hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我發覺自己的價值觀出了問題!
開啟左側

我發覺自己的價值觀出了問題!

U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-24 00:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

不知係人大了、有一份工作(只係兼職),還是受這花花世界所吸引

近日我發覺自己的價值觀出了問題

覺得自己事事以利益為重,好睇重成敗得失,金錢多少才重要
頓覺好似變了另一個人

在過去幾年,每年都抽35-50小時為某機構做義工
每當通知我可以入紙申請時,我都第一時間交form(次次都係頭幾位申請)

但今年卻無意卻去做,就算係今個星期四截止都無動於衷填form申請
覺得個機構多我一個唔多,少我一個唔少,做義工係枯橾乏味,有點無聊 (負面想法)
(正面而言做義工能得到課堂不能學到的事情)

我知道不能強迫去做,但亦知道機構的主管好掛住我(以往每三個月見一次面,今年已有半年無見)

我的大學亦有鼓勵各位同學課餘抽點時間去做義工(某程度上會為自己加分)

我覺得自己有這樣的價值觀,好對唔住主,感到身負好大的罪惡感
我亦覺得與祂的距離越來越遠,好似主已不再愛我般

又覺得現在的情況似一隻迷途的小羔羊,想主帶回應行的路

(以上係抒發自己的感受,歡迎各位的意見、討論)
238X 發表於 2006-5-24 00:13 | 顯示全部樓層
我個人認為,你既然諗到呢個問題,
其實神已經開始引導你去諗...

但係,你失去做義工既興趣可能唔係咩咁大件事。
如果你無衝勁,其實做起上黎可能會係事倍功半,
甚至有反效果...

其實,有時唔係樣樣野都係罪惡、魔鬼引誘。
只要唔好令到自己太過麋爛就可以。

講到呢度,我好似都應承自己要早睡早起...
講住咁多先

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
pakchi70 發表於 2006-5-24 00:20 | 顯示全部樓層
500 發表於 2006-5-24 00:53 | 顯示全部樓層

只講一句:
要被lead back to the right way都需要自己首先行出第一步先得。
9515 發表於 2006-5-24 02:12 | 顯示全部樓層
樓主有呢個醒覺為時未晚!

無疑,錢有佢一定o既重要性。
有基本o既生活,都一定要有錢。

不過,錢財會帶黎好多試探。
聖經講︰「有人貪戀錢財,就被引誘離了真道,
用許多愁苦把自己刺透了。」(提摩太前書 6:10)

人若果變得貪愛錢財,人就好似迷失。
人變得乜野都講利益,
反而一D友誼、親情、理想、道德標準、同神關係都會丟低左。

以你o既 case,你個心似乎已經去左第二處,
放低左做義工o既熱誠。
雖然做義工係無錢賺,仲要付出時間、精神、金錢,
但係往往得著係意想不到。

作為基督徒,做義工係畀倒你去服務社會,
同埋 feel for 呢個世界上有需要o既人士。

仲有,你同機構主管o既關係,
亦都唔係錢可以畀倒你囉。

希望你唔好放棄去做義工,
因為做義工可以 outward focus 下,
唔至於令你變得成為一個乜都講錢、講利益o既人,
同埋畀你感受倒呢個世界仲有好多需要o既人要你去幫架。

你有內疚係可以理解架!
因為睇錢睇得重,唔會係神o既旨意囉。
聖經都好多經文教導我地唔好睇錢睇得咁重。
而家可以做o既係祈禱,向神認罪,
求神指引,可以返回佢o既旨意,
同埋去討神喜悅。

其實做義工唔係單止為自己而做,
而係為神去做呀。

樓主,我欣賞你謙虛問意見。
不過,你要用屬靈o既智慧去分辨每個人o既意見。
每個人價值觀唔同,
你要諗下神係咪喜悅,同埋榮耀緊佢囉。
我建議你問下教會o既弟兄姊妹,
佢地一定可以畀倒一個屬靈o既答案。
EG 9515 (S3M 220)
art0925 發表於 2006-5-24 08:11 | 顯示全部樓層
I've just feel weird that, is it really stupid to be a volunteer in HK, I've volunteer since a young age, infact, even nowadays,  I still help feed the homeless, care about elders at elder homes whenever possible.  I've also do alot of Community Service in Hong Kong whenever I'm back in town, but seems that HK people feels that I'm stupid by helping those people because they think those homeless/ elder have arms and limps, they can go to work....(but I thought this only happens in Mainland...)

ai...I'm wondering how can society deteriate this quickly...
9515 發表於 2006-5-24 12:14 | 顯示全部樓層

原帖由 art0925 於 2006-5-24 08:11 發表
I've just feel weird that, is it really stupid to be a volunteer in HK, I've volunteer since a young age, infact, even nowadays,  I still help feed the homeless, care about elders at elder homes wh ...

的確,香港有部分人會覺得做義工是愚蠢的。
他們有這想法,可能是他們對弱勢社群的需要不了解。

有人會說,他們有手有腳,就可以自力更生。
話不去工作,是他們的問題。
但是,他們是否有能力(學歷、自信、技能)去自力更生呢?

所以社工就是幫他們度過難關,和讓他們知道世間仍有愛。
接著透過輔導 + 協調社會資源 + 改變社會環境,
讓弱勢的人可以自力更生。

義工的角色就是讓弱勢的人感受到社區人士的關懷,
又或者了解他們的需要,向社工匯報。
這角色並非社工的人力可以做到,
而需要靠一班義工。

因此做義工是很有意義的。
EG 9515 (S3M 220)
s3n370 發表於 2006-5-24 12:58 | 顯示全部樓層
樓主似乎唔太肯定自己唔想做義工,係因為單單有
“覺得個機構多我一個唔多,少我一個唔少,做義工係枯橾乏味,有點無聊”
呢種負面的想法,
還是樓主開始以利益得失為重的後果。
樓主係咪應該先諗清楚,其實兩者有無因果關係?

既然樓主己有負面的想法,又知道唔可以迫自己去做。
其實停一停都未必係壞事,
認清去向之後再去投入義務工作,可能會做得更好。

同埋樓主唔一定要做死一間機構,有好多機構同樣需要義工。
另外做義工唔係關懷社會的唯一途徑,
也許樓主有自己的恩賜,有其他地方可以發揮得更好呢...
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
DIH 發表於 2006-5-24 20:37 | 顯示全部樓層
既然樓主能夠意識到問題存在,為時未晚。

正如上面有板友所說,如果明知自己無心做的話,不如就停一停,或者試試其他方面的助人方法。

你信神的話,這個可能是神給你再explore一下的機會,指給你另一條路的機會,可能將來另有得著呢。

這個花花世界既然存在,人不能避免捲入其中,關鍵是你如何在把自己變成花花世界中一朵美麗的花。

睇樓主這篇文及一向的貼文風格,都係好人一個吧,衰極都唔會好似巴士阿叔咁。