hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線通車後重組計劃 2016年11月版
開啟左側

南港島線通車後重組計劃 2016年11月版

樓主| kay 發表於 2016-11-10 22:28 | 顯示全部樓層

新巴如果唔想做78
不如抽3架72做返華貴至黃竹坑站,照收4.7
我相信除左居民嘈價錢問題外,應該無異議

其實依家民間聲音係好期待鐵路通車
就算無鐵路既香港仔都係,依家有唔少去港大轉,將來唔會去咁遠啦

到時南區居民根本唔會care你d對外巴士線點改
總之唔駛塞車出到巿區,咩都得
世界很簡單 人類很複雜
Man@MFHK 發表於 2016-11-10 22:51 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-11-10 20:05
上年約人北角拎文件,約一點半北角等
第一次,香隧,十一點華富出法,塞到一點鐘先到灣仔,叫準時

長遠來講無論巴士定小巴係南區既角色都只會變成鐵路接駁,南區人忍得香隧耐喇,有鐵仲唔保鐵咩?
黃埔以前都仲話可以行上紅磡甚至行過去尖東,南區人以前根本係硬食香隧塞車。
有鐵,肯定個個保鐵,就算要駁腳起碼時間都有預算。
不過新城不嬲鐘意做特快直達線,睇佢幾時大重組拎條77X變全日順便做埋鐵路接駁,到時個位數班次又點話

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 正確預測

查看全部評分

Volvo B8L
stevechau 發表於 2016-11-11 10:12 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-11-10 18:21
根本用小巴代巴士就係錯

重要而家講緊係人口密集的公屋+居屋地區(華貴地區講緊16000人好似)

成個華貴區(D08)得14000人多D...話好多又唔算, 係足夠有自己既接駁交通JE~

咁樣講, 如果純粹由小巴代巴士, 除非條巴士線得返真係好摺既小巴客量...咁無得講~
如果唔係, 要小巴代巴士, 咁小巴既服務範圍就唔可以太大~
即係咁...例如小巴出車海, 淨做華貴總站至黃竹坑站接駁既...又未嘗不可WOR~

無話一定有巴士就無小巴既...正如麗城果邊咁...
車海96系綠小, 但34M巴士一樣生存得好好做得好好...
講到尾係睇兩邊營運者點做JE~

小巴行同一段路點都快過巴士...呢個係好難改變既~
所以你問我既話...小巴點解唔可以代巴士?!
佢真係肯掉咁多資源去做冧巴士既話...你又有咩好怨?!

stevechau 發表於 2016-11-11 10:14 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-11-10 19:32
而家點做未來自然點做
而家都係阻一兩分鐘咁大把

我都係華貴返過工...小巴有時真係會頂到巴士...
但又唔係你講得咁嚴重...反而華貴巴總唔夠位擺線先係問題~
你亦都好清楚果樣搞笑野係唔會發生的~
stevechau 發表於 2016-11-11 10:18 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-11-10 19:38
你有無住過南區啊?9月頭有日星期一放假,係華富出去銅鑼灣

中午係隧道口塞成個鐘車,主因係咩?跑馬地堆 ...

又咁講...唔能夠排除南港島線通車之後私家車真係會少左一堆...
跑馬地堆車回流倒塞係問題, 但本身南區無鐵多私家車出入都係死因~
你總唔能夠賴晒一邊...
繁時有鐵點都會係鐵快...但非繁出去既話, 70/72會快過轉鐵係唔奇~
053h4 發表於 2016-11-11 11:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-11-11 11:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
keith2314 發表於 2016-11-11 14:29 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-11-10 14:15
其實我唔認為新巴好想取消

2014年都話會78加班加車

運輸處偏幫小巴不嬲架la

鳳園明明可以將大大條72C改全日,運輸處都可以照俾AMS照開20P,20M整死條72C

南港島綫通車後運輸處仲想俾AMS開小巴線取代左條78
ATS138 KR7951
 樓主| kay 發表於 2016-11-11 20:53 | 顯示全部樓層
區議會文件已經上載左
http://www.districtcouncils.gov. ... /TTC_2016_31_TC.pdf
http://www.districtcouncils.gov. ... 016_31_TC_Annex.pdf

當中,最受爭議的51B/51M
非繁班次為10/12分鐘1班

其實依家78非繁都開緊12分鐘1班架啦
換做小巴班次無變載客量低左

而運吉回應繁忙時間不足訴求
51B繁時開5-6分,51M繁時開3-4分

到時會唔會比人話華貴霸權

另外署方亦表示
"然而,運輸署和相關營辦商並不支持 同時保留新巴第 78 號線及開辦專線小巴線第 51B 及 51M 號線的建議,因為預計乘客量將不足以維持上述三 條路線長遠的營運。"

文件無交代78 VS 51B/51M 二選一
世界很簡單 人類很複雜
Choco 發表於 2016-11-11 21:52 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-11-11 20:53
區議會文件已經上載左
http://www.districtcouncils.gov.hk/south/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_do ...

最奇怪係邊個建議要求51B/51M行經香港仔大道? 未兜過咩...