hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 各位自己洗車o既板友
開啟左側

各位自己洗車o既板友

HY671 發表於 2006-5-25 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Dolphin 於 2006-5-25 13:31 發表

車底無得抹乾啦.
車鈴都只係抹到外邊. (用獨立一塊吸水布). 裡邊都好難抹到.

抹完車即係飛返轉(我冇話超速),乜都乾晒啦!
永遠懷念MJ
komodo 發表於 2006-5-26 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 cyclist 於 2006-5-25 13:03 發表

有無邊度o係方便d?有d公廁有清潔工人睇住唔俾攞水ga

我經常去o既有屯門青揚街,旺角廣東道近太子道西,
以前仲有去屯門兆麟運動場,不過而家康文處貼張通告出o黎話唔俾

如果你係屯門友就方便啦,我有時會去加多利灣。
傘外的世界有一片蔚藍
CZ_6686 發表於 2006-5-26 00:56 | 顯示全部樓層
去村口借喉洗
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
Marlboro 發表於 2006-5-26 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 cyclist 於 2006-5-25 13:03 發表

有無邊度o係方便d?有d公廁有清潔工人睇住唔俾攞水ga

我經常去o既有屯門青揚街,旺角廣東道近太子道西,
以前仲有去屯門兆麟運動場,不過而家康文處貼張通告出o黎話唔俾

小弟每逢星期日都會到匯翔道巴總洗車,
就算公廁有清潔工人都無干預過我喎.......
Ketsu 發表於 2006-5-26 02:55 | 顯示全部樓層
[愚問] 其實如果靠落大雨
渣架車出街兜番轉
當作洗左車係有冇問題既呢?

(其實類似既野
我近期響另一篇文都略略提及過
希望各位大佬有怪莫怪啦...)
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| cyclist 發表於 2006-5-26 05:15 | 顯示全部樓層
原帖由 komodo 於 2006-5-26 00:11 發表

如果你係屯門友就方便啦,我有時會去加多利灣。

加多利灣近邊?
有無人干預ga?

樓主| cyclist 發表於 2006-5-26 05:17 | 顯示全部樓層

原帖由 Marlboro 於 2006-5-26 01:05 發表

小弟每逢星期日都會到匯翔道巴總洗車,
就算公廁有清潔工人都無干預過我喎.......

太多人洗先會俾人干預,兆麟運動場有好多車洗ga
一次過最多我見過有6架,有好多的士交更前都去o個度洗
FX8173 發表於 2006-5-26 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-26 02:55 發表
其實如果靠落大雨
渣架車出街兜番轉

無用﹗越行越污糟﹗
因為您架車一路行時會濺起D水,車身裙腳會一定會充滿泥濘﹗
而且雨過後,淨餘o係車身上o既水點會自然蒸發,咁車身上就會有D 一點點o既水蹟o架喇~
所以落雨出車當洗車係唔可行o既﹗以我自己為例,如果係大雨後o既天晴日,我都會抹下架車,以清除o左D水蹟~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
komodo 發表於 2006-5-26 09:14 | 顯示全部樓層
原帖由 cyclist 於 2006-5-26 05:15 發表

加多利灣近邊?
有無人干預ga?

青山公路青茵街,過三聖少少就到。其實取水的地方係康文署的沙灘,拎一兩桶水冇人理你架。
傘外的世界有一片蔚藍
CZ_6686 發表於 2006-5-26 10:44 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-5-26 02:55 AM 發表
其實如果靠落大雨
渣架車出街兜番轉

(其實類似既野
我近期響另一篇文都略略提及過
希望各位大佬有怪莫怪啦...)

落大雨鬥番轉只會令架車越黎越似K52既巴士
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin