hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 如果開拍 "巴士男" 電影版
開啟左側

如果開拍 "巴士男" 電影版

ken603 發表於 2006-5-22 14:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家齊齊幻想下
如果有電影公司開拍 "巴士男" 電影
應該有D咩野情節
係邊度取景
搵邊個做男女主角同配角
要有咩野其他閒角
pakchi70 發表於 2006-5-22 14:49 | 顯示全部樓層
TP人 發表於 2006-5-22 15:21 | 顯示全部樓層
原帖由 pakchi70 於 22/5/2006 14:49 發表
我覺得開拍巴士阿叔機會重大

巴士男同埋巴士阿叔 Mix 埋拍咪得囉
橫掂個後生仔被巴士阿叔罵至要,
聲都唔敢出多句,
與電車男性格不謀而合
創出自己一片天空  重新領回自我國度
 樓主| ken603 發表於 2006-5-22 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 TP人 於 2006-5-22 15:21 發表

聲都唔敢出多句,
與電車男性格不謀而合

應該巴士男係主角
阿叔係其中一幕的配角才對
andeon 發表於 2006-5-22 17:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ken603 於 2006-5-22 16:46 發表

應該巴士男係主角
阿叔係其中一幕的配角才對

巴士阿叔呢個角式,非林尚義莫屬..
CTB445 發表於 2006-5-22 20:51 | 顯示全部樓層
In my opinion,i think that 巴士阿叔 looks like 姜大偉
any comments?
STA 1397    CTB171/90B
kychung 發表於 2006-5-26 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 TP人 於 2006-5-22 15:21 發表
聲都唔敢出多句,
與電車男性格不謀而合

唔使
直頭將電車男裡面果個醉酒痴漢變做巴士阿叔
場景設定為有個女仔見坐前面ge一個阿叔跌左隻八爪魚落地
個女仔好心拍拍個阿伯膊頭
唸住問隻八爪魚係咪佢ge
點知個阿叔就發癲係咁指住個女仔黎鬧
仲話要渣個女仔隻手
跟住就有個後生仔企出黎同個女仔出頭
而出頭期間車上有人報左警
最後巴士阿叔就俾差人拉左(mix埋巴士阿叔第二集)
點知個男仔平時原來好怕醜好細膽
出完頭之後個男仔即刻嚇到喊晒咁口
個女仔就調轉頭安慰番佢r

後來呢個男仔返到屋企
如常咁上佢平時上開ge"齋talk"討論區度講番呢件事
點知有版友一句有意無意ge"不如追佢啦"
個男仔發覺....自己似乎有D鐘意果個女仔....
不過大家又唔識大家....好似無乜機會喎....

到左第二日
個男仔如常咁坐巴士
巴士阿伯就見唔到啦
不過尋日果個女仔都響車上面喎
果個女仔咁arm亦都望到佢r

原來為左答謝尋日個男仔救左佢r
個女仔特登買左份禮物
睇下有無機會撞番個男仔
然後將份禮送俾佢(對唔住....我唸唔到會係乜野....唔係會hermes啦不過)
個男仔接過份禮物之後全身發熱
面都紅晒咁同個女仔講多謝
開心左成日
自此個男仔就開始幻想....我可以做佢男朋友就好啦....

(唸到咁詳細....真係寫番篇小説都得啦)

南粵急行 rail.kychung.com
Octavian 發表於 2006-5-26 01:22 | 顯示全部樓層
之後係咪要加返個咁既情節 : 有次男主角漏低左部相機同門票?係某處,
呃個女既部相機係工作上要用..好急要...個女主角又急急腳去送貨

點知比女主角無意中發現個男主角原來係急住用部DC黎拎巴士大集會,
而個男既同埋朋友就冇門票而冇得入場,要係場外用傻瓜機影巴士 (仲要企正路中心影!!!!)
pakchi70 發表於 2006-5-26 09:32 | 顯示全部樓層
kychung 發表於 2006-5-26 21:30 | 顯示全部樓層

既然大家有咁多idea
而且我都真係有意思想將佢串成一篇小說
不過我就想做一個虛擬ge愛情case
設定一D情節係當主角遇到困難
上黎問問題時大家會點答
不如將呢篇文搬去A17版繼續討論呀
南粵急行 rail.kychung.com