hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議員提出982X全日訴求
開啟左側

[路線計劃/RPP] 沙田區議員提出982X全日訴求

THomas20010808 發表於 2016-11-19 11:45 | 顯示全部樓層

Del
kay 發表於 2016-11-19 12:09 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2016-11-19 10:35
近年都有少數聲音想有大圍至東區巴士線
用170換返嚟又唔過份

都係個句啦,南區你點迫都唔會肯交出黎

大圍去東區跑大老山,西灣河落跟678行先最正路行法

如果好似170咁行紅隧銅鑼灣去東區?

只會係another 112/116

同埋沙田去東區,就算依家搭港鐵,都唔係慢
170要做既,就係做獨巿位,但沿線有幾多位同鐵路重疊?

南區本身獨巿,但車程太長唔吸引南區,唔代表南區無需要

你話沙田多人,我又睇唔到有幾多
非繁忙時間,170兩個方向都好頹

點解170唔駛死住,係因為收16蚊,另外3條隧道加埋,都係平過行西隧
世界很簡單 人類很複雜
Snowbb 發表於 2016-11-19 12:14 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2016-11-19 00:29
985真係值得轉到948個班次甚至全日

4美點都係獨市

我既諗法就相反 , 我會覺得 982X 全日潛力會比 985 大
因為 985 個服務範圍局限係大圍區 , 但 982X 可以同時做到大圍 、 沙田圍 、 第一城

如果 982X 有晒來回程 , 大圍都一定係 982X 出入尖山既頭/尾站 ,
就算淨係經大圍站 , 其實轉車返四美/顯徑都算方便 , 就算將來搭沙中線都要至少轉一程車先返到四美/顯徑

長遠計 982X 甚至可以考慮再擴大服務範圍至水泉澳 , 該區唔近鐵路之餘交通比起山下亦唔算完善 , 或許會有另一個客源係度 .
路線可以係好似 182X 咁樣經水泉澳再落第一城 , 或者調轉經第一城再上番水泉澳 .
straysheep123 發表於 2016-11-19 12:51 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-11-19 08:27
咁對南區唔公平囉,南區又唔係無客,好恰?

就算比你沙田,其實根本都唔想無左架車入南區

殺左170都預俾返車107啦.....

冇人話會食晒
kay 發表於 2016-11-19 13:12 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2016-11-19 12:51
殺左170都預俾返車107啦.....

冇人話會食晒

但問題係,撥返D車比107

170開到d咩班次?

同埋撥返D車比107,本身有幾部車,原先可以收16蚊或者13.9
撥去行107,只係收11蚊,你巴士公司都唔會咁做啦

縮短後令路線營運狀況更差既例子已經有唔少
大改路線、唔入南區,亦都唔駛旨意南區會支持
巴士公司要確保所有車改完都係行16蚊13.9,與其撥去行107
點解唔拎黎開西隧版170?

西隧版170,如果可以保證香港仔至沙田站 1個鐘車程
4部車就可以開30分鐘1班,到時紅隧版170就可以大條道理唔入南區

其實保守估計,170唔入南區,都起碼放返4部車比南區先叫公平

要呢4部巴士繼續收16蚊,南區向西走入沙田先可以做到
到時仲可以話紅隧版+西隧版170覆蓋多過以前但車無用多到
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2016-11-19 13:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
THomas20010808 發表於 2016-11-19 15:48 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-11-19 12:09
都係個句啦,南區你點迫都唔會肯交出黎

大圍去東區跑大老山,西灣河落跟678行先最正路行法

下年新記全日682B,你叫佢港島段改跟678好過

982X全日係迫切過985,不過985上繁加班迫切過982x,只少985有一大堆客連車也上不到,982X加班只是為吸更多客
THomas20010808 發表於 2016-11-19 16:02 | 顯示全部樓層
我個人覺得城巴想將88R專營化,第一城(水泉澳)沙角文博上青沙
985谷全日
182食170少少銅鑼灣,縮至金鐘,開條30分鐘一班西隧南區沙田

咁樣便吸到最多客
YoungMan 發表於 2016-11-19 16:11 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-11-19 16:02
我個人覺得城巴想將88R專營化,第一城(水泉澳)沙角文博上青沙
985谷全日
182食170少少銅鑼灣,縮至金鐘 ...

唔覺得西隧南區沙田線會維到皮
隧道費都令巴士公司唔想做
kay 發表於 2016-11-19 16:25 | 顯示全部樓層

YoungMan 發表於 2016-11-19 16:11
唔覺得西隧南區沙田線會維到皮
隧道費都令巴士公司唔想做

行得西區就會行埋西營盤啦
南區上廿個,西區上廿個,已經夠維皮

而且我覺得沙田有需求既

唔會剩係得銅鑼灣先大需求

沙田係好多人心目中已經係好近巿區
起碼一個鐘車程可以去到大部份地方

當年D人點解入沙田住都係因為交通好
唔搭鐵路都有大把巴士,當年亦唔見得有鐵路巴士生存唔到
世界很簡單 人類很複雜