hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 城新青年的質素 .....
開啟左側

[隨心一攝] 城新青年的質素 .....

petcity 發表於 2016-9-10 19:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
petcity 發表於 2016-9-10 19:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
petcity 發表於 2016-9-10 20:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ctb8107 發表於 2016-9-10 23:27 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2016-9-10 19:49
先入為主既隱性車齡我同你唔會由個價錢睇到
都係個句,批青年睇下最終行幾耐囉
...

其實我係借師兄既數據,回應返樓上有人話YM個車價返映返個使用壽命啫,因為好明顯個車價分別不大,即係無論實際壽命較一般長/短,都冇喺車價度反映
HV9990 發表於 2016-9-11 01:32 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2016-9-10 20:37
其實大型中型唔係講高度喎,好似

如果用途一樣,係咪拎架Solo黎比都得呢?

Solo最長得9.9m咋喎,你想點拎黎比較?
E200同青年長度差唔多,載客量又差唔多,點解唔可以拎黎比較?

好多時巴士公司買車咪又係拎兩個級別既車黎做比較,如果城新當初都有諗過E200既
咁咪者係拎兩個級別既車黎比較啦

又例如E200同E300係兩個級別既車黎,但E200長度又去到接近E300咁長
咁巴士公司買長單時好自然就會拎兩樣嘢黎比較啦,點解兩個級別就唔比較得呢?

咁我都講過啦係城新先咁執著一定要全低地台既者,明明Low Entry都有好既設計出到黎既時候
KCRC . Keep Moving
JCSCANIA 發表於 2016-9-11 10:25 | 顯示全部樓層

車內尾座位.
新城巴 YM 一級梯

九巴 雞拿K230UB  四級梯

九巴 富豪 B7RLE 三級梯

鐵巴 ADL E200 三級梯

愉巴 MAN NL323 一級梯

借香港巴士資源中心.

給樓主慢慢睇...
我好中意MAN好過E200,K2XXUB,B7RLE, 為man可以多些乘客座位,企位足夠!

ksmbh 發表於 2016-9-11 15:14 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2016-9-11 01:32
Solo最長得9.9m咋喎,你想點拎黎比較?
E200同青年長度差唔多,載客量又差唔多,點解唔可以拎黎比較?

短YM 10.6米設計真係唔知有咩好
架車低地台區座位少到呢
座位又頂腳到咩
根本有幾行窗口位都好難隔黎乘客唔起身起出黎
車尾話就一級梯
實則個地台係斜既
一開車班客幾難爬上尾排
城巴係執著全低地台而買
咁只能講管理層太離地
到底知唔知班客要咩
以為平都話原來咁貴就要咁'正'
新車落地真係搭親YM都聽見班客彈
尤其25A同43M....

咁多款10.6米低地台車
我覺得最差係YM同K230
你話以前土砲點差
但座位夠多
再講就算而家E200個籠都冇長DART咁正咁實用!

petcity 發表於 2016-9-11 15:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2016-9-11 18:45 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2016-9-10 19:48
咁我坐過AVC一樣有野甩左落黎,又點計呢?

一架車本身質素重要,但保養亦係重要,你講個樣野

但架車本身黎講,B7RLE 真係贏晒其他型號,B7RLE 講緊都已經 6 年車,但佢o係十幾米外行過,真係靜到聽唔到的。
如要討論,請先自貼差餉單一次
HV9990 發表於 2016-9-11 19:46 | 顯示全部樓層

「買乜車都輪唔到你話事啦」

唔夠人講就撻呢句
巴士公司買乜車唔到你話事,咁italk好多嘢都唔駛討論架啦喎,都唔到你話事架啦
咁當初討論黎做乜呢?不如將個post摺埋佢算啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
SX2327 + 1 + 10 咁當初討論黎做乜呢?不如將個post摺埋佢算.

查看全部評分

KCRC . Keep Moving