hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [轉貼]國泰航空擴展環球網絡 開辦特拉維夫航線 ...
開啟左側

[轉貼]國泰航空擴展環球網絡 開辦特拉維夫航線

Aeon802 發表於 2016-10-26 16:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/about-us/press-room/press-release/2016/Cathay-Pacific-to-add-Tel-Aviv-to-global-network.html
時間表如下:
2017年夏季時間表
航班編號
出發地
目的地
啟程時間/抵達時間
運作日期
CX675
香港
特拉維夫
0100/0740
星期二/四/六/日
CX674
特拉維夫
香港
1350/0510+1
星期二/四/六/日
2017年冬季時間表
航班編號
出發地
目的地
啟程時間/抵達時間
運作日期
CX675
香港
特拉維夫
0100/0700
星期二/四/六/日
CX674
特拉維夫
香港
1245/0515+1
星期二/四/六/日
最近特拉維夫幾熱門,前排海航開左,現在又傳SQ同AI有意開辦。

eric278 發表於 2016-10-27 10:34 | 顯示全部樓層
香港直航以色列從此不再被LY壟斷
預計旅客會是商務客及往返以色列的聖地團旅客

還看香港公交
neosan 發表於 2016-10-27 11:06 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2016-10-27 10:34

呢條線主打澳洲新加坡轉機客
AVD1 發表於 2016-10-27 12:02 | 顯示全部樓層

CX 早就傳話會開 TLV,只不過估唔到佢真係開
LJ7006 = MF5119 = AVD1
s3n370 發表於 2016-10-27 18:20 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2016-10-27 10:34

首相大人訂佐首航航班去朝聖未呢
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
eric278 發表於 2016-10-27 20:40 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2016-10-27 18:20
首相大人訂佐首航航班去朝聖未呢

去聖地多會跟教會的聖地團,不會自己買機票去
還看香港公交
Hopuco 發表於 2016-10-30 19:41 | 顯示全部樓層

而家以色列航空既安檢非常嚴格,乘客係check-in前就要接受盤問,請問國泰開辦呢條航線,洗唔洗跟隨以色列航空既做法?而且航線上,就算係國泰飛,係咪都要好似以色列航空咁兜路?事關伊朗應該唔俾過境…
AVD1 發表於 2016-10-31 10:32 | 顯示全部樓層
Hopuco 發表於 2016-10-30 19:41
而家以色列航空既安檢非常嚴格,乘客係check-in前就要接受盤問,請問國泰開辦呢條航線,洗唔洗跟隨以色列航 ...

兜路就應該預左,
根本好多阿拉伯國家都唔比去以色列 o既航機過境,
望下 HU 條 PEK - TLV o既都兜左路就知國泰應該都要兜 ……
JX9097 發表於 2016-11-1 23:00 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2016-10-27 11:06
呢條線主打澳洲新加坡轉機客

其實國泰睇準本身LY好多客駁機去大洋洲
所以一路都傳想自己食埋,搶得一蚊得一蚊
不過唔知批機又使唔使"過冷河",又或者唔可以接住飛邊D地方呢
AVD1 發表於 2016-11-2 17:36 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2016-11-1 23:00
其實國泰睇準本身LY好多客駁機去大洋洲
所以一路都傳想自己食埋,搶得一蚊得一蚊
不過唔知批機又使唔使"過 ...

咁而家國泰堆 A350 來來去去都係飛長途線加串飛下 d 短途線,
馬來西亞、其他中東地區又唔到 A350 去飛,斷估都應該唔洗過咩冷河 o既 ……

PS. 街外傳聞話澳洲其實有好多以色列人移民,以往就坐 QF 到亞洲轉 LY 返去,
但自從 QF 與 EK 結盟之後,呢堆客就開始避免坐 QF。至於點解以色列人唔鐘意 UAE 根本又係政治加宗教問題。
CX 見到呢個 gap 就自然想食左呢堆轉機客。
不過呢點就係傳聞,係真係假我都唔知囉。