hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議員提出982X全日訴求
開啟左側

[路線計劃/RPP] 沙田區議員提出982X全日訴求

Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-18 16:46 | 顯示全部樓層

GL3789 發表於 2016-11-18 14:01
下繁182X頂閘頂到上唔到,銅鑼灣30分鐘內速到沙田
既已客滿,又慳隧道費,點可能轉982X?

而家182X頂閘
要多謝182自己本身班次都唔準
唔見得有好多人真係刻意等182X
坐唔滿過海都唔難見

同埋銅鑼灣係好快到呀
但係金鐘中環呢?
182X同982X並非只可以出現一條

280X自身疏呢
仲有回程又冇得咁轉
知名度實在唔高

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
碇真治 發表於 2016-11-18 19:16 | 顯示全部樓層
YoungMan 發表於 2016-11-18 16:43
反正南港島綫、沙中線通埋車
成個沙田過海交通生態基本上會劇變
其實係咪應該一條982,灣仔碼頭到沙田

170當然唔可以縮短至銅鑼灣,南港島線得3卡,實唔夠消客,另外華富會失去一條紅隧線,其實東鐵線已經飽和,經常上唔到車要等多一班,沙市應該開多條過海線就真,等居民多個選擇之餘,可以舒緩鐵路嘅壓力
Snowbb 發表於 2016-11-18 19:40 | 顯示全部樓層
如果要 982X 全日 , 非繁客量係最關鍵因素
一來要 982X 取代 182 全日的話就一定要有足夠客量支持 , 二來 982X 隧道費的確係貴過 182

係 982X 本身同 182 收費一樣 $16 的前提下 , 如果 982X 整體客量高唔過 182 既話
個結果出黎分分鐘係會蝕過 182 。。。

雖然 982X 依家早繁確實十分受歡迎 , 但全日服務的可行性仍然值得探究 .
Snowbb 發表於 2016-11-18 20:18 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2016-11-18 15:36
其實182X 客滿都係建基嘅係本身你上唔到都可以上182
所以無得話佢一條線本身夠力去衝客滿
當然,慳隧道費 ...

同意應該將 182 下繁一些班次轉晒 182X
甚至可以將 182X 沙田區路線作一作修改 , 跟 182 原線到愉翠苑後再經多石街上番水泉澳 , 咁樣可以同時 cover 晒 182 的服務範圍同水泉澳
YY487 發表於 2016-11-18 20:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
YoungMan 發表於 2016-11-18 20:42 | 顯示全部樓層
碇真治 發表於 2016-11-18 19:16
170當然唔可以縮短至銅鑼灣,南港島線得3卡,實唔夠消客,另外華富會失去一條紅隧線,其實東鐵線已經飽和 ...

華富過海線可以考慮107P全日算,話曬170去紅隧去程收成16蚊如果水泉澳加沙市需求大
可以考慮水泉澳-沙市-美林-大圍火車站-青沙-西隧過海

hokwanlam 發表於 2016-11-18 20:51 | 顯示全部樓層

GL3789 發表於 2016-11-18 14:01
下繁182X頂閘頂到上唔到,銅鑼灣30分鐘內速到沙田
既已客滿,又慳隧道費,點可能轉982X?

長遠睇182/182X點都要改,而家搭鐵過海尚且都唔係方便,
第時沙中線一通,唔好講沙田市,對岸轉一次車就過到海,
而且搭過182系都知灣仔,紅隧,獅隧哩3個塞車黑點是但一度塞,冇番個幾鐘都唔洗旨意番到沙田,
要開線儲客,等班客有個習慣去搭,知道哩條982X係快,點到點一程過唔係一朝一夕既事,
等鐵路一通再改巴士線就太遲......
RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-18 21:26 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-18 16:46
而家182X頂閘
要多謝182自己本身班次都唔準
唔見得有好多人真係刻意等182X

但想講全日位係灣仔區而唔係中西區
反青沙撐獅隧
Snowbb 發表於 2016-11-18 21:26 | 顯示全部樓層
YoungMan 發表於 2016-11-18 20:42
華富過海線可以考慮107P全日算,話曬170去紅隧去程收成16蚊如果水泉澳加沙市需求大
可以考慮水泉澳-沙市- ...

107P 要到域多利道先有得搭

170 行西隧並唔合理 , 銅鑼灣係 170 主力客源之一 , 唔做銅鑼灣客量肯定更加差
反而應該改善北行銅鑼灣的路線 , 依家北行係銅鑼灣兜個大圈行車時間太長
KG1428 發表於 2016-11-18 21:41 | 顯示全部樓層

182係可以完全直接取消九龍段無人上落,何文田又有MTR服務到
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車