hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 讑盡名人系列1-"香港才子"陶傑 ...
開啟左側

讑盡名人系列1-"香港才子"陶傑

ken603 發表於 2006-5-25 12:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

果位陶大叔
最鐘意乜都扮有見地咁鬧一餐
唔全唔覺佢會有 "建設性"的提議

如果佢都算 "香港才子"
絕對係反映香港文化-乜都扮有見地咁鬧一餐
人人都想我死 我就偏偏不死
HY671 發表於 2006-5-25 13:47 | 顯示全部樓層
何以見得佢從來冇提過「有建設性的建議」?

你每日有聽晒佢既節目?你睇過晒佢既著書?

我唔敢話佢好有好有才華,但一定唔係你咁講到一文不值。

請唔好繼續開一些不知所謂的題目污染本站。
永遠懷念MJ
鄭笑 發表於 2006-5-25 14:21 | 顯示全部樓層
Ketsu 發表於 2006-5-25 15:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ken603 於 2006-5-25 12:36 發表
果位陶大叔

我又唔見得佢有幾「冇建設」
我覺得佢仲好識利用自己既文彩
用美言同幽默感黎諷刺一d 唔妥既事
真係大體得黎兼被諷刺既主角
激氣得黎又無從反駁...
旁人聽到真係大快人心

如果你話佢扮有見地黎鬧人
我覺得你不如鬧鄭大班或者毓民好過啦
佢地好多時就真係係又鬧唔係又鬧喇
但鬧完個問題都仲響度...
Abusing dead rule -> Denial of reality
B12 發表於 2006-5-25 16:28 | 顯示全部樓層
我不知幾鍾意聽陶生講野呀。細說名城同上次百法百中優先場講得都幾好笑,尤其係細說名城,
佢講有關人地嘅事都好值得大家反思。佢響壹週刊上講文革時香港雖然有啲粗俗,不過人地唔會
好似神經漢同黃?民咁無理。我覺得陶生講野都幾有深度,完全唔似膚淺嘅市井之徒。
ken603 既然覺得佢無建設性,鍾意乜都鬧一餐,咁我真係想請教下點樣為之叫有建設性,或者你
可以發表下偉論,等大家評論下個建設性係點。
lauthomas 發表於 2006-5-25 16:39 | 顯示全部樓層
原帖由 ken603 於 2006-5-25 12:36 發表
果位陶大叔

閣下較早前開過一篇主題批評李嘉誠
今日又開一篇主題批評陶傑
又算唔算「乜都扮有見地咁鬧一餐」呢?

我唱我的歌,一唱天下和。
Bristoll5g 發表於 2006-5-25 16:54 | 顯示全部樓層

原帖由 lauthomas 於 2006-5-25 16:39 發表

仲開多一篇批評陳永睦

不是
他對陳永睦是大讚
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
lauthomas 發表於 2006-5-25 16:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Bristoll5g 於 2006-5-25 16:54 發表
不是
他對陳永睦是大讚

弄錯了
十分抱歉
已收回引文句子
我唱我的歌,一唱天下和。
Bristoll5g 發表於 2006-5-25 16:57 | 顯示全部樓層
果位陶大叔

可否提出一些有"建設性"的觀點?
否則我都覺得閣下這文是「扮有見地咁鬧一餐」

仲有, 係「論」唔係讑

國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
KZ2356 發表於 2006-5-25 21:46 | 顯示全部樓層