hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議員提出982X全日訴求
開啟左側

[路線計劃/RPP] 沙田區議員提出982X全日訴求

Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-18 23:36 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-18 21:26
但想講全日位係灣仔區而唔係中西區

首先唔見得灣仔或者銅鑼灣全日都多客
其次
如果個所謂全日位咁有效既
條182就唔會得單向比較多客啦

經西隧剛剛去到灣仔都仲可接受
西隧係兜大圈但總好過紅隧不斷同你塞車
(我知長假期好暢通182可以好快)
而變成大部分人都寧願揀紅隧口轉車都唔敢搭182南行
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-18 23:44 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-18 22:50
個問題係你個全日客倉係明顯近紅隧多過西隧
巴士公司果邊唔改 982X 做全日唔係冇原因
...

唔改做982X當然有原因啦但係唔係因為灣仔問題呢又未必
978夠灣仔頭站啦咪又係全日到

反而係182九龍段唔肯放手先煩
改行西隧又做唔返晒批客又有反對聲音
(除非好似樓上咁玩大循環)
想改都唔係咁易改到
RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-18 23:46 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-18 23:36
首先唔見得灣仔或者銅鑼灣全日都多客
其次
如果個所謂全日位咁有效既

我會想講你保到西隧唔塞車都未必保到港島路段唔塞車 ga wo
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-18 23:48 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-18 23:44
唔改做982X當然有原因啦但係唔係因為灣仔問題呢又未必
978夠灣仔頭站啦咪又係全日到

唔同區個 case 我又覺得冇得咁比 wo
反青沙撐獅隧
S3BL100 發表於 2016-11-19 00:01 | 顯示全部樓層
182 982X 的困局係南行同北行情況差好遠

南行公主道紅隧塞車的確趕客,但北行如果貿然走去改行西隧,又會倒灣仔客

折衷方法或者係日間非繁南行 182 982X 梅花間竹咁開,各自每 20 分一班,北行只開 182;
982X 去到灣仔菲林明道後,私返沙田(如果未到北行多客時段)或者私去港澳碼頭做返 182

當然細節要再睇埋 182 而家過鐘問題有幾嚴重,再諗下點編班次,甚至考慮埋 182 港島方向改行法或終點站,照顧兩巴時段分配

不過,巴士公司角度:

1. 如果係九巴,分分鐘寧願 281A 一開二,拆條全日 281E 做城河西青沙尖咀特快,第一城後大涌橋路一路掃到新翠上青沙,
然後 281A 縮短唔入尖咀減車,一方面收拾條蝕錢 281A,另一方面用條 281E 加西隧轉乘,即時解決城河西單向落港島問題,直頭唔使袋錢落對家

2. 985 全日潛力好似仲大過 982X?

3. 中上環回程值得做,但我寧願整條 981P(定 981X)回程行晒成條大涌橋路,掃晒大半個河東,
每位收多三蚊,而且比起只做馬鞍西,應該可以做多好多客,日後又更容易加班
fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-19 00:13 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-18 23:46
我會想講你保到西隧唔塞車都未必保到港島路段唔塞車 ga wo

冇人話西隧包生仔
但一邊基本上較少塞車
一邊基本上例牌塞車
塞多定塞少都有好大分別
Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-19 00:16 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-18 23:48
唔同區個 case 我又覺得冇得咁比 wo

咁我唔用任何線比較
單睇而家南行客量既情況
唔見得灣仔同銅鑼北幫到182幾多手

就算講比較多客既北行
拉均計數高峰可能都係講緊七八成
同170差唔多情況係頂閘都係因為路面情況帶動
straysheep123 發表於 2016-11-19 00:29 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-11-19 00:01
182 982X 的困局係南行同北行情況差好遠

南行公主道紅隧塞車的確趕客,但北行如果貿然走去改行西隧,又會 ...

985真係值得轉到948個班次甚至全日

4美點都係獨市

顯徑985夠快就唔會揀地鐵...地鐵要去紅磡轉車(就算2021)
straysheep123 發表於 2016-11-19 00:32 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-11-18 23:05
南行一d都唔大吉囉

衰D講唔係南區友比13.9/16搭170

南行靠執雞

北行靠銅鑼

170咁樣行法真係已經搵到盡

但都係各自一大段運凳

我覺得何必勉強

殺左佢搵其中野做好過
YoungMan 發表於 2016-11-19 01:04 | 顯示全部樓層

straysheep123 發表於 2016-11-19 00:29
985真係值得轉到948個班次甚至全日

4美點都係獨市

沙中線一通,我擔心985都死得