hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 馬鞍山綫更改月台到站廣播
開啟左側

馬鞍山綫更改月台到站廣播

fuwing 發表於 2016-9-5 23:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今朝喺沙田圍站聽到已經改為
"往大圍/烏溪沙列車即將到達, 請先讓車上乘客落車"

相關帖子

dogdog002 發表於 2016-9-6 01:28 | 顯示全部樓層
可能分分鐘已經有埋 往大圍既4卡列車即將到站

alexleechaksum 發表於 2016-9-6 12:56 | 顯示全部樓層
雖然呢個廣播只係加卡前用大約半年
但係都唔駛咁hea掛

將列車廣播嘅「大圍」同「烏溪沙」剪接落「往上環嘅列車即將到達」度...
之前西鐵綫加卡前又係咁將「紅磡」同「屯門」砌落去

希望加曬卡之後會將句廣播成句錄過
另外希望馬鞍山綫嘅加卡廣播唔好淨係剪接番西鐵綫嘅預錄廣播
dogdog002 發表於 2016-9-6 23:53 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2016-9-6 12:56
雖然呢個廣播只係加卡前用大約半年
但係都唔駛咁hea掛

唔好錄好過,用市區綫果堆咪仲好

而家新錄果批陳小姐好似無氣咁,起伏又無乜, 死魚咁

以前係好有動感嫁嗎

alexleechaksum 發表於 2016-9-7 01:02 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-9-6 23:53

其實我覺得所謂「無動感」係只限前九鐵綫路
新錄嘅港島綫西延段 將軍澳綫新版 同埋觀塘綫延綫(暫時淨係聽到黃埔尾站廣播) 都唔錯
另外西鐵綫加卡廣播都幾好

我認為好似死魚咁嘅無起伏語調
係因為宜家新廣播要求慢速所致

馬鞍山綫嘅烏溪沙尾站廣播其實幾特別
我係唔鍾意東西鐵綫嘅尾站廣播同埋大圍站嘅尾站廣播咁斬開曬無連貫
RyanPun 發表於 2016-9-7 07:42 | 顯示全部樓層
話說琴日放5點幾,係石門上車,我想講個到站廣播早咗成分鐘出,架車都仲係第一城站上緊客(應該係).....呢個又係咩玩法
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
marcowong1011 發表於 2016-9-7 08:33 | 顯示全部樓層

始終Dr. Chan 唔係配音員, 唔係無時無刻都可以搵到佢錄
難免要東拼西湊, 或者合成新廣播
但我覺得當請得到佢去錄就好心補錄翻d 合成廣播, 唔好合成到就得過且過咁囉
dogdog002 發表於 2016-9-7 11:32 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2016-9-7 01:02
其實我覺得所謂「無動感」係只限前九鐵綫路
新錄嘅港島綫西延段 將軍澳綫新版 同埋觀塘綫延綫(暫時淨係 ...

好似往堅尼地城列車即將到達都差左

起碼以前會特別加重語氣係 即將 先讓 ,arriving

唉~

Haydn 發表於 2016-9-7 12:50 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-9-6 23:53

TWL往中環報下一站太子又係 (新版加左"往調景嶺沿途各站")
before and after既tone根本係兩回事

明明舊版既intonations係齊度, 新版中文都ok, 英文真係...
Kwun Tong Line呢3個字係要強調, 不過dr chan個聲線係呢度吊高得有d唔自然
Doors will open on the left個left字無拉拉dur左, 個PA細聲d都未必聽到個left字 (通常報到呢度架車開始轉彎準備埋站)

不過呢個新版PA有樣野值得一讚, 就係改善左語速, 個人認為舊版語速太快, 新版就岩岩好
alexleechaksum 發表於 2016-9-7 13:28 | 顯示全部樓層

Haydn 發表於 2016-9-7 12:50
TWL往中環報下一站太子又係 (新版加左"往調景嶺沿途各站")
before and after既tone根本係兩回事

其實我諗緊係咪因為Dr. CHAN 年紀漸長
聲線變得低沉所致 (亂噏)
可能係後製,或者係要佢提高語調搞到好似唔鹹唔淡咁

新版轉車廣播嘅 "Kwun Tong Line"用一個類似「官湯」咁嘅音調其實有啲怪

之餘堅尼地城嘅到站廣播,其實得「往堅尼地城列車即將到達」係新錄嘅
剪接到好怪雞
如果淨係前半段嚟講係唔錯嘅