hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線通車後重組計劃 2016年11月版
開啟左側

南港島線通車後重組計劃 2016年11月版

stevechau 發表於 2016-11-15 10:30 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-11-14 19:50
算啦,你又唔係住南區,根本唔知香港仔隧道塞車原因同南區車無關
重點討論啊?

一定要住南區先會知香隧點解會塞咩??
南區返放工係唔會塞既?? 我可不知原來咁多年黎香隧有返放工專線可以令到我地唔使塞WOR~

大把人咁做係一回事...但根本南港島線未通已經食唔晒客係另一回事~
而家就係另一回事搞到D客回流上地面...上一層樓JA WOR...你上到果層樓先得GA?!
星期五晚我先係中環站藍轉紅, 淨係上一層樓梯都行左成個幾字先上岩月台...
都未計成堆客企左係月台車都上唔到, 果個已經係中環站喇, 你金鐘站上乜呀??
咁我明, 你可能住南區, 連鐵都無得搭, 可能唔知一隧之隔既出面現實環境係點~
所以點解我會話比你聽, 通車之後巴士線會重傷但未必死得去~

今日報紙先賣緊呢單野~
講緊小巴/巴士轉地鐵比起就咁坐70出去, 如果無接駁優惠的話巴士直出接近平一倍~
時間唔係唔重要, 但如果時間係咁重要既話, 根本絕大部分既巴士線都唔會有得做...
咁點解好多同鐵完全平行既巴士線唔單止死唔去, 仲連非繁都客似雲來??
stevechau 發表於 2016-11-15 10:33 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-11-14 20:59
好心就唔好盲保地鐵啦。尤其係荃灣綫過海咁Q逼,有時要等2班車先上到(星期五晚可能唔只),我搭垃圾新巴 ...

應該咁講...好多人睇地鐵淨係睇到車程快呢個點...
反而忽略左轉車既時間同上唔到車既問題...
老實講, 就算南港島線通左...華貴/田灣過海出黎, 轉鐵未必快得過970系/香旺紅小幾多~
甚至同你轉4/4X果類車, 兜大個圈出港大站先轉既時間都未必爭得遠~
Choi 發表於 2016-11-15 16:10 | 顯示全部樓層
點解華貴連一條像樣的薄扶林線同區內線都沒有?
43, 43a, 43x, 46x, 70m, 78, 78p, 374等一條一條取消。
多年來都沒有鴨島綫,而華富置富石排灣也有。
如果唔想做,不如將70/72/107交俾第間公司做。
新造的人、如鷹展翅上騰。
053h4 發表於 2016-11-15 16:58 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-11-15 16:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-11-15 17:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
stevechau 發表於 2016-11-15 17:32 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-11-15 16:58
首先, 你明唔明咩叫間封先?
間封係因為香港仔隧道D車完全郁唔到, 比跑馬地頂死左, 可以半個鐘出唔到隧道
...

你估我未塞過間封咩...以前搭171連6點幾上車9點幾先落到車都試過...
係你完全唔明人講乜JE...我當紅隧線堆客回流晒, 咁你堆硬食左多一堆客啦, 點唔係新客呢??
係新客咪再加劇左中環金鐘轉車既問題LOR...對南區線黎講可以係末日, 但新城係有眼光既話...
其實每一次鐵路開通都好, 總有D線唔會死, 什至有線會意外做起左~

黃埔站開通都可以係例子, 佢既例子就係除左幾條類似212咁樣又塞又完全平行咁滯既線之外...
其他線暫時少左客都未至於有好大影響住...

南港島線開通之後, 香隧係一定會繼續塞落去...
因為除左跑馬地之外...繁時連鵝頸上橋都會截香隧車...
但照正路計, 消化左新線之後香隧會塞到間封既日子會越黎越少...
巴士唔係無得做...但唔能夠用同地鐵鬥快既心態去搶去做~

不論港島定九龍...一路都有例子話比你聽, 就算同地鐵平行...
就算慢到PK, 都有堆線係客似雲來, 唔係立亂搞線既話就唔會有事~
當然70/72呢D可預期短期客量一定會先大跌, 係睇佢會跌成點~

stevechau 發表於 2016-11-15 17:36 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-11-15 17:03
其實呢, 就算去港大轉, 華富計, 去深水埗佐敦旺角, 連埋等車時間, 都係快過970+香旺
南區970+970X都少左人 ...

970系係少左人呀...但反而由以前爆到瀉日日望車興嘆, 到而家都KEEP到滿KEEP到班次做落去~
快有佢既市場, 但唔代表會相對到有快就一定唔會有慢既市場...
都係果句, 如果他講既係成立, 香港根本就唔會出現到長途巴士線...
連短途巴士線都起碼有一半唔會存在~
腦夫子 發表於 2016-11-15 18:05 | 顯示全部樓層
我就覺得, 繁忙時間(不論上下午)返南區方向仍然有優勢, 尤其係銅鑼灣, 灣仔同紅隧口
因為就係香隧夠哂正中, 鵝頸橋到海洋公園10-15分鐘內都可以行完; 另一方向, 就無辦法係死症
所以大部分誇區線頂多減到兩味, 應該唔會殺線
Choco 發表於 2016-11-15 19:08 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-11-15 17:32
...當然70/72呢D可預期短期客量一定會先大跌, 係睇佢會跌成點~

我並不預期70/72客量會大跌, 尤其是72, 只會跌少少咁啦。
而且而家仍未知留78, 定係要51系。
往華貴方向, 黃竹坑將來更加會再打爆晒所有70/72。