hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 2016/10/24九巴屯廠車務調動
開啟左側

2016/10/24九巴屯廠車務調動

allen_814 發表於 2016-10-25 08:46 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2016-10-25 00:12

不過據我目前了解嘅係得6500 7500同11米蛋係用6.2尾牙
岩岩出牌冇耐嘅52xx用番5.74尾牙 ...

反而我覺得新巴個批12米幾好去,好過九巴個批
唔知系咪同散熱改良左有關,因為九巴批歐5蛋廢熱堆積幾嚴重下,系車尾2米外都感受到陣熱
半隱退
KC8249 發表於 2016-10-26 00:15 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2016-10-26 00:41 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2016-10-24 21:33
咁因為堆橙蛋同綠蛋比真係差好遠

明明綠蛋上斜就有力嘅

不過我又諗,其實司機一般鐘唔鐘意一架車,速度係考慮因素之一,但唔會係唯一考慮,
正如之前 59X 司機死都要豬唔要躉一樣 (當年J, K 車牌巴士新出牌時,豬同躉表現係差勁遠),
同埋同上述版友提及, 如果真係司機不滿橙蛋性能,點解換走反而係換走性能相對較佳果批橙蛋....

同埋自己在 59X 全橙蛋歲月都唔少坐 59X,應該三十幾架橙蛋無咩邊架未坐過,
話表現係咪真係差綠蛋好遠,我又覺得唔係好覺,
即使係唔少人覺得表現較差的 SH - SR 牌亦都唔覺好差,
尤其屯門公路黎講,橙蛋用細尾牙,上斜時,相比起綠蛋, 橙蛋在較高速度已經要落波,
在屯門閣、大欖、油柑頭斜可以比綠蛋更快落到 4 波止住跌速,
(當然,另一方面,在個別車輛性能不佳/ 頂閘full load 時,橙蛋要落3波先上到屯公幾條大斜既機會又多過綠蛋)..

反而我諗緊會唔會係橙蛋起步的問題,
發覺 59X 用橙蛋起步時經常搞到 D 客企唔穩,
反而 ATENU / 綠蛋冇呢個情況