hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 議員要求政府和港鐵交代西鐵南延的最新進展 ...
開啟左側

議員要求政府和港鐵交代西鐵南延的最新進展

20160424 發表於 2016-11-14 14:09 | 顯示全部樓層

reason 發表於 2016-11-14 12:40
咁得返湖山遊樂場個位可以用
東西線沿屯門河架空 屯赤就起落地底

呢D圖都係轉貼過來的,作者無話唔比分享,咁我唔客氣喇!

eternalflame 發表於 2016-11-14 14:37 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2016-11-14 14:09
呢D圖都係轉貼過來的,作者無話唔比分享,咁我唔客氣喇!

湖翠路有輕鐵走線, 對交通影響會較嚴重。湖山路雖然較遠, 但於興建時可以借用部份湖山路公園作工地, 對交通影響較細。

20160424 發表於 2016-11-14 14:53 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2016-11-14 14:37
湖翠路有輕鐵走線, 對交通影響會較嚴重。湖山路雖然較遠, 但於興建時可以借用部份湖山路公園作工地, 對交 ...

方案二肯定唔得啦,唔計嚴重擾民,果到咁窄頂多做到黃埔單邊月台,絕不可取!
反而方案一湖山公園大把位可以偷,假如真係跟上圖起交叉雙總站既話,
唔掛得最近碼頭個新盤夠膽開價貴過瓏門,發展商無死錯人!
dogdog002 發表於 2016-11-14 15:04 | 顯示全部樓層

起係湖景路其實係最好既,咁不如拆埋湖景邨佢啦,都差唔多夠鐘好似新發邨咁

dogdog002 發表於 2016-11-14 15:13 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2016-11-14 14:53
方案二肯定唔得啦,唔計嚴重擾民,果到咁窄頂多做到黃埔單邊月台,絕不可取!
反而方案一湖山公園大把位可 ...

話說東西綫通左車之後會繁時會有大量天水圍至第一城短棍

單邊月台絕對頂得著

同埋屯門站仲有預留3號月台未起,可以用黎放屯門總站調頭又得

既然黃埔咁「成功」

FF下 天水圍 3分鐘一班 屯門 6分鐘 屯門碼頭 12分鐘都無咩問題
20160424 發表於 2016-11-14 15:20 | 顯示全部樓層

你誤會左,我話既單邊月台係指上面果張FF圖起湖翠路地底落大嶼山

拆湖景村要搵新地安置,又會衍生好多問題
東西線既湖景路站我覺得夠位起到2個月台,唔駛拆村,果到肯定闊過朗屏站條馬路
BTW,屯門站第三個月台除左泊車,當初預留黎到底為乜?

eternalflame 發表於 2016-11-14 16:37 | 顯示全部樓層

如果要做到接駁輕鐵屯門碼頭總站的話, 個站應該同天水圍一樣會好長, 成條湖景路都會遮擋晒。大堂大左, 自然又可以整多D商舖。
但要整高架就有要整合湖景路上面的三組行人天橋, 將佢地變成車站出入口的一部份。
東大嶼鐵路車站係湖山路地底的話, 就無可避免地要設置上天落地式的轉車大堂。唔想影響湖景邨的話就需要佔用湖山遊樂場部份地方。
蝴蝶灣體育館西側出口亦可以同行人天橋系統合併, 方便兆山苑居民。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
20160424 + 1 + 5 大師級作品

查看全部評分

20160424 發表於 2016-11-14 16:59 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2016-11-14 16:37
如果要做到接駁輕鐵屯門碼頭總站的話, 個站應該同天水圍一樣會好長, 成條湖景路都會遮擋晒。大堂大左, 自 ...

嘩!!!!!好靚呀,你整嫁???
天橋通道係歸港鐵管?咁樣閉站後要諗居民點樣橫越兩岸
我覺得轉乘用湖景村花園仔少少位唔係好過份,唔拆村起到雙總站佢地要還神,可以唔駛兜U字轉乘
仲有地鐵部份可以增加隧道出入口係湖景村同兆山苑入面,仲有新盤悅湖一帶,暫時諗到咁多
eternalflame 發表於 2016-11-14 17:19 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2016-11-14 16:59
嘩!!!!!好靚呀,你整嫁???
天橋通道係歸港鐵管?咁樣閉站後要諗居民點樣橫越兩岸
我覺得轉乘用湖景村花園仔 ...

咁可以係條件個度要求港鐵提供24小時開放的通道, 咁就唔需要架床疊屋地係現有行人天橋上面先起大堂。湖景、蝴蝶兩條邨同兆山苑都有地面有蓋通道, 唔駛再起隧道入邨。
JCSCANIA 發表於 2016-11-14 18:56 | 顯示全部樓層

最好拆康樂署場所射箭,馬術..等.

搬番去龍鼓灘最大康樂署場所馬術, 搖控車...等