hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 城中金句:「我有壓力,你有壓力……」 ...
開啟左側

城中金句:「我有壓力,你有壓力……」

500 發表於 2006-5-23 23:37 | 顯示全部樓層

事實上,香港人的壓力皮質醇日日都增加唔少……
238X 發表於 2006-5-23 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2006-5-23 23:37 發表

事實上,香港人的壓力皮質醇日日都增加唔少……

係呀,甚至有時去到呢度都會見到好多唔順眼既文...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
500 發表於 2006-5-23 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-5-23 23:42 發表

係呀,甚至有時去到呢度都會見到好多唔順眼既文...

呢度就話可以skip post,但係出邊就唔得啦。
da54 發表於 2006-5-23 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Bristoll5g 於 2006-5-23 23:13 發表
現時光明頂陶傑在講

陶傑講得好呀,直指阿四眼哥哥辭匯唔得、怯懦...
當然亦都鬧埋個阿叔、冷眼旁觀者.....
再鬧埋香港文化水平差、公民教育差~
真係好正~

「有緣我地會再見」,哈哈!
至於你們信不信?反正我信了
238X 發表於 2006-5-23 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2006-5-23 23:49 發表

陶傑講得好呀,直指阿四眼哥哥辭匯唔得、怯懦...

1.
咁想點呀?除非自己已經係「肥斯大隻」
(第二個字肯定錯,但諗唔到其他字)
否則唔通佢真係唔驚被人打咩?

除非陶生肯定佢有足夠既力量 (蠻力) 去抵禦
個阿伯既任何攻擊喇...

2.
唔得...
我都有同同事咁講過,唔知佢個意思同
我個意思一唔一樣...

3.
或者你自己設身處地,個阿伯既反應亦可能
係意料之外... 當場打突亦唔係奇事。

原帖由 da54 於 2006-5-23 23:49 發表

當然亦都鬧埋個阿叔、冷眼旁觀者.....
再鬧埋香港文化水平差、公民教育差~
真係好正~

我諗佢既言論可以教識我咩野叫做「各打五十大板」...

文化水平差... 如果陶生果句「辭彙唔得」、
「文化水平差」同我既解讀同一意思,咁呢 D
文化水平亦似乎唔係咁值得嚮往...
TP人 發表於 2006-5-24 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 23/5/2006 21:46 發表

下?好似唔係同一單woh...岩岩睇完...唔同車woh

阿叔係架 3ASV 度責罵四眼哥哥,
唔代表阿叔一定要係果架 3ASV 度俾警察拉,
也不代表阿叔只懂責罵四眼哥哥而無做其他出位事情
話哂阿叔曉行曉走,
唔會日日搭同一架 3ASV

「阿叔責罵四眼哥哥」同埋「阿叔俾警察拉」一定唔係於同一個空間發生,
問題係兩件事的主角是否同一人
創出自己一片天空  重新領回自我國度
500 發表於 2006-5-24 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-5-23 23:59 發表

1.

2.
辭彙唔得...
我都有同同事咁講過,唔知佢個意思同
我個意思一唔一樣...

3.
或者你自己設身處地,個阿伯既反應亦可能
係意料之外... 當場打突亦唔係奇事。

強出頭都需要一定的「資本」同「能力」,斷不能話點就點。
因為果個阿伯係尾段的話已有發神經的跡象,再搞落去分分鐘連自身安全也難保。

果位sales都係想全身而退姐(做得好唔好睇另一回事),唔通真係搵命博?
佢係受驚底下都可以有如此的應對已經好野架啦。(以我的standard黎講)

又,sales用「老闆」,某程度上反映出佢果位頂頭老闆的性格係同佢一樣咁惡死。

文化水平差... 如果陶生果句「辭彙唔得」、
「文化水平差」同我既解讀同一意思,咁呢 D
文化水平亦似乎唔係咁值得嚮往...

文化水平差?係架,我做野果度的年輕人就反映晒出黎law。
最少manner越來越差的確係事實。
238X 發表於 2006-5-24 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2006-5-24 00:15 發表

又,sales用「老闆」,
某程度上反映出佢果位頂頭老闆的性格係同佢一樣咁惡死。

咁你都幾無限上綱...

原帖由 500 於 2006-5-24 00:15 發表

文化水平差?係架,我做野果度的年輕人就反映晒出黎law。
最少manner越來越差的確係事實。  

未至於粗口爛舌吧...
500 發表於 2006-5-24 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-5-24 00:17 發表

咁你都幾無限上綱...

佢一開口就叫人地老闆,一係係佢潛意識裡做o左一連串的functions,將阿伯同老闆聯埋一齊,就好似我對上的講法咁;
一係就係佢ge口頭蟬(慣o左手勢果隻)……(以下略)

我總不可能將所有可能性羅列出黎掛……

我出post時係用返我做野果套mindset黎類比佢的想法。
唔係ge話,我又洗乜用「某程度」呢?

未至於粗口爛舌吧...

Well,對人就有時惡鬥搶野講(listening都係工作要求之一,同佢鬥講野係冇用ge),table manner全無,返到公司就粗口爛舌的人比比皆是,絕非旱見現象。

NB:我都係,有時resolve某些艱難的問題到火起之時,我間唔中都會爆三幾句D/F/S-word出黎發洩。
(雖則只限於身邊一個人聽到的音量)

da54 發表於 2006-5-24 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-5-23 23:59 發表
1.

老實講類似事件我幾個月前都遇過,甚至比果位呀伯更暴力...
事緣係某日我坐巴士,有個阿叔因小事而責怪司機,不斷係度
吵吵鬧鬧,結果我頂唔順叫佢唔好咁嘈,佢就開始鬧我,佢既
態度比巴士阿叔更差,甚至成隻腳棟係張凳度好似想打人,我
都驚架,不過我照鬧返佢轉頭,兼且講到明全車乘客睇住,我
就隨時可以打 999 告佢騷擾巴士司機,佢就唔敢再點鬧,只係
繼續棟隻腳係張凳度。僵持到落車果陣 (總站) 咁岩有警察係度,
佢都急急腳走人... 當然我都怕比人打,結果都留係架車到等一陣
先走,兼且「安慰」下個司機 (新人黎既...)

老實講,邊個唔怕俾人打,但係驚到要乞尾求饒,之後又要警
告返人,我就真係做唔出.... 作為過來人,我覺得個靚仔真係
好攪笑囉... 驚就一係收聲,唔驚就鬧過;驚完又鬧,鬧完又驚,
之後仲要上電台鬧返一輪,真係唔知咩心態~

P.S. 如果有下次,我都唔敢再硬碰,不過一定即打 999 兼拍片~

至於你們信不信?反正我信了