hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴無心做,就交返機場線個牌出黎拉
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴無心做,就交返機場線個牌出黎拉

DM17 發表於 2016-9-14 22:46 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-9-13 10:06
你講既情況係經常有,但世界唔係非黑即白。
隨以上師兄所說外我上星期係炮台山東行等車,某橙白綠車身隧道 ...

你最後上到架81就唔叫比人飛站啦
扮咸魚投訴高質返些少好冇

史上空前最強大戰!
cx734 發表於 2016-9-14 23:42 | 顯示全部樓層
city_alexander 發表於 2016-9-13 01:15
都唔知係咪有人無遞手截車
企係個站好似老奉一定埋俾你
玩少陣手機玩少陣捉精靈好冇

你截都無用, 佢由最外線飛站, 除非你衝出馬路, 咁唔想上客...不如私牌

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
kitarolo + 1 玩電話丫嗱,仲要隔多條行車線。.
ahken + 1 + 10 佢由最外線飛站, 除非你衝出馬路.

查看全部評分

每日在長命斜等車的乘客
HT408 發表於 2016-9-14 23:53 | 顯示全部樓層
cx734 發表於 2016-9-14 23:42
你截都無用, 佢由最外線飛站, 除非你衝出馬路, 咁唔想上客...不如私牌 ...

如果有一部車喺後面,玩424又無咩問題喎
city_alexander 發表於 2016-9-14 23:55 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2016-9-15 00:00 | 顯示全部樓層
kokchun 發表於 2016-9-13 18:13
咁又係
如果無 ETA 就真係痴痴的等等到變痴

o的人成日覺得 ETA 萬能,
但事實係一來老九 ETA 唔算十分準,二來就算你知道架車幾點到,脫班都係脫班,唔會快左有車。

昨晚先領教過老九 690 顯示城巴時段(明明目送城巴尾車走左),下班九巴 26 分鐘到(編定班次係間距係 19 分鐘),
結果係下兩班九巴 30 分鐘後一齊到,
今朝等車一開 app 就見到 93K 下班車係 33 分鐘後到站(編定 20 分鐘班),真係夠晒醒腦提神。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
city_alexander + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
38.HKT.138 發表於 2016-9-15 00:12 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-9-14 23:53

以前就無乜問題,而家嚴格黎講係有問題。
假設有輪椅客在該站等車,而停站車上已有輪椅;
假設有兩位輪椅客同時在該站等同一條線。

你可以話呢個情況係飛機撞紙搖,但唔可以排除。
曾經079就試過有部埋口定開口停站,後面架1字頭直飛
點知俾金精火眼既輪椅家屬昅到......Oh my God輪椅客呢,有啲好興乜都講到歧視。

至於乜為之飛站,投訴與否,閣下自理
嗯...如果有日各君"女神"打俾您同你講上左架乜,中途站上車見,gentleman既您幫下女神又好女朋友又好拎下野呀袋呀落車,又可能佢凍呢要為佢送上披肩;
架車到你站因為前面有架大致上同站車停左所以飛站;
男朋友既閣下上唔到車喎,由佢好冇?呵呵呵
識玩法律既,同你報埋警收信類似什麼擬"沒有接載巴士站上擬上車之乘客"都得呀⋯⋯間唔中都聽到有呢啲事,香港地啲人做得出架......

中巴帶您 睛空萬里
HT408 發表於 2016-9-15 00:27 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-9-15 00:12
以前就無乜問題,而家嚴格黎講係有問題。
假設有輪椅客在該站等車,而停站車上已有輪椅;
假設有兩位輪椅 ...

其實遇同線車飛站呢個問題都唔少見
九巴條288喺大會堂拖卡,後車係小巴站落完客抽頭走都試過
根本係個別情況
如果你話車上有親友想會合,識做嘅一定係撳鐘,佢一定要停
至於你話輪椅客,如果係同時有兩個,多數都唔會等巴士,因為大部分線都唔係密車,無人會等咁耐
38.HKT.138 發表於 2016-9-15 00:42 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-9-15 00:27
其實遇同線車飛站呢個問題都唔少見
九巴條288喺大會堂拖卡,後車係小巴站落完客抽頭走都試過
根本係個別 ...

睇你搏唔搏囉,
可以話曾經079飛中果個唔好彩 。
再者,同時間有一位輪椅客以上等車唔一定係同行;
不約而同咁有兩三位輪椅客同一站等車唔係個別事件的。

如果隔兩三個車位落完客抽頭走,襟鐘有人落都無用。
再者巴士停站係天經地義,要親友係車提點司機停站?
個站無人落仲隨時俾人鬧玩鐘;
乘客有權選擇合法登上任何一架營運中及停該站既巴士;
根本飛站就唔岩,同線都算係正常,幫前面手做下無乜意見。
余係講啲唔同線但大部分同路又奉旨飛站既車長。

中巴帶您 睛空萬里
cx734 發表於 2016-9-15 00:42 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-9-14 23:53

等左三個字, 前面部102剛剛上到頂閘走人, 部8479行外線飛站, 有人係上唔到

依段片在tcu投訴係成立

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
38.HKT.138 + 1 + 10 讚好,某隧巴飛站後上返架企位既單層81,慳.

查看全部評分

每日在長命斜等車的乘客
 樓主| neosan 發表於 2016-9-15 01:55 | 顯示全部樓層

city_alexander 發表於 2016-9-14 23:55
有次等車,黎左架10仔同101,因為10仔太多人,班客打算坐101,結果落完客抽頭走左,抽頭走左果架叫 九 巴
但我 ...

我雖然住九龍, 但返機場, 搭城巴既機會遠多於九巴, 每日返工放工我都只求有架車上,
同埋希望盡量跟時間表開車.  當然有ETA好處係, 我見到45分鐘內都無車, 我會轉去搭地鐵
或者搵另一種方法返屋企, 而唔係企大半個鐘先有架頂閘既車.