hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 我需要買 notebook....
開啟左側

我需要買 notebook....

denniskeung 發表於 2006-5-23 15:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟現在讀大學 year 1,
想在這個假期購買一部 notebook...

小弟的課程需要安裝很多 software,
例如 photoshop, illustrator, autocad, 3Ds max...
所以需要一部幾勁既 notebook 先得...

不過小弟對電腦的問題及 notebook 不太熟悉...
各位認為我需要有什麼 configuration,
有冇咩好介紹呢 ?

多謝解答 !!
AVD1 發表於 2006-5-23 18:05 | 顯示全部樓層
Notebook 同 Desktop 一樣
可以自己去黃金 D 地方度做
Or
去買廠機

但係樓主有咁多 Software
最主要 , 都係個 硬碟機個 GB 較大

買廠機
我覺得 HP DV8209 幾好 (個 GB 較大 , 200GB) ~ $ 15,980
http://h50025.www5.hp.com/hpcom/hc_hc/11_29_63_4887_EU567PA.html

當然 , 仲有其他 HP o既 Notebook
http://h50025.www5.hp.com/hpcom/brochure/hc_pavilion_nb.pdf

我覺得 HP Compaq 電腦幾好 , 所以比左 HP o既 資料你 ~~~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
timmylee 發表於 2006-5-23 22:08 | 顯示全部樓層
順便想問下Asus同Dell 既Notebook好唔好用架?
我主要用黎做下功課..寫Program...

Thx~
香港科技大學(北) 91P
500 發表於 2006-5-23 23:05 | 顯示全部樓層

基本上notebook係sell builder所provide的softwares(指wifi profile/power management果d)同埋aftersales service呢d野。

以我用過的notebook有ibm同toshiba所得出的經驗,佢地俾到信心我推介俾人……(troublefree, good support)
DD2113 發表於 2006-5-23 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 denniskeung 於 2006-5-23 15:34 發表
小弟現在讀大學 year 1,
想在這個假期購買一部 notebook...

為何你不在去年入學時,
各大廠給大學生的 Student Ownership Program 時買呢? (你不在香港嗎?)
那時買真是十分抵!!

去年我都買左呢部 HP notebook:
http://h50025.www5.hp.com/hpcom/ ... mpid=reg_R1002_HKZH
不過比網上列的 config 更強 + 三年保養, 只是$11,xxx.

等多幾個月, 又是另一學年的推銷了.....

反對所有專利巴士全空調化!
 樓主| denniskeung 發表於 2006-5-24 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2006-5-23 18:05 發表
Notebook 同 Desktop 一樣
可以自己去黃金 D 地方度做
Or
去買廠機

但係樓主有咁多 Software
最主要 , 都係個 硬碟機個 GB 較大

買廠機
我覺得 HP DV8209 幾好 (個 GB 較大 , 200GB) ~ $ 15,980
htt ...

我都係睇過 DELL 同埋 HP...
http://www1.ap.dell.com/content/ ... mp;s=dhs&~ck=mn
睇過呢部 inspiron 6400, 不過佢就得 100GB....
 樓主| denniskeung 發表於 2006-5-24 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 DD2113 於 2006-5-23 23:22 發表

為何你不在去年入學時,
各大廠給大學生的 Student Ownership Program 時買呢? (你不在香港嗎?)
那時買真是十分抵!!

去年我都買左呢部 HP notebook:
http://h50025.www5.hp.com/hpcom/hc_hc/11_28_366_ ...

因為那時仲未知咁急用 notebook....
當然早知就o個日買左了~

我都諗緊等唔等到 9 月 promote,
不過我地 polyu 下年好似轉左 promote IBM...
加上呢個暑假都要用 notebook

chrisappear 發表於 2006-5-24 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 denniskeung 於 2006-5-24 00:14 發表
因為那時仲未知咁急用 notebook....
當然早知就o個日買左了~

我都諗緊等唔等到 9 月 promote,
不過我地 polyu 下年好似轉左 promote IBM...
加上呢個暑假都要用 notebook

poly又轉IBM...好事喎;在校園買notebook,最重要係明顯比市價平一大截.
如果暑假要用notebook,而校方又有提供借機服務的話,或者可解燃眉之急.
kp3011 發表於 2006-5-24 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 timmylee 於 2006-5-23 22:08 發表
順便想問下Asus同Dell 既Notebook好唔好用架?
我主要用黎做下功課..寫Program...

Thx~

Dell D 質 素 比 較 低 , 易 壞 , 不 過 CS 幾 好

* 試 過 兩 次 打 上 去 CS , 同 佢 講 壞 乜 , 完 全 唔 駛 慢 慢 描 述 問 題 , 即 刻 有 人 來 同 你 換
 樓主| denniskeung 發表於 2006-5-24 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 chrisappear 於 2006-5-24 00:48 發表

poly又轉IBM...好事喎;在校園買notebook,最重要係明顯比市價平一大截.
如果暑假要用notebook,而校方又有提供借機服務的話,或者可解燃眉之急.

poly 一向做開 Fujitsu... 聽過今年會轉 IBM... 係咪真就唔知喇~
其實 IBM 同 Fujitsu o既機邊個比較好用 ?