hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 40P加班及234C加班消息
返回列表 發新帖
開啟左側

[路線消息] 40P加班及234C加班消息

Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-1 16:30 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2016-11-1 14:34
回程改做荃市,轉型做荃灣特快再去西約,唔會唔夠客囉,好過夾埋兜山

一千零一班荃灣特快我就唔見得有幾多人會刻意等
一樣有風險

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| GW4866 發表於 2016-11-1 23:36 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-11-1 10:21
除咗加班之外 ,
40P 係未全日之前絕對應該飛走鍾山台 , 華員邨 , 健全街三個站 ,
起碼德福都可以勉強推到雙位數字既客上車

健全街?係咪想講業成街

castanopsis 發表於 2016-11-1 10:44
見過幾次下繁既40P,我知係好恐怖
但40P爆應該係走去加40P班/40P全日,而唔係求其搵條234C打救
尤其234C本身服務得一條邨,根本救唔到火

早繁咁做點解justify純粹係因為有學生客要去上葵,可以做兩水客
下繁唔同,開車時間根本就過曬學生客放學時間,上葵客搵丁深過橋其實係唔合理

234C關上葵咩事...經果到係石圍角同梨木樹

分流到部份40P梨木樹客係真既,不過就載唔到彩虹至黃大仙客
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| GW4866 發表於 2016-11-1 23:48 | 顯示全部樓層
ATEU15 發表於 2016-11-1 10:03
40p下繁頂閘頂到上車頂。。載客率94%都因為運吉管觀塘道車流多而全日不到。。你當可憐一下上葵可不可以。 ...

40唔再改善走線拉過去麗城都吸引力不大
最好都係盡快成組線重組啦,最簡單可以係38同40對調係葵涌既走線
EX-TL 發表於 2016-11-2 13:13 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-11-1 23:48
40唔再改善走線拉過去麗城都吸引力不大
最好都係盡快成組線重組啦,最簡單可以係38同40對調係葵涌既走線
...

其實每次提到40延長去麗城, 都會話對西約來講吸引力不大, 呢一點九龍東人(我)未必有深切體會.

只因自有巴士到達荃灣開始, 都係由美孚一直走到荃灣市中心, 呢條走線對九龍東來講已經算直接,
所以順路拉埋入麗城, 荃灣人可能會無視, 但九龍東可能唔會介意一程搭埋入去.

不過, 近年楊屋道 西站一帶發展蓬勃, 要將40拉直入埋西約, 就一定要繞經番西站一帶,
往麗城經沙咀道就可以, 但往九龍東行沙咀道冇意思, 一定要繞入如心或西站, 唔行海安路入就會好兜,
到時西約 柴灣角返九龍東的乘客就真係會覺得慢而放棄.
AVD1 發表於 2016-11-2 17:25 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-11-2 13:13
其實每次提到40延長去麗城, 都會話對西約來講吸引力不大, 呢一點九龍東人(我)未必有深切體會.

只因自有 ...

個問題係在於九龍東人根本就好少機會會坐到入麗城,反之如果條線真係去到麗城,最大得益者就肯定係西約班人,
以以人為本個角度去睇,根本以而家 40 條定線拉去麗城根本就係為左搬而搬,但係完全睇唔到有考慮過西約利益而去做。

既然 40 o既定線都接受到,咁倒不如爭取 234C 全日再將 40P 併入 234C,深井、西約、梨木樹、東北葵一齊做去東九,
順道搞掂埋西約去梨木樹 o既學生客,將 48X 特快都仲有意義 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| GW4866 發表於 2016-11-2 21:22 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-11-2 13:13

只因自有 ...

慢在由荃灣掃到落葵芳都算,仲要兜落埋美孚,長遠應該重組分返兩邊做
我由觀塘返荃灣首選一定唔會係40,而係42C大窩口轉車
除非42C唔對路/無車咁岩有部40埋站先會考慮下

楊屋道三寶/環宇方面,今年RPP條油荃會經呢到,由碼頭區開經沙咀道,類似930X走線