話比大家聽...
COVER得唔好寧願唔要...夾硬食左到頭來仲大頭佛就煩~
呢樣小弟比較似樓主既諗法~

而如果好似版友你既出發點去諗..事事先以巴士公司肯唔肯做/改為前提既話...
到頭來就會出現一D好符合巴士公司利益, 但乘容又唔係好睇既結果...
就好似當日巴士公司利益立場, 18X牌面都好正GA...
到頭來因為唔係從客既角度出發, 咪一樣比人鬧到飛天...倒不如件事唔發生好過~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 倒不如件事唔發生好過~

查看全部評分

stevechau 發表於 2016-9-1 14:00 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2016-9-1 12:50
曾幾何時,我試過夜晚十點等車返紅隧口,發覺北角至炮台山寧死等102都唔願意上連續3架的112,仲有天后外 ...

因為夜晚10點入紅隧已經唔會塞車...的確死等102會比112快過海...
果段時間既112應該係SOGO同鵝頸上客都會花唔少時間~

106我真係唔熟, 所以咁多版以黎我都唔斑門弄斧, FOCUS返係幾條西九紅隧線度就算~
可能106X真係做到大家講既野, 不過我都係唔熟佢...

而講真, 當上繁打爆兩架118果陣, 我係後面車排隊見到既係...
3-4架102/P等埋站仲要架架頂閘走咁滯...102/P加埋301堆吉車就搞到後面塞死兩條行車線都係巴士...
仲要有時塞到隧道/巴士公司職員將D只係坐滿窗口位既101/111趕佢地寺唔埋站直入隧道...
(點解我坐既102/112唔可以咁T^T)

stevechau 發表於 2016-9-1 14:04 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-9-1 13:02
118 少左兩成客,但少左客既只係一個方向,你就假設可以 20% 除以二去計算減幾多車,本身已經係基於錯誤 ...

繼續講落去既話, MAKE SENSE D諗...唔係我計果條數有問題...
而係抽車既方式有問題...數據上無錯, 減10%車出黎都4架...
咁118提速呢單野完全係從柴小角度考慮而將天后-北角陪葬時...
佢洞車係應有之義...而減完之後柴小唔夠車, 係自己區內搵返足夠車數比118填數都係應有之責~
我地係咁講118提左速少左客同時唔減車, 其實係"佔晒便宜賣口乖"的~

不過講真, 而家既早繁118我係CSW等車都覺得佢疏左~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 從柴小角度考慮而將天后-北角陪葬.

查看全部評分

stevechau 發表於 2016-9-1 14:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-9-1 13:24
非繁有條件拆,同時係咪無需要拆?112 連非繁都過鐘搞到每轉頭尾要各私兩部車,
再者你地班人嘈旺角無左 ...

首先, 唔係單單旺角無左...而係整個西九龍都無左...
過鐘問題唔係乘客帶比巴士公司的, 咁點解要乘客找數先??

下繁至深夜要入CWB既客的確唔多, 有記憶力既版友都見我曾經問過...
有無可能係下繁之後將112既車撥去102/118幫手...
而得到既答案係, 時段相沖, 愛莫能助...同時下繁過後既112北行依舊多客要清, 無法幫忙~

如果單計上繁, 112紅隊口前的確少客...同118/102上車既情況差不多~
反而102P既表現係最好, 至少坐滿窗口位先~
不過當日118提速就係用左呢種思考方式去定位, 以為只要係紅隧口解決到個問題...
咁成個西九龍都會無事....咁就搞左個由110補位既怪物出黎...
然後紅隧口前既位全數真空...由當日118未提速前到今日已經講過好多次...
呢組線要考慮既重點唔單止係紅隧口....而係由CSW到紅隧口既覆蓋+過海後幾條線既走線同COVER都要好好考慮~
所以點解話唔拆得112住, 係因為單靠拆112冚唔掂隻鑊~

亦都所以話, 點解要搞呢兩條線, 可能唔只要2拆3...係有可能要拉埋117入局就係咁解~
當然, 而家觀望緊南港島線通車後, 171有無可能兩巴都放到車出黎比102P全日左先~
因戚單係要102P全日, 可能用車數未必需要好可觀既數字就得~
ahken 發表於 2016-9-1 15:20 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-9-1 14:17
首先, 唔係單單旺角無左...而係整個西九龍都無左...
過鐘問題唔係乘客帶比巴士公司的, 咁點解要乘客找數 ...

唯一寄望沙中線快D開打救下東區(非柴小)人啦
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
stevechau 發表於 2016-9-1 16:58 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-9-1 15:20
唯一寄望沙中線快D開打救下東區(非柴小)人啦

等多幾年LA...會展站仲係我OFFICE腳底掘到無日無之...
hadboy5 發表於 2016-9-1 18:35 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-9-1 14:00
因為夜晚10點入紅隧已經唔會塞車...的確死等102會比112快過海...
果段時間既112應該係SOGO同鵝頸上客都會 ...

102P都叫頂閘的話,咁101,111,118同116果D叫咩?我朝朝見比較吉就係102P,反而102甚少見到有車,最密就係102P同301,仲有勁多人死等102而唔等112去銅鑼灣
053h4 發表於 2016-9-1 18:54 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽