hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解會冇太古坊紅隧全日特快?
開啟左側

[問題] 點解會冇太古坊紅隧全日特快?

hadboy5 發表於 2016-9-3 08:17 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-9-3 01:01
而家110堆特最好搵既時間其實大約得半粒鐘(畀盡八個字)既時間,
所以似乎朝早都唔係好大必要開112X係真... ...

110服務範圍細,只覆蓋到尖沙咀,不能夠同118覆蓋曬深油旺比較,紅隧口條龍已經話俾人接近食曬以前118去電氣道的人
brianso198 發表於 2016-9-3 10:34 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-9-3 08:17
110服務範圍細,只覆蓋到尖沙咀,不能夠同118覆蓋曬深油旺比較,紅隧口條龍已經話俾人接近食曬以前118去電 ...

倒返轉講,
紅隧>北角最大舊客其實係朝早,
拎呢條110去做呢個位我覺得無錯...

反而112X朝早格硬拆線既話爆煲係真,
因為112本身朝早班次唔係密車,
而朝早條路又唔係塞到接受唔到既時候,
似乎無咩需要朝早走去拆112...

stevechau 發表於 2016-9-3 12:31 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-9-2 22:21
102 清風街走人係唔可能發生,維園同景隆街/皇室堡都係客倉

同埋途經繁忙路段,唔係新發展區,又唔係 ...

維園都仲可以靠時間差不多既112...景隆街就真係煩...
但要入景隆街, 咁102點改都唔會快~
如果以你既睇法, 你都只係證明左我地兩個都一樣不合理、不能成立,唔理乘客流向
stevechau 發表於 2016-9-3 12:37 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-9-2 22:59
乘客既係唔會 care 巴士公司既營運問題,但係巴士公司亦唔會實行一個唔合乎佢地底線既方案

不斷去提一個 ...

你咪繼續妣面計數LOR, 地圖派天才~我對你呢隻牛彈左咁耐琴你都係唔明時,大家都係牛JE...
最重要係...你唔同我地, 你講得出呢D野其實側面證明緊你現在唔係客~
所以你紙面計數真係靚GA, 純數據我BUY你GA...但你始終都唔明, 客人坐車係比錢要車坐, 唔係比錢睇你計完數少左車/服務~

就你碩尾站果點...景隆街係最可以忽視的一站~

我唔介意你繼續為巴士公司發聲GA...講咁耐都係各自表述, 而我不停咁好似當日118咁比你屈緊之MA~
你咪繼續一箱情願感性地去發表好似理性但唔MAKE SENSE既數字LOR~
stevechau 發表於 2016-9-3 12:38 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-9-2 23:16
112X 就算要做埋上繁都唔係問題

至少九巴仲有條 118,當日改快後的確無咁左一班上繁北角客,

你呢個唔係數學事實, 係數學上先假設而家已經載得晒而分餅~
但真正既現實係, 而家102+112係唔夠載LA~ 認清事實未呀?
肯去搭車未呀?? 搵到標準未先??
stevechau 發表於 2016-9-3 12:41 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-9-3 00:27
112X朝早極其量只可以做單邊,
因為112朝早九新都極度疏車...

所以咪講左唔夠車做唔拆得LOR...係有人唔理現實所以硬係唔明JE~
stevechau 發表於 2016-9-3 12:42 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-9-3 00:23
其實D小區會被覺得減班就會走,
特別愛秩序灣呢D尾站客係會有好明顯既感覺...

"有時快左無錯可以吸引到乘客,
但落到地如果要說服呢班人接受我覺得現階段有相當難度..."

呢度我好同意, 因為係事實...
而最大既問題係, 一有咁樣既改動就會令客覺得又想減原本既服務, 而比條疏車既快線~
仲要快左既時間等車已經等左去...即係無Q用~
S3BL100 發表於 2016-9-3 13:15 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-9-3 12:38
你呢個唔係數學事實, 係數學上先假設而家已經載得晒而分餅~
但真正既現實係, 而家102+112係唔夠載LA~ 認 ...

你搬緊龍門

之前係講緊頂閘,而家就講緊唔夠載

繁忙時間當然唔好期望紅隧口第一班車上到,但運載力係咪少過需要搭呢幾條線過海既人數?
清客速度係咪慢過人龍增長速度?

下繁堅拿道橋底個站,又係咪長期有大量乘客積聚,長期要等第二三四班車先上到?
事實係,112 下繁實際班次密到傻,當然唔少班次頂閘係真,但只要開得快少少,或者中途起載同正常班次夾時間夾差左少少,
已經可以仲有唔少企位過海,甚至仲有空位過海

咩係唔夠載?當日為左開 18X 而搞 720,搞到下繁灣碼等成個鐘先上到車,果D就叫唔夠載

如果 102 112 真係好似你講到咁唔夠載,巴士公司晨早就唔拆線都加大量車落去,加到夠載為止,反正「唔夠載」根據現有機制已經可以加班

或者好似當日 720 咁,或者岩岩改完 118 之後的 102 紅隧口南行,連續幾日到一個星期都唔夠載,趕客趕到夠載為止…

根本拆完後,用返現有車數,102 變 102+102X,112 變 112+112X,每個時段都可以開多至少兩班車,即係運載力仲多左,
如果而家夠載的話,到時點會唔夠載?

而且,拆完後,用現有車數,可以開更多班次,增加運載力,亦有條件唔會令短線班次減太多。
呢個係純粹用算術得出來的結果,呢點亦同客量無關,唔會因為而家客多或者客少而推翻呢點

同埋講真,如果 brianso198 兄講既情況屬實,反正紅隧口朝早返北角炮台山乘客,110 都食得七七八八,
我又唔介意 112 只係上繁打後先拆喎,反正主要都係為左北角炮台山居民快少少返屋企

依照你的理論,頂閘就係唔夠載的話,咁當日 68X 唔應該拆條 268X 出來,
十幾年前 70X 唔應該拆 277X 出來,269C 唔應該拆開 268C 出來,仲有 297 都唔應該拆一條唔做九龍灣的上繁特別線1 297P 出來
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-9-3 13:31 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-9-3 12:37
你咪繼續妣面計數LOR, 地圖派天才~我對你呢隻牛彈左咁耐琴你都係唔明時,大家都係牛JE...
最重要係...你唔 ...

客人唔會知道甚至唔會明白巴士公司運作上的實際情況同考慮,但唔代表呢D問題唔存在唔需要考慮

你就覺得因為客人唔會知呢D問題,所以呢D問題就唔存在,唔使理,仲話人為巴士公司發聲。
我問你點樣解決果幾點最低要求同局限,問你打算點樣說服巴士公司執行你心目中的方案,定係一廂情願覺得佢地一定會照做,但你完全無答過。
呢種鴕鳥心態,最後咩都唔會做到、爭取到。此 post 已完

(不過再加多句,實際上又唔見得你好以客為本,否則就唔會出左唔做景隆街生意/叫人避風塘行返入銅鑼灣既建議)

fb.com/scientisthk2usa/
ahken 發表於 2016-9-5 09:50 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-9-2 19:03
個人覺得捱到去南港島線通車, 成個港島區都應該多左資源搞野...問題係唔知TD比唔比搞~
...

我睇TD咁偏幫柴小巴士公司, 唔樂觀的

都係只會出番官方/職員標準答案: 請乘102/112
截至2023年3月2日, 已有877累積積分