hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 開辦290X(290特快班次)
開啟左側

開辦290X(290特快班次)

GW5878 發表於 2016-9-25 16:54 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-9-24 08:50
其實當年話要爬山既始祖係城巴

行隧道係快,但九巴真心想做觀塘山生意又點計?

乜而家一句有需要/想做生意就可以騎劫格黎條線?第時碧雲道如果又話要荃灣線係咪要 290 兜去藍田?
想做觀塘山生意咪取消 13D 呢條廢線去開條 214 荃灣版,如果區佬阻事咪 13D 西邊延長去荃灣東邊延長去順利,保證冇人受影響
至於 E22A
就算有將南直達 A 線,我係區佬都 Ban 你喇
有直達 E 線改為直達 A 線,變相加價,已經唔講返後勤既人冇受惠
再者當年城巴都無意係將軍澳搞 A

講起機場線
真係唔可以唔提 A29P 開辦原因
城巴已經表明唔會降低 A29 既競爭力情況之下,開辦 A 線予 A29 未能到達地區
即係代表以下事情
(1) A29P 因為要做 A29 做唔到既康翠,所以行山就必然,並唔係因為行山時間差或者避塞車而行
(2) 城巴已經表示左行山會影響現有客源 ( 即係趕客 )
如果唔係既話,只要 A29 取消,開條跟 290A 既 A29P 已經得,但係呢個重組方法連諗都冇諗過,就係基於前述原因。

因此,話 290 系行山好既人,咪再活係自己圈子
GW5878 發表於 2016-9-25 17:00 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-9-24 09:21
A29東行係觀塘要站站停ma,最多只可以同290A比 (290A秀茂坪站站停)
不過站係普通乘客立場,2分鐘其實係neg ...

其實洗乜諗得咁煩

人地運吉個兩分鐘係康翠 + 繞道,都快左兩分鐘
睇埋 98A 特同正線再快三枝燈即係兩分鐘,即係四分鐘時間...
而且講緊快幾分鐘只係繁時最塞車時段,

如果唔係繁忙時間,行隧道個時間差距真係曉飛

不過都係果句,
如果行山 ( 翠林至彩雲 ) 係一個站都冇,我都好同意行山有機會快過隧道
kay 發表於 2016-9-25 20:02 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2016-9-25 16:54
乜而家一句有需要/想做生意就可以騎劫格黎條線?第時碧雲道如果又話要荃灣線係咪要 290 兜去藍田?
想做 ...

九巴做生意定係做善堂?

如果當年E22A逆走,肯開返條A車比將南,你覺得將南會反對?
依家將南經常聲稱自己條E22A唔夠快,話要飛走後勤區,要A29落將南又點計?

城巴唔改A29
根本你同我都知原因
唔計資源用多左,坑口會比你兜埋將南先走?

A29P從來無話因為塞車先行山,我亦都無講過類似觀點

講咁多野

點解290A/A29 battle黃大仙返坑口,結果係290A快過A29少少?

如果290A好似你講到咁唔掂,點解繁忙時間會開10分鐘/15分鐘?

無客、唔受歡迎既線,根本唔應該加班,實情就係相反

九巴亦都好現實,有客都要加班,唔通好似新創建咁,爆都唔加班咁無恥?
世界很簡單 人類很複雜
fleetline 發表於 2016-9-27 07:23 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-9-24 08:50
其實當年話要爬山既始祖係城巴

行隧道係快,但九巴真心想做觀塘山生意又點計?

不如你話番比大家聽290A快過A29原文出在邊度?

我找到的只見話290A快過E22A, 仲要試果日係觀塘道塞硬的星期六傍晚.

儲錢
3AV53 發表於 2016-9-27 10:59 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2016-9-27 07:23
不如你話番比大家聽290A快過A29原文出在邊度?

我找到的只見話290A快過E22A, 仲要試果日係觀塘道塞硬的星 ...

若果用唔塞車黎計,行啟隧東九龍走廊上西廊仲快過行老龍添。
3ASV174 發表於 2016-9-28 23:39 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2016-9-27 10:59

星期六晚既造當時搭o個個應該係我黎啦?
當日係 290/290A 第一日開,我架 290A 牛池灣村同 E22A 一齊行,結果返到坑口見返架 E22A。

不過 E22A 不嬲車手,反而 290A 新線慢又人多,當時搭 290 實快過上一班 290A 少少咁濟,
但依家班車長行熟左,唔使好似 E22A 咁片法好多時下班 290 連上班 290A 既尾燈都追唔到

同埋依家你同隧道線比要比都唔係比較 290A 而係 290 啦,
正常交通情況下,依家搭 290 牛池灣同 E22A 分手既話,架 290 會早過再上一班 E22A 返到康盛。
依家好多人荃葵返將軍澳連 290A 都照上,俾你行隧道真係快少少都無作為,山下客覺得時間好重要既一定搭左港鐵,反正將荃點快老龍一塞都係收檔。
如要討論,請先自貼差餉單一次
expertuser2004 發表於 2016-9-30 21:15 | 顯示全部樓層

心中有個諗法, 想 290 高速化, 點解不飛晒龍翔道全部車站?

呢度應快最少 15 分鐘以上, 而且有更多新玩法, 可做到 38 / 42C 部份轉車客源之外, 又可有超高速模式, 食埋獨市新客源
個人預計因本線停車站少, 速度快, 用車量較 290 / 290A 少, 並不需要太大數量額外加車, 但狗巴有心做先可以

改經上路行(跟官荃直通紅小模式), 魔爪一下新客仔, 並改經安達臣道獨市區
[特急: 荃灣,大窩口,石離,青山公路(限停),龍翔道(全段不停),清水灣道(全段不停),安達臣道 > 290 原線]
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
fleetline 發表於 2016-10-2 09:36 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2016-9-27 10:59

啟隧東九龍走廊上西廊仲快過行老龍? 我唔認同.
儲錢
fleetline 發表於 2016-10-2 09:46 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-9-28 23:39
星期六晚既造當時搭o個個應該係我黎啦?
當日係 290/290A 第一日開,我架 290A 牛池灣村同 E22A 一齊行, ...

同一道理, 而家搭E22A牛池灣同290分手既話, 架E22A都會早過再上一班290返到調景嶺啦. (假設290是20分鐘一班)

如果計西行仲恐怖, 當290和E22A在調景嶺同一時間開出, 架290去到牛池灣, E22A已經入左大嶼山.

儲錢
3ASV174 發表於 2016-10-2 19:19 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2016-10-2 09:46
同一道理, 而家搭E22A牛池灣同290分手既話, 架E22A都會早過再上一班290返到調景嶺啦. (假設290是20分鐘一 ...

你錯了,
290 同 E22A 一齊在牛池灣分手,290 要兜完坑口先見得返架 E22A 的,
E22A 踩到架車七孔流血都未必快過上一班 290 到調景嶺。

條路無乜車既非繁忙時段,一個鐘多o的已經夠 290 行完一單荃灣西返到彩明,
但 E22A 點踩都要接近一個鐘先可以由黃大仙返到康盛花園。

不過呢個 post 都唔關順走逆走事,
而係o係隧道最塞車既時間走去開隧道特慢晒車趕客,連 RPP 條 290X 都唔行隧道啦 。
如要討論,請先自貼差餉單一次